自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

搵份輕can d既工做,又可賺錢又可護及家庭

翡翠宮

回覆樓主:

如果經濟麻麻
會揾工做
始終而家經濟向下滑
唔知過幾年會點
多個錢旁身好啲

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-1-4 15:15
市度開始差,c6 份收入夠用,又唔算好鬆動,如果小朋友返晒學,樓主重返職場,可以應變失業嘅風險,又唔會 ...

我回咗2次,第一次有講等小朋友返咗學,因最細才9個月,大都好細,只係見到唔少話現在要出去工作請工人,才回第二次。

用戶要求終止服務

牛年勳章

bbc2018 發表於 20-1-4 22:49
我回咗2次,第一次有講等小朋友返咗學,因最細才9個月,大都好細,只係見到唔少話現在要出去工作請工人, ...

唔好意思,我無一個個 post 睇晒,樓主唔係一開始話小朋友入 nursery?可能我睇錯,sorry!

原來樓主話一個讀 K1,一個9 個月大,我睇成一個入讀 K1 嘅年齡加多9個月大,唔知有無人好似我咁錯

子爵府

我都係小朋友一出世湊到小一先再返pt,ftm期間唔好只掛住湊仔,都要keep住update 自己。

我當時一邊湊,一邊再讀書,上下training,做下義工,到上左小一,好快搵到pt。

大宅

回覆樓主:

我係做零售嘅,同仕試過遇到一個推住bb車嘅女仔,想買樣35蚊嘅野,都話要問下老公可唔可以碌卡,叫佢比現金,佢又話唔知咩買餸錢,比唔到現金,到最後係冇買嘅,做女人,所以真係要有份工

子爵府

peony_so_hk 發表於 20-1-4 20:14
如果經濟麻麻
會揾工做
始終而家經濟向下滑

錢冇大問題

子爵府

maymay516 發表於 19-12-19 22:15
如果樓主真係有心搵返工作, 可以先請工人, train到佢熟習左先去搵工, 始終搵多D錢, 可以洗得鬆動D
...

一想起請工人,好多嘢煩

子爵府

ccwm1122 發表於 19-12-19 16:35
睇你想有事業定想對多d自己小朋友囉。。
哩一刻想小朋友

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

做FTM 開心D
日日對住個仔女, 陪佢成長係無價
錢可以搵得返, 但時間同經歷, 係幾多錢都買唔返

你老公有錢, 負擔到一家開支, 根本無必要犧牲陪仔女既時間

我就無辦法, 一定要搵工賺錢, 唔係我不知幾想日日陪住個囡!

琥珀宮

199707100304 發表於 19-12-19 11:21
AGREE

我覺得幼稚園時期, 最好陪多一些。

其實太細個都係自己湊返比較好,我個仔之前係奶奶湊,放工去接佢,夜晚訓覺訓得唔好,又食得唔多,成日好痴我,後來做左ftm,全職湊佢,發覺佢情緒明顯好左,唔會咁冇安全感,亦聽話左容易教,甚至連病都少左,而家仲開胃左
當然奶奶好錫佢,照顧得好好,但問題係母親與孩子之間嗰種血脈相連嘅感覺係無其他人可以取代
細路嘅照顧者好影響日後心智成長,之前睇過一個個案,講有個青少年有抑鬱症同自殺傾向,個醫生詳細了解後先知原來佢初小已讀寄宿學校,冇父母係身邊,大左心理有問題,連書都讀唔成,呢度大部分jm都係講有錢係身最重要,但當仔女心智有問題時唔係錢可以解決

littlefunpig    發表於 20-1-6 15:19

琥珀宮

littlefunpig 發表於 20-1-6 13:00
做FTM 開心D
日日對住個仔女, 陪佢成長係無價
錢可以搵得返, 但時間同經歷, 係幾多錢都買唔返

其實為人母親就係要犧牲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mandy952 發表於 20-1-6 14:51
其實為人母親就係要犧牲
係架, 但犧牲都可以有唔同方面, 好似樓主條件充裕亦可以選擇
如果樓主為左D 唔係必須既收入, 明明老公收入已經夠一家開支有餘,
而去作不必要既犧陪伴仔女成長既時間, 我覺得係好不智
賺只係"安全感", 只係銀行戶口月底果堆數字罷

大宅

mandy952 發表於 20-1-6 14:50
其實太細個都係自己湊返比較好,我個仔之前係奶奶湊,放工去接佢,夜晚訓覺訓得唔好,又食得唔多,成日好 ...

-

琥珀宮

selinwong 發表於 20-1-6 15:59
BK 真是變咗質,還是媽媽網嗎?
有些人還刻意踩FTM, 就算佢自己仔女年幼,佢都係FTM.

其實生左仔女,由阿媽去湊,根本就天經地義嘅事,當然有人情願返工再請工人,有人想自己湊但生活迫人冇辦法
最好都係睇返自己情況

水晶宮

樓主,請工人唔等於成日對住工人

你請個工人返黎係幫輕你做家務,你就可以free d同小朋友出去玩or去做其他嘢

我FTM咁耐從來冇覺得自己成日對住工人

翡翠宮

myfaye 發表於 20-1-6 10:09
一想起請工人,好多嘢煩
都係自己湊好D, 俾工人湊其實真係...
老實講, 唔係自己仔女, 點會俾咁多心機,
小朋友唔野食求其塞多2下, 唔食就倒落廁所
平時屋企就開電視, 自己玩電話, 懶理D 細路
如果唔係自己仔女, 我諗我都會咁湊法

養育一個小朋友真係好花心機
唔係生佢既媽媽, 我真係諗唔到有咩人會有心機湊
更何況個工人仲要做家務, 理得邊樣
個工人唔開心, 唔順意, 分分鐘仲搵個手無寸鐵, 毫無反抗能力既小朋友出氣
出完氣你都唔知

你老公搵到錢又負擔起頭家有餘就做FTM好過
我朝朝返工都好驚個囡個醒, 一醒左佢見到我返工, 一定會喊
仔女細個係最需要媽媽, 最想媽媽響身邊,
更何況你果個仲要得9個月....點捨得, 又唔係等你舊錢開飯...

琥珀宮

cici2001hk 發表於 20-1-5 12:16
我係做零售嘅,同仕試過遇到一個推住bb車嘅女仔,想買樣35蚊嘅野,都話要問下老公可唔可以碌卡,叫佢比現金 ...

佢可能唔想買

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至