少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

好心淡⋯⋯頭先個仔打機我只係問左一句點解星期一到五都打機,發脾氣掟嘢,爸爸出嚟話佢要控制情緒,佢連爸爸都嘈,我幫口,佢話叫我收聲,我忍唔住同佢嘈,就話想殺死我⋯⋯好心淡⋯⋯我當冇生佢⋯⋯成日話做人吾知為乜,只要打機,早2年佢仲同我拖手出街⋯⋯爸爸再佢傾計,佢話我成日迫佢同埋細個有用鐵呎打過佢一次⋯⋯

洋房

szehei 發表於 19-12-17 23:52
好心淡⋯⋯頭先個仔打機我只係問左一句點解星期一到五都打機,發脾氣掟嘢,爸爸出嚟話佢要控制情緒,佢連爸 ...

我只係叫佢補習,個個月都欠交功課記缺點⋯⋯我真係吾識教,好傷心

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

好心淡⋯⋯頭先個仔打機我只係問左一句點解星期一到五都打機,發脾氣掟嘢,爸爸出嚟話佢要控制情緒,佢連爸 ...
個仔幾多歲?

複式洋房

我也是一位煩惱的媽媽,亞囡今年升中二,這一年轉變很大,變得反叛,沒有学習目標,粗言粗語,做人又懶散,不愿意和父母交流。我變得無奈又無助,真是流了不少眼淚。。

洋房

小燕子子子 發表於 19-12-18 19:56
我也是一位煩惱的媽媽,亞囡今年升中二,這一年轉變很大,變得反叛,沒有学習目標,粗言粗語,做人又懶散 ...

我嗰個都係中二

複式洋房

szehei 發表於 19-12-18 21:14
我嗰個都係中二

辛苦了,可憐天下父母心。

水晶宮

回覆樓主:

唔好理佢, 你呢幾日行開下, 唔洗理個仔食飯或任何嘢, 直至你下咗啖氣, 肯同佢講嘢為止。

咁做係比個仔知, 你好嬲, 你亦做得出可以唔理佢。

呢個年紀的細路係會痴咗線咁, 你同個仔硬撼, 你傷 (心) 過佢, 佢地可以冇感覺架。

大宅

birdbird 發表於 19-12-19 08:01
唔好理佢, 你呢幾日行開下, 唔洗理個仔食飯或任何嘢, 直至你下咗啖氣, 肯同佢講嘢為止。

咁做係比個仔知, ...

分析很好(emoji)(emoji)

大宅

小時候用鐵尺打過,依家仲放喺心裏邊
又真係好難過喎

公爵府

牛年勳章

時代進步, 電話就係一個人與人之間的溝通方法, 大家邊個用智能手機, 係可以克制的呢? 無朋友玩we chat , whatsapp, IG, 咪打機囉, 我囝年齡差不多, 也是如此, 不過, 我無話佢, 除了玩得太夜, 考試溫書時, 係咁意提醒佢, 考試都溫下書喎 , 我同佢算friend 的, 係我明白, 每人也有自己的想, 相信佢可以自己鋪排一切, 在乎自己想自己點, 唔合格我只是簽名吧! 你自己唔怕, 我更加唔洗怕, 我由於關係ok, 間中當講笑咁切磋下, 但佢當刻一定搏咀, 我就笑笑口話, 你ok, 我ok

明白現代父母, 個個如珠如寶咁錫, 鍚到孩子也有份, 唔可以有負父母期望的壓力, 包括聽話和讀好書, 但偏偏, 真是辛苦架

拗嬴一埸交, 輸左一頭家, 希望樓主可以體諒, 青春期的孩子, 由於荷爾蒙的關係, 係好易火的, 一隻手掌拍唔響, 將情緒降溫, 父母俾多d 關心佢, 愛佢係佢係妳囝囝, 與青少年相處, 唔容易的, 多看文章, youtube , 書藉等, 知道嗎? 無一個模係啱哂所有孩子, 需要去探索, 不過, 軟功一定會好過硬功

洋房

CMMANDY 發表於 19-12-20 23:03
時代進步, 電話就係一個人與人之間的溝通方法, 大家邊個用智能手機, 係可以克制的呢? 無朋友玩we chat , w ...

多謝你鼓勵,但係見佢日日打機,無聊聊過生活,唔讀書,考試唔溫習,功課成日做唔齊,唔係就遲到,真的很難受

大宅

CMMANDY 發表於 19-12-20 23:03
時代進步, 電話就係一個人與人之間的溝通方法, 大家邊個用智能手機, 係可以克制的呢? 無朋友玩we chat , w ...

我都想請教⋯⋯見人地d細路個個似模似樣⋯⋯自己喎啲吾長進⋯⋯點捱

公爵府

牛年勳章

szehei 發表於 19-12-21 10:17
多謝你鼓勵,但係見佢日日打機,無聊聊過生活,唔讀書,考試唔溫習,功課成日做唔齊,唔係就遲到,真的很 ...

明白既,我們處於現實世界中,如果想生活好d, 朝九晚五,放星期六,日, 放红日,有得一年去一次旅行,吾冼日曬雨淋、找朝吾得晚既工作,少左學歷,的而且確,好像無可能,但這種咁既嘢,係耍他自己去諗,自己去行,他才會願意付出,我們只係一班立喊者,鼓勵佢去行和加油,鬧佢,哦佢,烦佢,只係打沉佢,完全幫吾到佢, 只會令佢討厭我們🤔

公爵府

牛年勳章

clementwife 發表於 19-12-21 10:20
我都想請教⋯⋯見人地d細路個個似模似樣⋯⋯自己喎啲吾長進⋯⋯點捱
...

如果你爱他,愛刭佢只耍身體健康,快樂,耍温書和做功課,但可以吾叻,可以吾合格,可以打機,但吾可以吾睡覺,自理能力耍有,只耍你開心,媽媽就開心,俾自由你,讓你舒服,咁妳就會發現,原來吾係咁難。學業由佢自己行

男爵府

樓主,唔好灰心。好多父母都捱住過緊佢地青春期,我捱左兩年,希望捱多兩年會完。老實講,心係痛,係無耐的。但都要佢地識諗

侯爵府

回覆樓主:

做父母原來真係好難好辛苦,尤其現在呢個年代

我呢年捱緊個仔升中既野,近期特別多擔心,選校、面試等等令我晚晚瞓唔好,日日眉頭皺,唔識笑

最初諗住等佢上左中學可告一段落,但看來,到時係另一挑戰既開始 諗返轉頭(我知無用),我呢種性格的人,實在不適合做人阿媽

侯爵府

pingu_k 發表於 19-12-25 13:51
做父母原來真係好難好辛苦,尤其現在呢個年代

我呢年捱緊個仔升中既野,近期特別多擔心,選校 ...
自在在人生計劃有青青少年心理

子爵府

回覆 szehei 的帖子

你考慮一吓向佢道個歉,解釋番俾佢聽點解你當時控制唔到自己用鐵尺打左佢,希望佢理解及原諒.再同佢溝通最近點解大家關係會變成GUM樣.....依假D年輕人好自我,真係難的,不要當佢地係仔女,當朋友試試,但又要適時話佢知作為佢父母的底線.

水晶宮

hksarhksar 發表於 19-12-25 15:46
自在在人生計劃有青青少年心理

這個課程我讀過,建議家有青少年的媽媽去讀,講師都是有經驗的,很多媽媽會將自己的問題問講師,講師很好,也會解答和教如何處理。

男爵府

szehei 發表於 19-12-21 10:17
多謝你鼓勵,但係見佢日日打機,無聊聊過生活,唔讀書,考試唔溫習,功課成日做唔齊,唔係就遲到,真的很 ...

細個個時係咪咁?

首頁

尾頁

跳至