自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章

大家好!新手岩岩先開account, 請多多指教!朋友話上黎呢度會有好多資訊,就叫我試試!

係咁既,我媽媽上星期中左風,而家一直係醫院治療緊!半邊身冇力,講野我聽到,食野要用凝固粉!成日話個口好苦,醫院d粥唔肯食,要姑娘用針筒餵!我唔係好識煮野食,加上姑娘都唔建議,唯有照食醫院餐!但佢應該係有能力食得到,只係唔肯食!因為聽講有朝早餐食麥片佢係成碗食晒,可能因為甜甜地!但佢本身有糖尿,又唔食得甜野,我唔知我有乜幫到佢?

其次係,我好想試中醫針灸,有冇好介紹?但醫生話住院其間係唔可以上門針灸,就只有等?感覺上呢刻我乜都做唔到,乜都幫唔到佢咁!

男爵府

雙子豬 發表於 19-12-31 00:42
大家好!新手岩岩先開account, 請多多指教!朋友話上黎呢度會有好多資訊,就叫我試試!

係咁既,我媽媽上 ...

我爸幾年前中過,開頭又係食唔到野,冇焦咁,匙更對唔到個口,不過你一定要係佢自己食,慢慢之後就ok,一來可訓練手,二來要佢唔好依賴人,我爸爸沖涼時都要佢自己樓毛巾,好有用架,另外去社區中心上堂,我爸之前要用胃喉,上左差不多一年堂之後可以用番口

珊瑚宮

回覆樓主:

針灸出左院後即做
仲有, 睇中醫, 問聲是否可以食安宮牛黃丸(同仁堂)
今年年中家中老人家輕微中風, 出院後,問了中醫即食安宮, 加埋每星期針灸, 現在已經沒大問題, 行得走得, 係慢d啫。

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

我覺得可以試吓食(安宮)但一定要隔住西藥食,唔可以一齊食

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

好多老人家入咗醫院都唔肯食醫院餐,越唔肯食身體就越弱,但醫院餐真係好難食,有能力就自己帶吓,食得多點都好

大宅

happyyee 發表於 19-12-31 00:55
我爸幾年前中過,開頭又係食唔到野,冇焦咁,匙更對唔到個口,不過你一定要係佢自己食,慢慢之後就ok,一 ...

聽完你咁講,又好似有返d希望咁!點都係要慢慢黎!請問社區中心上果d叫乜堂?間間社區中心都有?

大宅

cbeyond 發表於 19-12-31 00:58
針灸出左院後即做
仲有, 睇中醫, 問聲是否可以食安宮牛黃丸(同仁堂)
今年年中家中老人家輕微中風, 出院後, ...

安宮唔係即食先有用,過後都有用?咁我真係要問清楚中醫,始終用緊西藥!任何幫到佢既方法我都會盡做!

大宅

iki 發表於 19-12-31 01:46
好多老人家入咗醫院都唔肯食醫院餐,越唔肯食身體就越弱,但醫院餐真係好難食,有能力就自己帶吓,食得多 ...

就係因為咁,我好擔心!我地獄廚神,可能我整仲難食過醫院!可以係街買碗粥試下,但出面d野又話唔健康!但我諗,如果佢肯食,點都好過唔食!

珊瑚宮

雙子豬 發表於 19-12-31 08:51
安宮唔係即食先有用,過後都有用?咁我真係要問清楚中醫,始終用緊西藥!任何幫到佢既方法我都會盡做!
...

適合食就越早食越好。
家人都唔只食左1粒安宮, 3粒, 1星期食1粒, 呢度都幾星期啦。
我地都係佢出院後, 雖然已經買左安宮, 都問左中醫先俾佢食。
若果買, 去同仁堂, 平過萬寧, 屈臣士, sales姐姐都講再俾你聽點食, 因為太多人買了。

大宅

cbeyond 發表於 19-12-31 09:00
適合食就越早食越好。
家人都唔只食左1粒安宮, 3粒, 1星期食1粒, 呢度都幾星期啦。
我地都係佢出院後, 雖 ...

但佢而家仲住緊主流醫院,聽講一般情況,會再轉去復康醫院,變左呢段時間乜都做唔到!

安宮我過後會問清楚中醫,但聽講好搶手,會唔會好難買?

水晶宮

雙子豬 發表於 19-12-31 08:51
...

西醫唔見意食,所以最好問多幾個西醫。關於食,佢心理身理都好大影響,但盡量叫佢少食多餐。出院後針灸,覺得係有效!

珊瑚宮

雙子豬 發表於 19-12-31 09:07
但佢而家仲住緊主流醫院,聽講一般情況,會再轉去復康醫院,變左呢段時間乜都做唔到!

安宮我過後會問清 ...

我都唔贊成係醫院時食, 轉到復康醫院, 就睇吓情況, 問吓姑娘。
你唔會係第一個問的
現在安宮好易買到, 所以有需要先買, 唔需要入定貨。
不過就唔好係藥房買啦, 怕係假, 仲有買番同仁堂, 其他牌子都有安宮。

大宅

20162016 發表於 19-12-31 09:11

西醫唔見意食,所以最好問多幾個西醫。關於食,佢心理身 ...

西醫基本上乜都唔建議,針灸都話擔心出血。我媽係缺血中風,食緊薄血藥,我會再多方面收集意見!

水晶宮

雙子豬 發表於 19-12-31 09:25
西醫基本上乜都唔建議,針灸都話擔心出血。我媽係缺血中風,食緊薄血藥,我會再多方面收集意見!
...

佢食梗薄血藥,所以唔見意佢針灸的

大宅

cbeyond 發表於 19-12-31 09:13
我都唔贊成係醫院時食, 轉到復康醫院, 就睇吓情況, 問吓姑娘。
你唔會係第一個問的
現在安宮好易買到, 所 ...

請問介唔介意講下你親人當時既病況?我明白人人康復路唔同,都想有個參考,thanks !

大宅

20162016 發表於 19-12-31 09:28
佢食梗薄血藥,所以唔見意佢針灸的

但薄血要持續食,咁咪冇機會做針灸。。。

珊瑚宮

雙子豬 發表於 19-12-31 09:29
請問介唔介意講下你親人當時既病況?我明白人人康復路唔同,都想有個參考,thanks !
...

忽然跌到, 行唔到
入到醫院, 醫生話中風

大宅

cbeyond 發表於 19-12-31 09:37
忽然跌到, 行唔到
入到醫院, 醫生話中風

食野方面有影響嗎?

珊瑚宮

雙子豬 發表於 19-12-31 09:58
食野方面有影響嗎?