少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友需要午睡嗎?
因為早睡是重要,但係如果午睡後又好難早睡,我指既早睡係8點左右,大家有咩睇法??

男爵府

My daughter still needs to have a nap in the afternoon.
But it is true that she would not go to bed at 8pm at night. However, I stll think it is good for her to have a nap.

珍珠宮

通常大約4歲會戒午睡

午睡與否並唔係"好" or "唔好"

當佢不再午睡, 夜晚就會訓多點, 自己調節的.

男爵府

My mother says kids can have an afternoon nap till K3.

珍珠宮

原帖由 cpcog 於 09-5-19 23:57 發表
My mother says kids can have an afternoon nap till K3.

k3 is 5 years old?

you can let them have nap as long as they don't refuse it. however, you will have a late bed time for sure.

大宅

你小朋友幾大呀?
我囝囝3歲啦, 朝早七點左右起身, 上午放學返黎, 食完飯都俾佢訓至少一個鐘, 而夜晚都可以堅持到八點半上床, 九點左右訓的習慣!
小朋友訓多啲好架!

男爵府

我女女快4歲,就係知道早睡(8點左右)既好處,據聞生長同埋免疫力系統,這個時候最佳,如果能夠休息就會吸收好一點,但女女有咗午睡就唔可以咁早上到床囉。

男爵府

我都曾經為午睡問題煩惱過, 又試過唔比佢瞓, 終於7點餐飯完全食唔倒, 眼瞓到差d由張椅跌落地.....

而家佢都有瞓個零鐘, 晚上09:30開始刷牙洗面, 10:00前上床, 11:00左右先瞓著...

首頁

尾頁

跳至