自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

身邊朋友親人有能力嘅都進行或計劃移民中,自己一家無能力只可繼續留港,可能聽得太多,覺得無能力走繼續留係香港嘅好似無晒前途咁,特別係小朋友...雖然好多人都話大咗供去外國讀書,但自問兩公婆只係打工仔非專業人士,我都唔肯定十幾年後仲搵唔搵到依家嘅錢去供個仔出國,越諗好似越灰咁

有無同路人可一齊傾下?

大宅

mastermama 發表於 19-12-1 00:16
身邊朋友親人有能力嘅都進行或計劃移民中,自己一家無能力只可繼續留港,可能聽得太多,覺得無能力走繼續留 ...

無錢可以唔移民住但肯定要送小朋友去外國讀, 除非你想他在廢港讀廢校變垃圾。你睇成個廢港出來燒出來擲出來破壞的垃圾, 心寒!

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主,我地係同路人呀,大家一齊在廢港生活,仔女在廢校就讀,不要同人比較,x口長不出象牙

子爵府

身邊朋友親人有能力嘅都進行或計劃移民中,自己一家無能力只可繼續留港,可能聽得太多,覺得無能力走繼續留 ...

生活始終要繼續,正面d 面對吧!
可能小朋友長大後,學有所成,有獎學金去外國留學呢!
太灰對自己、對家人都唔好,情緒好易出問題

judykingma    發表於 19-12-1 20:08
flower9    發表於 19-12-1 19:51

大宅

好媽媽勳章

樓主,唔緊要㗎,我哋做父母教導子女除了不要做廢人外,做人仲要有品德和口德,講說話尖酸刻薄嘅人,日後出嚟做事一樣冇運行。

樓主和其他BK姊妹,我們為下一代一定要繼續努力、互勵互勉

oldfrog    發表於 19-12-1 21:26
flower9    發表於 19-12-1 19:50
卡莉    發表於 19-12-1 14:08
bopomofo2405    發表於 19-12-1 10:01

子爵府

好媽媽勳章

isamlum 發表於 19-12-1 00:33
樓主,我地係同路人呀,大家一齊在廢港生活,仔女在廢校就讀,不要同人比較,x口長不出象牙
...

咁有前途樓主就唔會諗移民啦,就係香港太多曱甴老師教壞人哋仔女出去犯法,人哋父母先咁擔心將來仔女被告上法庭會無曬前途啦如果唔係成班曱甴點解要求居英權又要求美國出手制裁香港,咪就係驚香港會死喺班暴徒手上啦

flower9    發表於 19-12-1 19:51

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實,到小朋友大,都唔知咩世界啦!
正如邊有人預計到,香港會發生啲咁既事丫!
第二啲國家生活亦一樣,唔會知將來係點。

所以既然無得走,繼續做好自己本份。只需記住,機會係留比啲有準備的人!不需要庸人自擾

男爵府

多人爭又投訴,走一d又投訴。

男爵府

樓主,同你一樣,共勉。
唔明做乜而家呢度啲家長仇青少年仇到咁,講到留港就一定犯法無前途。。。

bighug    發表於 19-12-2 00:34
朱古力吧    發表於 19-12-1 16:20
APIGMA    發表於 19-12-1 10:56
bopomofo2405    發表於 19-12-1 10:02
我是一隻大草蚊

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

早幾日同老婆去澳門辦些事、同澳門朋友(香港人)吃飯他現在已實行移民葡萄牙、他兒子在葡萄牙大學畢業後、會到香港工作、但近幾個月香港發生暴動、他便取消這個念頭、又問我有沒有計劃移民?

我想了一想、如果香港真係亂到不可能住下去、我會先到國內深圳/廣州安頓下來、再計劃下一步怎麼做、因為兒子也長大了、到時移去哪一個國家再由他決定~

順帶一提、同朋友傾開、葡萄牙移民政策也非常寬鬆、只要在當地買一間價值50萬歐羅的房子、便可以有居留權、但他亦提到另一個問題、如果想要葡萄牙護照、可以穿梭歐盟各國、就一定要考一個葡文試、才可以拿到護照~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

ChoMan 發表於 19-12-1 06:32
樓主,同你一樣,共勉。
唔明做乜而家呢度啲家長仇青少年仇到咁,講到留港就一定犯法無前途。。。
...

請你認清楚同了解情况。有一群奉公守法、從沒参與及煽動任何事情而影響香港經濟及聲譽、是一班所謂爭取民主的人而令香港這個東方之珠變成曱甴之都!如果你小朋友還是幾歲可能没擔心過、因為以為有好多時間香港會變回正常!如果你小朋友係屬於動盪中的中學生或升大學、是一句共勉之、努力就抹除心中擔憂!點解仇恨?妳認為值得原諒並代表這群無辜被騎劫的人會原諒!至少昵一班暴徒所謂的年青人就肯定是犯法無前途一批!如果你認為犯法仲有前途!那你應該教你的仔女上前線、坐下監人生會更精彩!

逸逸不敗    發表於 19-12-1 19:58
flower9    發表於 19-12-1 19:53
noelching39    發表於 19-12-1 16:29
beebee67890    發表於 19-12-1 15:40
beebee67890    發表於 19-12-1 15:39
elacha    發表於 19-12-1 11:33

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ChoMan 發表於 19-12-1 06:32
樓主,同你一樣,共勉。
...

其實孩子、從小父母帶著身邊、教他正確的人生觀、社會觀念、對香港及中國政府的睇法、學校的黃老師也不能對他們洗腦、因為同孩子相處最多時間的就是父母~

如果我還年青、我不是太擔心這個問題、例如我從小學、中學都足在基督教學校讀書、但我也沒有信教、就是這道理吧~

男爵府

Sevendwarfs 發表於 19-12-1 00:44
樓主,唔緊要㗎,我哋做父母教導子女除了不要做廢人外,做人仲要有品德和口德,講說話尖酸刻薄嘅人,日後 ...

妳呢D阿媽!懂得教下一代嗎?遺禍社會同自己子女下一代!咪就係你這種老母。互勵互免?你地吾豉吹運動何須引致現在人心惶惶?然後說一句不要做廢人、有品德、有口德? 無恥便無敵!

大宅

summerDDa 發表於 19-12-1 07:16
妳呢D阿媽!懂得教下一代嗎?遺禍社會同自己子女下一代!咪就係你這種老母。互勵互免?你地吾豉吹運動何須 ...

這類人BK多得很!早兩日先浮哂上水慶祝選舉大勝!

公爵府

回覆樓主:

移唔王到都唔好灰。只要自己努力過就得。
小朋友會睇到我地的努力。

hungng    發表於 19-12-1 17:58

男爵府

我有個朋友與你情況相似、她也很灰、和我們訴苦、擔心的事情!首先你要分清小朋友現在的階段、如果是中學或是準備升上大學、是實香港這次運動直接影響了一大群正常學生的前途!相信閣下擔心得都知甚麼問題不詳說。(我不會跟你說、沒事、努力、共勉之說話)但如果小朋友是中學或升大學的昵幾年學生、建議考慮升外地或內地大學、應該相比香港近幾年學生好。但如果小朋友還是初小學。不用太擔心、看緊小朋友和多教育下、還有轉機的。

男爵府

five555 發表於 19-12-1 00:24
無錢可以唔移民住但肯定要送小朋友去外國讀, 除非你想他在廢港讀廢校變垃圾。你睇成個廢港出來燒出來擲出 ...

咁廢,咁你快啲搬走啦!

男爵府

回覆樓主:

唔攄心得咁多,比你移到民,又有其他問題,你身份係新移民,可能會被歧視。

男爵府

Sevendwarfs 發表於 19-12-1 00:44
樓主,唔緊要㗎,我哋做父母教導子女除了不要做廢人外,做人仲要有品德和口德,講說話尖酸刻薄嘅人,日後 ...

講說話尖酸刻薄嘅人,會教到啲咩仔女出嚟?乜嘢人格嘅人會教到啲咩人格嘅細路,同理心欠奉,將來仔女都唔方對佢地好,會有報應。

男爵府

pswongg 發表於 19-12-1 07:55
唔攄心得咁多,比你移到民,又有其他問題,你身份係新移民,可能會被歧視。
...

睇自己肯唔肯融入群體啫!唔肯融入,去返自己圈子咪會歧視囉!

首頁
12345...13

尾頁

跳至