自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我做保安炒散,一個月大約七千二至八千六之間,連續半年,佢用 whatsapp 派工作,多數返死一兩個地方,有上公司辦入職,出糧銀行入數,要報稅!但冇勞保,冇 mpf, 咁請問該小型公司冇供強積合佢有冇犯例?該公司是否當我自顧人士?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

97588777 發表於 19-12-27 23:41
我做保安炒散,一個月大約七千二至八千六之間,連續半年,佢用 whatsapp 派工作,多數返死一兩個地方,有上 ...

你如果有足夠资料證明該公司係聘用你,你係僱員身份有出糧紀錄而非自僱人士,該公司就必須為你供強積金,如該司要求你作假自僱而逃避強積金屬犯法,你可向積金局作出舉報由積金局代你追討。

複式洋房

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-28 00:01
你如果有足夠资料證明該公司係聘用你,你係僱員身份有出糧紀錄而非自僱人士,該公司就必須為你供強積金, ...

算啦我都係想得個知字,低下層打工仔係要忍! 唔係佢唔會派工作畀我做㗎啦(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

97588777 發表於 19-12-28 00:11
算啦我都係想得個知字,低下層打工仔係要忍! 唔係佢唔會派工作畀我做㗎啦(emoji)(emoji)(emoji)
...

咁你留底証據,離職時再追討

複式洋房

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-28 00:13
咁你留底証據,離職時再追討

OK

wcpcelia    發表於 19-12-30 16:55

首頁

尾頁

跳至