0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB而家17日大,早上中午時段食奶同瞓覺都好好,可以話食飽就瞓,瞓飽就食,濕片就喊,叫人換。
但一到夜晚,尤其半夜時段就瞓得唔好,甚至唔肯瞓。食奶時多時少,食食下就瞓著,有時食得少又易餓。同埋BB好愛乾淨,只要一濕片就即喊。辛辛苦苦哄到佢瞓,瞓得一陣又濕片喊醒,半夜醒左再哄得番瞓覺,一放床仔又爆喊。
但半夜放high chair瞓又好地地,瞓得好好,可一覺瞓三個鐘到天光。
而家都唔知可以點,好苦惱,BB喊我就想喊,一入夜我就好驚⋯

大宅

ccmomocc 發表於 19-12-9 14:36
BB而家17日大,早上中午時段食奶同瞓覺都好好,可以話食飽就瞓,瞓飽就食,濕片就喊,叫人換。
但一到夜晚 ...

同我個個都係咁....20幾日人仔已經係咁

別墅

但一到夜晚 ...

早上同中午係咪都係訓bb床?定訓其他床?

複式洋房

jennybb102 發表於 19-12-9 14:49
早上同中午係咪都係訓bb床?定訓其他床?

主要瞓bb床,少量時間瞓high chair
有兩晚真係搞唔掂,半夜放係high chair瞓,個兩晚起碼瞓三、四個鐘唔醒

複式洋房

cherrytea 發表於 19-12-9 14:40
同我個個都係咁....20幾日人仔已經係咁

真係好煩惱,搞到成日都想喊

別墅

ccmomocc 發表於 19-12-9 14:55
真係好煩惱,搞到成日都想喊

媽媽加油,每個媽媽都經歷過
可能夜晚靜,bb唔習慣

大宅

Bb得十幾廿日人仔係咁架,夜晚唔訓熱,我個時晚晚同bb玩到三四點,五點都試過。個半至兩個月就會好d la
夜晚得你自己照顧bb?如果日頭會有人幫手,就要盡量休息
我個b而家兩個幾月,算係戒左夜奶肯訓教,媽媽加油呀!

複式洋房

jiprabbit 發表於 19-12-9 15:55
Bb得十幾廿日人仔係咁架,夜晚唔訓熱,我個時晚晚同bb玩到三四點,五點都試過。個半至兩個月就會好d la
夜 ...

我媽係我坐用期間黎左幫手,由於我屋企係一房關係,我同老公讓左房間俾我媽同BB...
由於BB半夜較扭計唔肯瞓,所以我媽都湊得好辛苦,我係夜晚係協助形式咁幫手沖下奶,洗下野咁⋯
但老人家欠缺耐性,所以每次BB一扭,我媽就比較唔鐘意,會話BB做咩唔肯瞓,叫佢快啲瞓⋯ 每次我都覺得好心煩,好想喊⋯
我知道BB自己都唔想,我亦都知道我媽好辛苦咁幫我湊BB
希望BB再大啲會好啲啦

複式洋房

jennybb102 發表於 19-12-9 15:25
媽媽加油,每個媽媽都經歷過
可能夜晚靜,bb唔習慣

多謝,希望BB可以快啲適應呢個世界同埋我地呢個家

男爵府

但一到夜晚 ...

17日太細喇,好多野都冇得解釋同冇辦法。你BB 日頭已經做得好好,俾啲時間佢大。滿月後佢會愈來愈清醒,日頭瞓少左夜晚會瞓多啲。而家你可以試吓多啲俾佢日頭接觸陽光(喺屋企窗邊或者抱落樓下),等佢學吓分日夜,會有幫助。

複式洋房

回覆 honeybid2 的帖子

我b 日日夜夜都要抱住訓,一有動作將會放底佢,佢就喊,依家已經8個月,晚晚如是響廳抱住訓,訓到天光。。。
但最近天氣涷,我地嘗試整到兩舊被牆夾住佢,佢竟然可以訓到3個鐘以上。可能佢有安全感可以訓耐啲

洋房

但一到夜晚 ...

我個bb都係17日大,情況同你一樣,一到夜晚我就好驚,我情緒會崩潰,你個個每晚由1點醒到5點,我2個星期無訓過。

複式洋房

honeybid2 發表於 19-12-9 18:12
17日太細喇,好多野都冇得解釋同冇辦法。你BB 日頭已經做得好好,俾啲時間佢大。滿月後佢會愈來愈清醒,日 ...

多謝你嘅意見,我都諗住滿左月日日同佢落街行下

複式洋房

iammonkeyching 發表於 19-12-9 18:28

我b 日日夜夜都要抱住訓,一有動作將會放底佢,佢就喊,依家已經8個月,晚晚如是響 ...

你捱左成8個月,真係好厲害⋯
我夜晚都盡量搵包被包實佢瞓,食完2點幾3點個轉奶都瞓到三個鐘⋯但有時食完8點幾9點轉奶到2點幾呢兩轉奶就唔肯瞓啦

男爵府

iammonkeyching 發表於 19-12-9 18:28

我b 日日夜夜都要抱住訓,一有動作將會放底佢,佢就喊,依家已經8個月,晚晚如是響 ...

8個月B 唔可以同17日B 比較... 8 個月應該一早可以做sleep training 喇.... 要狠心少少.... 17日B 就好多野冇得解,大個啲會自好。8個月B 個模式都差不多定晒...

大宅

但一到夜晚 ...

我女又係,滿月前朝早訓highchair真係訓好耐,夜晚一擺床喊到拆天,辛辛苦苦抱佢熟睡,個pat一掂床即醒,咩姿勢咩力度擺上床,頭落床定腳落床咩方法我都試過,但佢就係要醒,滿月後我自己湊埋bb單對單一個月,訓練佢自己清醒時喺床熟睡後,已再冇訓覺問題,之前一日只訓8-9 小時,而家十幾小時了,我好明你感受,嗰時我晚晚想喊,點解bb咁難搞,加油呀

首頁

尾頁

跳至