親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Summer plan 去英國,而家plan 行程如下,請問可行嗎?謝賜教

第1日:arrival , 開始離開倫敦、去Cambridge 劍橋大學

2. York

3: Lake District
4ake District
5. Lake District

6、London : Buckingham palace 、Westminster Abby 、Hyde park ,

7, Windsor castle ,st Paul Catherdral, British museum,London eye

8: Notting hill & shopping , flight to hk ( at night )

大宅

Belpig 發表於 19-12-20 00:27
Summer plan 去英國,而家plan 行程如下,請問可行嗎?謝賜教

第1日:arrival , 開始離開倫敦、 ...

Up

侯爵府

回覆樓主:

小朋友幾大?男仔or 女仔?第一次去嗎?有冇必去嘅地區或景點?自駕嗎?

我一年去幾次,幫你諗下。

民房

難得去倫敦一定要去睇英超呀

大宅

Chole 發表於 19-12-21 10:27
小朋友幾大?男仔or 女仔?第一次去嗎?有冇必去嘅地區或景點?自駕嗎?

我一年去幾次,幫你諗下。

謝謝你啊!同行2個男仔4-5歲、女7歲,3⃣️個三大!其實其中一大一小玩6日就要走,其余4個(2大2小共留15日),中間要送1大1小走。

可以自架啊、不過我發現火車時間好似快D,對不對?

我係覺得St Paul Catherdral, Westminster Abbey, Hyde Park , Buckingham,Lake District 同Cambridge 必去!

謝謝你熱心幫忙

侯爵府

六個人自駕遊有啲難度,因為八人車好難租,如果行李多亦都未必放得晒。

唔自駕嘅話,如果同行嘅人只能夠玩六日,去湖區就會花太多時間係交通上面,我覺得唔太值得。除非你飛Manchester 入,Heathrow走,交通時間就會大大減低。

我30年冇去過Lake District ,就係因為唔想揸咁遠,俾唔到意見,講下其他地方啦!

六日安排(Assume 你直航晨早到Heathrow, 唔自駕)

Day 1+2
放低行李,去Starbucks / Pret a Manger 食早餐 hea 下,Hyde Park (因為其他地方未開門),Day 1+2 Harrods, Science Museum, Natural History Museum, Buckingham Palace (大約20JUL-29SEP開放參觀,最好提早買飛)

因為有jetlag,夜晚會早瞓,朝早會好早起身。

Day 3

Westminster Abbey, London Eye, Tower Bridge ( 唔參觀嘅話去London Skyline 影Tower Bridge),St Paul’s Cathedral

Day 4
搭火車去劍橋,坐船仔(夏天記住戴帽),周圍行吓街,即日返倫敦

Day 5
Hamleys 玩具店 (世界各地都已經好難見到咁大間玩具店),Regent Street shopping, M&M, Lego (M&M 對面,display 超靚),Chinatown (yumcha 或Burger & Lobster)

Day 6
LEGO land + Windsor Castle

四個人繼續行程,可以選擇自駕,或者係留低大行李喺倫敦,拎小行李坐火車去其他地方

可以一日來回或join day tour:
Oxford (+ Bicester outlet 購物)
Bath City
Stone Henge

遠d:
Lake District
Manchester United Stadium (我唔睇波,都覺得個球場非常靚)
Cotswolds : 非常舒服嘅小鎮,不過地點比較分散,自駕遊先至方便)

繼續London:
Westfield London (huge shopping mall)
Nottinghill
Covent Garden
Borough Market

去巴黎玩:
坐Eurostar 去,巴黎飛返香港,慳唔少機場稅。

希望以上幫到忙

wcpcelia    發表於 19-12-23 15:32

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Chole 發表於 19-12-21 14:23
六個人自駕遊有啲難度,因為八人車好難租,如果行李多亦都未必放得晒。

唔自駕嘅話,如果同行嘅人只能夠玩 ...

我想問7月去8日,第1日7點幾到機場

7晚都會住倫敦,建唔建議住2間酒店? 睇中waterloo station同king cross station

侯爵府

Lqueenie 發表於 19-12-21 15:32
我想問7月去8日,第1日7點幾到機場

7晚都會住倫敦,建唔建議住2間酒店? 睇中waterloo station同king cros ...

倫敦酒店基本上只係提供瞓覺嘅地方+英式早餐,又唔會有游泳池或者其他嘅設施,我覺得唔值得浪費時間、氣力+金錢去換酒店。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Chole 發表於 19-12-21 15:57
倫敦酒店基本上只係提供瞓覺嘅地方+英式早餐,又唔會有游泳池或者其他嘅設施,我覺得唔值得浪費時間、氣力 ...

我明,但2個地點都好鐘意,最後1日會坐eurostar,所以後期一定住king cross

大宅

Chole 發表於 19-12-21 14:23

唔自駕嘅話,如果同行嘅人只能夠玩 ...

謝謝你非常有用啊!明顯真係資深

侯爵府

Lqueenie 發表於 19-12-21 16:51
我明,但2個地點都好鐘意,最後1日會坐eurostar,所以後期一定住king cross

去旅行最緊要自己開心,鍾意就換啦!

侯爵府

Belpig 發表於 19-12-21 17:43
謝謝你非常有用啊!明顯真係資深

唔好客氣!

珍珠宮

Chole 發表於 19-12-21 17:51
去旅行最緊要自己開心,鍾意就換啦!

謝謝你意見,我應該會繼續掙扎到最後一刻先決定到

侯爵府

Lqueenie 發表於 19-12-21 18:09
謝謝你意見,我應該會繼續掙扎到最後一刻先決定到

Haha! 我都係咁,通常都會book free cancellation 嘅酒店。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Belpig 發表於 19-12-20 00:27

第1日:arrival , 開始離開倫敦、 ...

我幾鍾意你的行情。Cambridge, York.
你對Lake district 情有獨鍾?如果第一次玩英國,未必值得去,反而可以去Bath, Strafford upon Avon.
之後返London 好隨意,冇需要在London 揸車,太貴,又塞車。

首頁

尾頁

跳至