0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bobochoi867 發表於 19-12-23 00:16
你有無用包被包到佢好實好實, 我B 狂喊時有時會收聲, 同埋播大聲音樂都會, 不過如果身體好唔舒服都只有 ...

你白樹油係邊到買呀?

別墅

boobootiny 發表於 19-12-23 07:33
你白樹油係邊到買呀?

我係沙田街市d 印尼雜貨鋪買

大宅

bobochoi867 發表於 19-12-23 00:16
你有無用包被包到佢好實好實, 我B 狂喊時有時會收聲, 同埋播大聲音樂都會, 不過如果身體好唔舒服都只有 ...

我有包佢,但可能包得唔實,同埋佢可能已經唔鍾意比人包,佢會掙脫出黎,佢好鬼大力。我諗緊買唔買swaddleme之類..
我b一出世就食illuma, 我都有諗過係咪隻奶粉唔岩佢,但又唔知轉邊隻,怕愈轉愈衰。而且聽人講illuma對腸胃已經算係好好。。。

大宅

bobochoi867 發表於 19-12-23 00:04
多謝你呀,聽左我安樂D,個日我去完健康院聽完真係好驚, 跟住我都再睇私家, 醫生話都唔小B有咁既情況, ...

要等到3月咁耐?健康院冇轉介信比你去政府醫院睇咩?我有轉介信,拎住去東區排期,好快就有期喇,好似係一個星期內就有期,我見政府咁快有期就冇再去私家睇。睇完政府佢好肯定咁話我仔冇事我就安樂晒。

別墅

hihihigi 發表於 19-12-23 12:55
要等到3月咁耐?健康院冇轉介信比你去政府醫院睇咩?我有轉介信,拎住去東區排期,好快就有期喇,好似係一 ...

係呀, 都等3-4 個月。。 我私家醫生話呢樣野唔急,係排好耐, 我有問佢要唔要私家照,但佢話就咁check 同問完我之後覺得唔似有事, 唔急住照,所以唯有等下。。

別墅

hihihigi 發表於 19-12-23 12:45
我有包佢,但可能包得唔實,同埋佢可能已經唔鍾意比人包,佢會掙脫出黎,佢好鬼大力。我諗緊買唔買swaddle ...

我都係唔知轉邊隻拖左好耐,宜至有一次佢無大便7 日, 我地就決定轉,我都係爬文發現好多媽媽BB食illuma有腸胃問題,我見佢地轉hipp成功我就試下,的確之後係有大便同埋無去得咁辛苦, 但真係人夾人要試。。
我本身用緊halo 包被,佢喊係會掙扎隻手出來,但可能我真係包到佢實一實抱住佢,令到佢無得郁冷靜左就會唔喊,之後前排凍左我買左love to dream 俾佢包埋佢隻手, 佢都唔鐘意,要著一日適應先好d。聽人講bb 用love to dream 訓得好,但我b 鐘意自由所以都無咩用。。但你試下包到佢手仔唔點郁, 唔喊就唔包咁樣,但當然佢絞腸痛做咩都無用。。

別墅

babyfung61 發表於 19-12-23 01:44
想問一下,你點知佢係腸絞痛?
飲肥仔水有無效?

我發現佢食飽又有訓覺,同埋最主要定時係夜晚10-1 點呢d 時間狂喊,面仔又谷到紅哂, 個身係咁拉直咁大喊再上網睇腸絞痛係點就知佢係。。因為無其他原因。。

肥仔水我俾幾滴+ 用白樹油按摩肚2 樣就有小小效,係個日唔得耐定唔耐, 最初我俾小小肥仔水佢係ok,但我又唔可以依賴哂佢係咁俾佢飲, 因為有鎮靜成份, 但的確我B 如果唔飲,係仲痛苦

大宅

我明白!我B都經歷過這段時間,當時我都好絕望,去到健康院見姑娘講到哩D差D喊出黎,佢半夜扭來扭去,係度谷屁or 谷屎,放出來就舒服,明明佢好眼訓,都要咁樣谷醒,睇到到心痛,晚上9點半到十一點半這段時間有狂喊一輪,我仲要係全人奶,我都要戒曬口,豆類脹氣類唔食,好彩加加埋埋淨係喊七八晚,不係連續,我都搽白樹油,驅風好強,要搽埋腳板底,最尾幾次一搽就無再喊,慢慢暗佢就訓,係大陸叫腸痛,都係食樓上個姐妹post出黎的果個黃色益生菌,好多人都話有用,等三四個月Bb腸道發育好就唔會了,我BB 89日,慢慢好轉中,當係俾佢腸道的一個鍛鍊,陪佢一齊捱過去就好了....

複式洋房

bobochoi867 發表於 19-12-23 00:55
孖B仲累。。 一個都攪唔掂, 2 個勁辛苦。。

我轉過4個牌子嘅奶樽都冇改善,諗緊轉奶粉

別墅

金Gold 發表於 19-12-23 21:38
我轉過4個牌子嘅奶樽都冇改善,諗緊轉奶粉

而家飲邊隻奶粉? 我轉左第五隻牌子,今次Dr brown, 似乎得得地, 我覺得ar B 唔使點出力, 佢又會慢慢滴出來, 佢今日成日食多左,希望係關事啦

別墅

lisa寶寶 發表於 19-12-23 16:12
我明白!我B都經歷過這段時間,當時我都好絕望,去到健康院見姑娘講到哩D差D喊出黎,佢半夜扭來扭去,係度 ...

我BB都係九十幾日。。。 希望快d 過啦。。 雖然辛苦, 但都係開心既。。我今日第一日反反工都大喊左一場,太唔捨得啦。。

複式洋房

bobochoi867 發表於 19-12-23 23:25
而家飲邊隻奶粉? 我轉左第五隻牌子,今次Dr brown, 似乎得得地, 我覺得ar B 唔使點出力, 佢又會慢慢滴 ...

能恩

已刪除用户

別墅

金Gold 發表於 19-12-23 23:56
能恩

定個限期同埋睇睇佢情況, 如果無好轉就轉啦, 要咩都試下。。

別墅

Carmen8080 發表於 19-12-24 00:00
你不如比佢轉飲奶粉 人奶當甜品 你咁樣餵落去好辛苦架

今日反工開始就係咁。。。 無計啦。。

大宅

bro,我個bb 3個月時候得3.78kg,under 3%,依家6個月都under 3%,只要佢健康就得啦,理得佢食幾多量,咁細個就要比奶量,到時候仲要攀比咩?樓主一定要堅持比人奶,人奶對bb係最營養,發展最好的。

至於便便放屁,我想話我個囡3個月都係咁,到了4個月5個月腸道發育好左,情況會大有改善,不知不覺就改善lu~

禁止訪問

禁止訪問

別墅

ryanychu 發表於 19-12-24 01:04
bro,我個bb 3個月時候得3.78kg,under 3%,依家6個月都under 3%,只要佢健康就得啦,理得佢食幾多量,咁細 ...

希望快D 好啦!!雖然反工,但都會堅持俾1-2 餐人奶佢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至