自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

第1份
sales 賣電器,頭3個月15000,打後10000底薪+佣金 (但人人都話一定比15000高,放心咁)

一星期番6日

10:00~8:00 10個鐘,勞工假

ps.我未做過sales

第2份

office工,12000蚊一個月

一星期番6月

9:30~6:30 9個鐘,銀行假 (但表明有時要ot,但最忙果陣8點前走得,平日可能7點前走得)

但最大問題係office勁大煙味,d人夜晚6:30會食煙,星期6都會有人食煙,夜間既人都會食煙

請問大家會點揀?

男爵府

tomtom92 發表於 19-12-20 16:52
第1份
sales 賣電器,頭3個月15000,打後10000底薪+佣金 (但人人都話一定比15000高,放心咁)

兩份都揀唔落喎

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

第1份,有冇了解過COMMISSION 點計?
呢樣都幾重要。如果佢以舖頭生意額計,咁都好啲,同同事冇競爭。
如果以員工獨立計,會唔會同同事不和。
另外有些公司SET TARGET 好高,好難達標,所以Commission 唔高,甚至沒有。

不過你可試水溫,頭3個月有15k, 做落可探路/探下行情。

至於第2份,人工低,加上返6日,仲要OT。
你本身有冇文職經驗?
如果完全冇,又想在文職吸收經驗既話,你可以試下。
但如果本身有經驗,呢個OFFER真係太差。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珊瑚宮

回覆樓主:

唔啱都做到過年後, 到多工d

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

兩份都揀吾落手

象牙宮

第1份

2个都要10小時。

銀行假 vs 勞工假 差5d
=15000/31*5= 2400

15000*12 = 180,000 - 2400
12000*12 = 144,000

或者
15,000*9+10,000*3=165,000

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

洋房

咁有無人做過賣電器?

有無咩特別要注意既地方?

我真係新手想知有無d要特別注意既事項

大宅

回覆樓主:

兩份都

wcpcelia    發表於 19-12-23 12:25

洋房

199707100304 發表於 19-12-20 16:58
第1份,有冇了解過COMMISSION 點計?
呢樣都幾重要。如果佢以舖頭生意額計,咁都好啲,同同事冇競爭。
如 ...
佢乜都無講,話做落間店個店長就會同我講.

所以我連公定私佣計都唔知

伯爵府

第二份要吸二手煙,對身體唔好,點都唔會揀佢

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

tomtom92 發表於 19-12-20 17:10
佢乜都無講,話做落間店個店長就會同我講.

所以我連公定私佣計都唔知

咁要睇你本身有冇興趣做SALES~
如有,可以試下既。
不過,你要預佐開頭幾日企得好辛苦......
做落了解過,佣既計法,冇肉食,可以在試用期內閃。

第2份,真係好差,時間同SALES 唔爭好多。
如果本身做開文職,亦想搵返文職,寧願繼續搵下先。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

洋房

回覆 199707100304 的帖子

因為我最希望係工作環境同氣氛好
可以同d同事傾下計講下笑咁

所以我好怕做sales d同事會為左d客黑我面/搶人客咁

男爵府

我都想講兩份都揀唔落手,第二份office 有煙味我一定會out, 如果一定要揀只好揀第一份

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

返六日既工真係唔會做,你再搵下先啦。

大宅

第1份

2 唔會做,2手煙傷害性超大,得不償失。

男爵府

牛年勳章

份都揀唔落手,如果一定要揀只好揀第一份

公爵府

好媽媽勳章

2 我不能接受

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做住1先
原先不想揀sales,但office有煙味,又要OT……好影響健康
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至