婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公大家姐生左一個小朋友~我奶奶特登辭工幫佢湊女~湊返學放學沖涼餵飯~佢家姐一家一個星期6day過黎食飯~咩都吾幫手⋯只係俾得二三千蚊~基本包佢全家早午晚飯~我老公俾家用六千~我奶奶有時湊孫做家務煮飯做到有情緒~會向我老公發脾氣~我好吾滿意...我老公好脾氣就無所謂~但吾代表要受佢老母氣...本來對佢大家姐已經勁吾滿意~從來未見過佢幫手做家務~碗更加未見過佢洗~日日放工做大小姐...之後佢又有左~大女係屋企樓下讀書~家姐同兩個小朋友一個星期仲要過黎瞓四至五日~明明間房上下格床~我奶奶都要出廳瞓梳化~佢個女又係喊包成日喊~我同老公連放假都吾可以清靜下...然後又話要過黎坐月~我奶奶分別有知會我同老公~我地提議奶奶去佢個女屋企幫手坐月~因為路程十零分鐘~佢老母竟然吾理我地提議...我每次收早食飯都主動幫手洗碗~然後發現吾對路~點解佢家姐從來無幫手洗過碗~

男爵府

間屋係邊個 你覺得佢家姐比$2000好小 但係你2 個大人係到住都係比$6000 最慘果個好似係你奶奶

大宅

你咁睇唔過眼,如果真心係咁錫99,你應該乜都自己攬上身做,俾99享福。但如果你係唔抵得99對姑奶咁好,又係寄人籬下, 搬走吧,睇唔到心情自然好,就會小D同老公數99,兩公婆感情都會好好多。

大宅

Lavenderlove 發表於 19-12-16 20:44
老公大家姐生左一個小朋友~我奶奶特登辭工幫佢湊女~湊返學放學沖涼餵飯~佢家姐一家一個星期6day過黎食飯 ...

不如您搬啦。

子爵府

ps1314 發表於 19-12-16 22:40
不如您搬啦。

X2

大宅

Tonychopper 發表於 19-12-16 21:39
間屋係邊個 你覺得佢家姐比$2000好小 但係你2 個大人係到住都係比$6000 最慘果個好似係你奶奶 ...

我都覺,如果無理解錯誤,2個大人係度住都係比得$6000,其實都無咩資格去批評別人

男爵府

Lavenderlove 發表於 19-12-16 20:44
老公大家姐生左一個小朋友~我奶奶特登辭工幫佢湊女~湊返學放學沖涼餵飯~佢家姐一家一個星期6day過黎食飯 ...

講真其實50笑100步
你哋比得個6000除翻二咪又係每人俾3000
不如你試吓攞$6000去租樓睇吓做到啲乜
其實你幫手做家務都應份啦比咁小錢

子爵府

親子王國15週年勳章

你老公家姐究竟依家有1個定兩個小朋友家?家姐兩公婆返工都可以一星期6day返到你99度食午餐?

子爵府

回覆樓主:

你兩公婆搬走咪豆零都唔好比,到時你99就會出聲啦。

男爵府

你2公婆搬開住咪唔洗眼寃

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

佢地都係鬧自己個仔同細佬... 佢地都係一家人喎

男爵府

間屋係99既? 如果係, 人地個女要返自己原生屋企冇得講喎...
你同你先生都有做野比得$6000?? 係咪少左D呀? 因為你冇講太多唔知因由啦... 就咁睇你文字表達我睇到係咁...
從來寄人籬下都係要忍耐, 忍唔到就同老公傾下搬出去囉...

子爵府

sinohk33 發表於 19-12-16 23:23
X2

X3

禁止訪問

大宅

50步笑百步。。。6000其實唔多啦⋯⋯
我地唔一齊住唔過去食飯都8000啦。

複式洋房

回覆 jojocatjojo 的帖子

我收工一定會幫手洗碗晾衫~仲要教埋老公點孝順佢丫媽~主動分擔下家務等我奶奶吾洗咁辛苦...我係吾抵得自己對佢咁好~佢咁對我地兩公婆~我地吾出聲就愈黎愈過份~不知幾想搬出去~老公吾放心我奶奶先無搬出去住

複式洋房

回覆 Tonychopper 的帖子

本來兩個大人6000家用確係吾多~只不過人地俾咁少我點解要俾得多呢~2000蚊養佢全家~

複式洋房

回覆 Nagomi 的帖子

有無資格吾係你話~我同老公只係一星期食四晚飯~早餐午餐自己包辦~屋企幾多開支我地點會吾知~我好有資格過問囉

複式洋房

回覆 liumeowjen 的帖子

人地2000蚊養3個~我地$6000養2個~不知邊個小家啊~

首頁

尾頁

跳至