自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人朋友不多,FB朋友人數二百個內,前陣子收到FB系統自動發出的通知,有兩個朋友今天生日。我睇左一睇,有少少嚇一嚇,這兩個朋友分別於兩年內先後因疾病離開,但佢地平時生活正常,不煙不酒。結果我兩個也沒能留言祝生日快樂。

我並不知道佢地是否同年出生,但亦有呢個機會,因為年紀差不多,如果係同年的話,即係佢地同年同月同日生。因為呢件事我就諗,係咪係邊日出世,就註定左條命幾長?就算做咩都改變唔到?

不好意思我比較迷信,可能我朋友不多而且呢個年紀暫未經歷很多生死。

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔好諗咁多,生命是脆弱的
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

活在當下,珍惜眼前……人

象牙宮

回覆樓主:

其實係㗎! 我之前識兩個媽咪佢都係生完bb過咗幾年之後生cancer走咗淨返小朋友!好慘! 其實係要珍惜 有嘅嘢㗎

已刪除用户

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍惜

大宅

虎到金來勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無論怎樣, 珍惜眼前人, 不要愛得太遲

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

既然命運不能改變, 唯有改變心態, 活得自在, 開心過每一天

rainbowchuuu3    發表於 19-12-23 16:25
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

禁止訪問

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

公爵府

牛年勳章

qooqoo514 發表於 19-12-23 15:52
"一個人食幾多著幾多係整定" 呢句說話我深信不疑
我都信

珍珠宮

活在當下,珍惜眼前人。

侯爵府

親子王國15週年勳章

萬般皆是命, 半點不由人............

我之前嗰年都深深感受到呢句, 其實人生可計劃的野根本就唔多, 隨遇而安吧

侯爵府

我一個星期走咗兩個五十幾歲朋友,一個係平凡敎友,雖然讀書唔叻,藍領一名,但係斯文內斂,不煙不酒;另一個係名醫嘅仔,玩就最叻,時時飲醉,仲係鑽石王老五,卒之走先過佢九十歲嘅老豆。

佢哋人生咁大分別,到最後都係差不多時間、年紀、病痛離世,好唏噓!

男爵府

所以老一輩嘅人通常都話做人要睇化d,

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

c27cheun 發表於 19-12-23 15:34
本人朋友不多,FB朋友人數二百個內,前陣子收到FB系統自動發出的通知,有兩個朋友今天生日。我睇左一睇,有少少 ...

我試過一個偶然,係facbook發現好耐無聯絡既朋友幾年前同bb一齊走左。果刻好難相信,想到生死有命,珍惜每刻。
誰知道明天會是怎樣。

男爵府

活在當下、珍惜眼前人

子爵府

珍惜眼前人啦

首頁

尾頁

跳至