時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我相信大部份人會把票投給支持自己理念, 無論是堅拒暴力, 服務地區, 理性民主或者是五大訴求的代表.

但近日聽到一個令人心酸的個案: 有老人家表示自己投了一個非建制候選人. 細問之下, 原來她不是支持其理念, 而是因為近月生活大受影響, 於是投降式的投了違心的一票, 希望那些人得勝後, 暴徒停止攪擾.

非建制所得的票數大升, 原來可以好多原因.

Sand8148    發表於 19-12-2 16:15

公爵府

唉...
出年立法會都唔知點

男爵府

apple~y 發表於 19-11-28 12:58
唉...
出年立法會都唔知點

好在區選同立法會唔同玩法.

以四六比例, 同一選區一個建制一個泛民競爭的區選, 結果如大家所見.

但比例代表制的立法會選舉, 加上唔同名單, 唔會咁一面倒, 但前題係大家要團結, 同埋唔怕黑暴.

windayau    發表於 19-11-30 15:03

大宅

apple~y 發表於 19-11-28 12:58
唉...
出年立法會都唔知點

在設計個選舉制度時,建制已經好着數啦,唔會輸啦,唔需咁擔心。

男爵府

畀面勳章

palmchristy 發表於 19-11-28 11:25
我相信大部份人會把票投給支持自己理念, 無論是堅拒暴力, 服務地區, 理性民主或者是五大訴求的代表.

但近 ...

我相信有好多lee d人...

子爵府

palmchristy 發表於 19-11-28 11:25

但近 ...

如果你識嗰位老人家,請你叫佢明年立法會選舉時千祈唔好咁投,班曱甴成日鬧人廢老,如果比佢地入咗立法會,有d乜嘢扶老政策分分鐘比佢地否決,到時就唔慌唔pk啦

別墅

但近 ...

我聽到好多老人家唔投建制,因為佢地害死好多年輕人,建議制派先係引起衝突同暴,老人家勁

男爵府

happymeal2002 發表於 19-11-28 23:25
我聽到好多老人家唔投建制,因為佢地害死好多年輕人,建議制派先係引起衝突同暴,老人家勁
...

"因為佢地害死好多年輕人,建議制派先係引起衝突同暴",所以老人家勁的結論是你講的.

我只睇到謠言傳得好勁, 又有好多人未經查證就盲目相信, 仲幫手傳. 呢啲係不智的行為.

男爵府

shmom 發表於 19-11-28 21:11
如果你識嗰位老人家,請你叫佢明年立法會選舉時千祈唔好咁投,班曱甴成日鬧人廢老,如果比佢地入咗立法會 ...

收到. 希望會聽.

別墅

palmchristy 發表於 19-11-29 10:20
"因為佢地害死好多年輕人,建議制派先係引起衝突同暴",所以老人家勁的結論是你講的.

我只睇到謠言傳得 ...

樓主同行會都係咁做喎,人哋講,朋友講,朋友個朋友講!
自打嘴巴

男爵府

happymeal2002 發表於 19-11-29 15:01
樓主同行會都係咁做喎,人哋講,朋友講,朋友個朋友講!
自打嘴巴

你錯了. 不是人哋講, 也不是朋友講. 唔好叻唔切.

大宅

我聽到街坊鄰居講政見,我問樓下師奶投票俾邊位?勝出果位獨立派?佢話:投票給民主派,因為捉咗太多年輕人,而且年輕人俾警x打、好可憐想支持佢地
我心諗:佢竟然想支持暴力,太多呢啲人仕⋯

別墅

palmchristy 發表於 19-11-29 15:11
你錯了. 不是人哋講, 也不是朋友講. 唔好叻唔切.

你話自己聽到就得,我夠話自己聽到啦!

男爵府

happymeal2002 發表於 19-11-29 15:40
你話自己聽到就得,我夠話自己聽到啦!

你親耳聽到乜, 你講出來. 我問心無愧. 你無法質疑我親耳聽到的事. 我亦唔需要講大話去打擊對家. 因對家的欺騙手法和流言傳播, 有目共睹.

別墅

palmchristy 發表於 19-11-29 15:45
你親耳聽到乜, 你講出來. 我問心無愧. 你無法質疑我親耳聽到的事. 我亦唔需要講大話去打擊對家. 因對家 ...

你睇吓d回覆先,同叻哥一樣

,我聽到好多老人家唔投建制,因為佢地害死好多年輕人,建議制派先係引起衝突同暴,老人家勁,

你講人哋就要信,人哋講就係欺騙同流言,甚麼道理

男爵府

happymeal2002 發表於 19-11-29 16:25
你睇吓d回覆先,同叻哥一樣

,我聽到好多老人家唔投建制,因為佢地害死好多年輕人,建議制派先係引起衝突 ...

你講緊你親耳聽到的, 我尊重.

你唔駛對號入左.

公爵府

Crystal3524 發表於 19-11-29 15:12
我聽到街坊鄰居講政見,我問樓下師奶投票俾邊位?勝出果位獨立派?佢話:投票給民主派,因為捉咗太多年輕人 ...

咪就係受文宣...媒體影響...你會發現報導主要偏向煽情...牽動人情緒產生同情心
黃c都係咩都話小朋友...小朋友...

但破壞縱火堵路私了....可以因為煽情報導變得淡化
你會奇怪火燒人,中磚死伯伯...有個比人打到除埋底褲都發生了...點解仲有人支持話班學生好可憐...理大兵工廠入面全部變晒小朋友....
唔會去同情被私了市民?唔會心痛被破壞家園?著眼點係班小朋友到覺得比警方拘捕好慘好可憐

煲TG有二噁英都可以講社會恐慌...
只可以話對家文宣功力強勁完全捉到人心理....
到今日人權法通過慶祝美國制裁自己地方.....

所以我地更要清醒去睇件事

珍珠宮

黃媒一面倒反政府,吾少缺乏獨立思考能力的人被洗腦。

珍珠宮

但近 ...

佢有冇諗咁投係冇用?唔好計有冇意思
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

palmchristy 發表於 19-11-29 10:20

我只睇到謠言傳得 ...

我媽媽都喺聽到同住的家姐講死咗好多人,所以踉佢地投泛民,反正未經證實嘅,已經澄清嘅,個D人都唔會信,香港人經歷咗今次的暴動,人心的扭曲到怎樣的階段,真喺唔敢想

首頁

尾頁

跳至