懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我而家35W,一直都去St Paul搵謝醫生產檢(但會喺政府生),本身一直覺得佢好好,檢查好細心,又有耐性答病人問題,但到28W左右就黎料.....

28W照超聲波,話我胎水偏少(AFI 8,一般8-21範圍屬正常,所以我係擲界),轉介我去東區醫院做個詳細檢查,我好緊張,同日已經去東區留院一晚觀察,東區醫生話一切正常,安排我30W再返去照,都話冇問題,我就當然放心晒啦

到32W,又返去St Paul搵謝醫生,當日我媽媽陪我一齊去,我地仲有特登問醫生胎水情況如何,有冇增加,謝醫生好肯定咁話情況好轉緊,胎水都比28W果陣多,如是者我又好放心咁離開
到34W,再次去St Paul,今次謝醫生竟然劈頭第一句就問︰點呀,你有冇返東區跟進返胎水少既情況?

我當下晴天霹靂,我話你上次明明話我胎水正常冇問題架喎! 佢話唔係,32w果陣AFI得返7,今次檢查得5,越黎越少喎! 你都係返東區再檢查吓啦

果一刻真係又驚又嬲,好驚BB有事,又好嬲點解佢一個醫生可以咁樣反口,我100%肯定上次產檢時佢話我胎水係正常的!
結果又去左東區,搞左一輪,政府醫生都話係正常,為左安心,我都另外搵左一個私家再檢查,新既私家醫生幫我一照,都忍唔住鬧爆︰你果個醫生識唔識睇架,你胎水完全正常,一啲都唔係偏少囉! 佢盲架?

總之而家暫時可以話係安定晒,我知BB好健康,胎水情況都正常,不過真心好嬲謝慧貞! 未見過咁冇醫德既醫生

男爵府

你不如轉去睇ST PAUL 方敏豪啦, 係要等好耐, 但好過你個醫生先

別墅

回覆 Vividada4472 的帖子

因為我唔喺st paul 生,又聽講方醫生要等好耐,驚已經晚期了唔方便,索性轉咗睇銅鑼灣東角嘅醫生,不過真係好想話比大家知呢個謝醫生有幾差

複式洋房

tybt917 發表於 19-11-26 17:52

因為我唔喺st paul 生,又聽講方醫生要等好耐,驚已經晚期了唔方便,索性轉咗睇 ...

請問東角醫生收費 ?

子爵府

舊年我comment 過一個關於佢既帖:

St. Paul 果次我做全身檢查,咪求其要埋佢個駐院婦科幫我檢查咯,佢哋安排謝慧媜醫生俾我。我果次主要照腸胃鏡。點知佢話我有息肉,跟住我咪驚咯,然後佢話等m到再番去照先可以清楚睇到。跟住我就按佢指示m到番去,佢都仲係堅持話係息肉。之後我搵番自己個婦科,佢一睇就話冇事,仲話邊有人m到照息肉,咁樣係睇唔清楚既,唔知真係俾st Paul呢位醫生嚇餐死。都仲未計佢地果日複診差啲整唔見我份報告(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)搞到我俾2個人打我尖

複式洋房

回覆樓主:

St. Paul 產檢太平,有時一分錢一分貨,可能會睇得太快,睇漏左都唔出奇

子爵府

Sleepysammi929 發表於 19-11-27 07:46
St. Paul 產檢太平,有時一分錢一分貨,可能會睇得太快,睇漏左都唔出奇

同院既方敏豪好好咖

平唔代表可以唔專業咯

別墅

回覆 KKasKK 的帖子

馮家驃1200-1800,都係朋友介紹

別墅

回覆 jin_mui 的帖子

我好明你既心情,無啦啦擔驚受怕咁多日,真係貼錢買難受!我最接受唔到係佢點解可以反口,明明32w話我胎水冇事,我100%肯定佢咁講,因為我本身就好擔心呢個問題,但竟然到34w就話自己一直照到我胎水越黎越少,痴線架!

別墅

回覆 Sleepysammi929 的帖子

你都識講一分錢一分貨,佢連基本醫德同醫生既技巧都冇,咁都叫"貨"?佢至多只係做到半分咋! 唔通義診果啲醫生又可以隨時醫死人唔洗負責?

男爵府

jin_mui 發表於 19-11-27 07:54
同院既方敏豪好好咖

平唔代表可以唔專業咯
咪係囉, 平又代表咩? 方醫生好好的!

男爵府

tybt917 發表於 19-11-26 17:52

因為我唔喺st paul 生,又聽講方醫生要等好耐,驚已經晚期了唔方便,索性轉咗睇 ...
其實都唔緊要, 方醫生好多病人都唔係ST PAUL生架, 佢仲會叫人去政府順產架~佢好好

別墅

當下我太心急想聽第三個意見,所以就直接搵左最快有位既醫生,唔會再轉黎轉去了~不過如果將來朋友要搵醫生我都會建議佢地睇下方醫生
同埋因為謝醫生比我既感覺就係唔搵佢開刀佢就唔想點理我,32w果陣仲叫我一個月後先返去覆診添但明明好多醫生都建議呢段時間應該要兩星期睇一次,結果係我自己book時間 34w返去檢查

男爵府

tybt917 發表於 19-11-27 10:57

當下我太心急想聽第三個意見,所以就直接搵左最快有位既醫生,唔會再轉黎轉去了 ...
唔緊要啦, 而家你無事就OK

別墅

同院黎医生會吾會好d?
我都睇過佢一次,感覺佢好像好急好快甘,吾知係咪因爲多人睇?

男爵府

佢係好求其ga.特別你不是搵佢接生嘛,轉看其他醫生啦
之前我check子宮搵佢,都好求其話有issue chur我book手術,搵錢太出面啦

複式洋房

我覺得真係人夾人,我兩胎產檢都搵佢,謝醫生好有耐性好關心我,有問必答次次都好好態度,上胎本身我都係佢度生但最後阿B有事要去政府生,佢仲打比我關心我點,到我生完返去檢查佢仲抱阿B,我覺得謝醫生係我值得信任既醫生,我今胎都會搵佢!我唔覺得佢急收錢,反而之前我話想快啲hold期佢話唔洗咁心急比訂,遲啲先!仲有我最鐘意睇佢唔洗排好耐,大住個肚仲要等成個鐘真係好辛苦呀,我覺得搵佢平靚正!

複式洋房

我本身都係一路睇佢,
直到後期,佢問我會去政府定私家生,
我話政府,佢啲態度就勁差
跟住就唔係好想理我咁

跟住我去睇咗其他私家醫生,
態度好好,
呢位醫生真係麻麻地

複式洋房

回覆樓主:

人夾人 我之前都諗住計劃第二胎時搵佢驗身 可能我太高估佢對生育科既知識 佢只係答左我一句 叫我兩公婆勤力d, 如果呢個係一個合格既答案既話 咁就係我要求太高

大宅

回覆 tybt917 的帖子

我都覺佢好差。。。等又等得耐,好像好趕時間咁,我唔係私家生,又唔幫襯佢做T21感覺答得好求其。價錢6百幾雖然好平,但真的唔推薦

首頁

尾頁

跳至