自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請分享下你們怎樣跟成年子女相處!
我女大一了,覺得這半年她成長了不少,同時間,少了以前母女之間的親密感

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

回覆樓主:

成日比佢窒,感情淡左

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大個左,佢肯share就share,佢唔share都無計(自己都唔會咩都阿媽講啦)
我同我女whatsapp都經常up3up4,9588,算生活情趣啦
佢而家讀大學住hall,本身都忙(典型獅子座,唔做攪手唔安樂),停緊課多左機會返屋企,佢自己都想
功課同工作佢都會問我意見,都有計傾嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我女19了,暫時都仲係同細時一樣好黐我,咩都同我講,兩個成日臨睡前girls talk。我諗呢個朋友模式係由細開始培養,自自然然就習慣了。主要都係尊重多啲管少啲,多啲換位思考,盡量只提供分析,決定由佢自己做。

tree2009    發表於 19-12-10 16:40

子爵府

用90%做朋友,10%做家長模式,大家都開心。

子爵府

因為真是愛,就不會當仔女為自己物品,親密不是行為言語,只有心才是。作為父母應為仔女能獨立而開心,仔女"一定"要獨立才是父母的責任,仔女可以拒絕父母幫才是父母真的愛。所以那些無能力,結婚還要和媽住的才是害了他。

伯爵府

回覆樓主:

家有2個大學生,時冷時熱好飄忽,過有時間會一家四口打麻雀聯誼下,過時過節一定一齊

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

8331 發表於 19-12-10 10:14
家有2個大學生,時冷時熱好飄忽,過有時間會一家四口打麻雀聯誼下,過時過節一定一齊
...

我地都係會開檯,一個高中生,未夠稱一齊聚賭(佢地輸就注定無錢收

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我兩個仔,都已經20+。
可能自小都有傾有講,所以到而家我地感情都好好,不但在家會有偈傾,佢地在出面見到有趣新奇野,都會whatsapp畀我睇睇完電影又會同我分享

永謙媽咪    發表於 19-12-10 20:06
amalee    發表於 19-12-10 17:22
tree2009    發表於 19-12-10 16:41
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我女讀year 2,比好大自由度佢,除咗係出面過夜之外⋯⋯,平時好少煩佢,比多啲空間佢,感情OK

wcpcelia    發表於 19-12-12 14:57

侯爵府

vanessamom 發表於 19-12-10 08:37
請分享下你們怎樣跟成年子女相處!
我女大一了,覺得這半年她成長了不少,同時間,少了以前母女之間的親密 ...

我家小姐都成咗年啦... 我同佢咩都傾得一餐, 政治, 男人, 護膚, 旅行..... 呢排大家比較忙, 都會用電話吹幾句水.... 人與人之間都要講求一份緣份....

男爵府

小傑媽媽 發表於 19-12-10 10:00
細個好sweet咁成日攬住我好親密,而家乜都收收埋埋唔同我哋講,問多2句就覺得煩
...

Me 2,近來更加要小心講嘢,避免敏感話題,變得更加生疏

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

兩個仔讀大學...自細開始, 我地已經無所不談
(食飯唔會睇電視, 一齊傾偈)

佢地去外國之前, 我同佢地講:
你地係媽咪對眼, 睇多d野, 同我分享...

暫時感情都 keep 到...

公爵府

回覆樓主:

我同個仔之間又無乜點改變,同之前一樣傾計相處,可能由細到大我地既相處都係比較朋友式,所以無乜大轉變

伯爵府

回覆樓主:

覺得大個關係仲好咗,可能冇咗緊張DSE嘅囉唆,同佢一齊傾韓流,買衫,扮靚; 雖未至談心,起碼有交流。

王國長老

我都同個女好多野傾,感情事,學業,朋友/同學/同事激氣野低能野,我自己做過多年pta,我女似我鐘意攪活動,所以佢都會問我意見,或者遇著豬隊友時同我呻
養左佢咁多年,佢份人係點多多少少都有把握,知佢有分串嘅,就做少陣黑白天鵝,大家關係會close d

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔下月20歲了。跟我感情依然非常好 近來初嘗跌落愛河,跟我講,怕我唔比拍拖

首頁

尾頁

跳至