1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb12月細b,打算下年先報k1

子爵府

回覆 minacalvinbb 的帖子

我係,今年我都有報K1試面試,雖然有啲都有收,但我唔打算俾佢讀,因為真係睇到同其他小朋友差好遠

子爵府

HOPEFORBB 發表於 19-12-17 12:28
回覆 minacalvinbb 的帖子

我係,今年我都有報K1試面試,雖然有啲都有收,但我唔打算俾佢讀,因為真係睇到 ...

我仔11月係b,依家讀緊k1,除咗開學頭幾日喊過就冇咩事,依家亦適應咗,你報ge學校著重學術性?其實返學都係玩ga咋,唱下歌畫下野又放學,就算有功課都係好簡單

子爵府

回覆 pigpiglamlam 的帖子

其實係睇我個女的反應,初初in時唔適應,個兩間直情唔收,再加上我女可能係獨女,適應上都差一啲,咁我就覺得橫掂都未讀N,不如俾佢讀N先,無謂一去就讀K

複式洋房

我仔係11月細b,今年報左2間K1,暫時1間收左,2間都係happy school,所以適應應該唔成問題,而且呢排啱啱開始上分離班,由頭2堂由頭喊到尾,上1個鐘,到呢2次喊10分鐘,已經有進步,媽媽要比啲信心小朋友,細B唔代表能力差過大b!

子爵府

PL21 發表於 19-12-17 23:09
我仔係11月細b,今年報左2間K1,暫時1間收左,2間都係happy school,所以適應應該唔成問題,而且呢排啱啱開始 ...

雖然我仔係大B,但我認同你講既,有D細B真係醒過大B

其實如果心儀收既,讀都好ga...真係追唔到可以再讀一年

複式洋房

回覆 Natalie625 的帖子

我小朋友係9月細b,雖然唔係龍校,但係都考到心儀學校,所以都唔會再repeat k19,10月嘅細b會尷尬d,我見名幼11,12月就都多人做大b

複式洋房

回覆樓主:

我原本都諗住俾我對12月孖囡做大B,所以今年都係報2間K1,得就得,唔得就做大B,但好好彩,有間全日收左,但有學校肯收就緊係讀LA! 返學又學到野,好過每日去公園,睇電視睇ipad仲無聊啦

男爵府

minacalvinbb 發表於 19-12-17 10:29

我囝係11月細b,而家讀緊N班,今年報K1有3間收左,會讀收am嗰間即K1,再到下年,我會再報出面龍校及神校既k1做超大B,收就讀,唔收就升K2

大宅

qq6a 發表於 19-12-18 22:52
我囝係11月細b,而家讀緊N班,今年報K1有3間收左,會讀收am嗰間即K1,再到下年,我會再報出面龍校及神校既k1 ...

咁請問手續上要點樣安排?係咪都係下年正常入申請表?因為我都有咁樣打算,下年讀k1之後再用超大b報勁校,但註冊証已交,之後要點安排?謝謝

大宅

minacalvinbb 發表於 19-12-17 10:29

我個女係12月尾細B, 讀緊K1,除左發音需要多練習外,其他都無嘜問題。
班主任俾佢評語係似大姐姐,會教其他同學舉手

我個人覺得讀到咪試下先,讀唔黎就重讀

禁止訪問

複式洋房

會唔會家長一廂情願覺得做超大b,會醒啲,龍校實肯收? 我見有媽媽group 裡面討論有幾個有超大b都醒過細b 但無人肯收k1的情況, 所以我認為做細b學校肯收就應該珍惜學習既機會。 暫時諗唔到唔反學既好處,但壞處就一大堆。。。

首頁

尾頁

跳至