自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

麥兜媽 發表於 19-12-26 15:14
菲律賓,因為之前人質事件,如果唔係嘅話 陽光海灘已經選擇宿霧

呢個絕對係
我係堅持唔去菲律賓
人質事件實在不能原諒

珍珠宮

rickswim 發表於 19-12-26 15:35
美國一直無諗過去,因為治安差!
台灣,唔會去再去遊行,除非工幹或家庭理由!
...

加拿大其實治安一樣差,只係香港冇咩報導
現在身處加拿大,感覺這裡還不如美國治安
開槍事件時有發生,扑車都好平常,搞到去outlet買嘢唔夠膽中途放車,話怕俾人跟然後爆車。
美國咁大,其實都好睇出入邊區,好多地方其實好安全。

珍珠宮

breadcheung 發表於 19-12-26 21:49
新加坡唔落井下石,如果香港既動亂傳染到星加坡,李顯龍驚過你

新加坡唔係前面落井下石,但絕對收足漁人之利
佢好希望動亂繼續,外資就會撤離中國同香港搬新加坡,過去幾個月資金流向已經非常明顯。

珍珠宮

arron媽 發表於 19-12-26 23:33
台灣都無乜野丫, 兩岸一向都係對立, 只係關係時好時壞, 我會照去, 畢竟去台灣其實仲平過大陸。
人質事件後, ...

以色列安全問題更嚴重
朋友公司樓下就去年暑假前被炸,間餐廳仲係成日去嘅,本來安排好去玩都全部取消

珍珠宮

micsin 發表於 19-12-27 11:36
入佢地境 你就知道 佢地好歧視中國人 驚死你去到賴死唔走咁

其實美國有show都係話啲海關特別訓練成咁兇,對所有人都非常冇禮貌,有美國白人一樣感受「歧視」的
但我出入那麼多次就好好彩唔係好差,可能我喜歡講笑,一般都會吹下水crack a joke,冇感覺有歧視。
反而以前去加拿大過關仲差,有朋友被炳,茶葉都話係food,問佢仲咩唔declare有food item。都搵嘢搞,香口膠、mint都係food啦,即係個個都應該declare啦!係啲海關揸住雞毛當令箭,特別乞人憎。香港海關都有對過大陸朋友討人厭行為,以為自己巴之閉咁,只係香港人冇機會體驗吧!

侯爵府

不過我唔係因為政治因素而唔去,台北台中去過我自己真係麻麻地,反而英國聖誕節時我想去好似啲佈置好靚。

珍珠宮

唔會。

水晶宮

micsin 發表於 19-12-26 14:37
我想 香港攪到咁 我會唔去台灣 美國一段時間先 改去其他城市 你地呢

會,本來要過台灣我都Hold住唔過,等菜菜子熱冷卻一陣先!

男爵府

arron媽 發表於 19-12-27 14:00
以色列自己知自己事, 一早無在護照蓋印, 入境另外比張白色紙仔

我冇去過Israel亦冇plan會去因為我老公完全冇興趣去, 我只知以前係咁都係我老公講

男爵府

mizuho 發表於 19-12-27 18:49
開槍事件時有發生,扑 ...

我係美國住但有relatives係Toronto, 所以都會兩邊走, Toronto感覺好繁華似大城市, 入夜係街行感覺安全D, 因為人多車多, 但人多就雜自然多罪案, 美國就真係睇你住邊區, 我住郊區環境好清靜, 左鄰右里都會互相幫忙感覺好安全, 只係夜晚冇乜街燈又冇乜人就唔多會出街, 我地試過夜晚冇落車房門冇鎖大門都ok.

大宅

回覆樓主:

美國,從來都唔想去,就算冇今次修例事件都冇諗過要去
台灣,以前好鍾意去,自此以後唔再去

大宅

回覆樓主:

唔想去美國、日本同台灣

男爵府

唔去菲律賓
唔去北韓

男爵府

回覆 mizuho 的帖子

我朋友啱啱去完,佢喺downtown 俾人打荷包,去差館報警,差人拒絕受理,原因係我哋點都估唔到.......佢只係遊客,無交過稅,所以警察唔會為佢服務!佢講俾我知時,我都〇咗咀。我朋友話要有報案記錄先可以claim保險,但加拿大警察睬佢都儍,呢件事令我對呢個國家完全改觀!

珍珠宮

mondd 發表於 19-12-28 00:12
回覆 mizuho 的帖子

我朋友啱啱去完,佢喺downtown 俾人打荷包,去差館報警,差人拒絕受理,原因係我哋點 ...

有冇搞錯,旅客被打荷包就唔受理?
當時應該錄音,然後發俾電視台follow
但加拿大人幾討厭中國人,主要係90年代香港人將啲屋價炒起,現在就係啲大陸人炒溫哥華、多倫多、滿地可,搞到local買唔到屋

男爵府

mizuho 發表於 19-12-27 18:49
開槍事件時有發生,扑 ...

加拿大哪?
這世上只有美國有槍擊案㗎咋

男爵府

回覆樓主:

唔會,剛去完上海同北京。

另外每次去台灣都好開心。

西班牙同Catalan都有好大紛爭,即使政見唔同都好鍾意去