自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

所謂規矩係法例要求傭工在完成兩年同約後必須返回原居地,才可履行新合約,而呢程機票錢由僱主支付。

至於在完約前佢要求放假其實無違返法例的,只要她還有AL而機票佢自己負責,她是可以向僱主要求的。

大宅

比! 將心比己, 你成一年無見過家人都想見吓啦, 但佢自己出機票囉。

珍珠宮

tang0809 發表於 20-1-1 16:44
如題,佢話阿女畢業,要返去,放唔放比佢?
我對上一個姐姐又係咁,做滿一年就想放假返去,我都有放比佢。 ...

我會比,但機票要佢出,我只會畀完約的機票

大宅

個人留係到唔開心冇意思,唯有俾佢放

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

我對上一個姐姐又係咁,做滿一年就想放假返去,我都有放比佢。 ...

比,無得放唔開心,做野一定差。正常做阿媽都想參加子女畢業禮

若難安排比佢放咁耐,就叫佢放短d。

水晶宮

bigyanb 發表於 20-1-1 22:01
當然可以啦,我老闆係要佢安排到先准我放,工人係應該做滿兩年先放14日,合約亦咁寫,完約後返回原居地
...

份標準合約沒寫做滿兩年才可放14天。
但有寫除非得到入境處可許可, 否則工人要在现有合約完結後回鄉不少於7天才可再入香港境開新合約。

水晶宮

Esther_531 發表於 20-1-1 21:10
係agent 份約寫

我建議你睇真d 份標準合約 (藍色) 的條文, agent 果份所謂合約冇consulate notarization, 又冇入境處蓋印, 其實..... 多餘的。

子爵府

回覆樓主:

我姐姐每年都取大假返菲律賓, 因佢來港工作時, 佢仔仔先1歲多, 作為媽媽, 知道佢好掛住家人, 所以我好鼓勵佢每年放大假返菲, 當然, 佢會自己出機票。現在姐姐已做左9年, 當中我陸續生小朋友, 有左第3個, 佢都好開心, 無嫌要湊多個, 一直好錫我3個小朋友。若時間安排到, 俾佢每年放還好過兩年放一次。

瑪瑙宮

大廚勳章

我屋企人嗰個工人仲衰。。。明知個雇主都係雙職。。。根本冇可能放咁多日假回家湊仔。。小朋友學校都未放假。條友玩嘢要1月15號就放。。。返去10日24號又返嚟喎。。不過有講明初一二初三都要放假。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

kytam 發表於 20-1-1 18:43
工人有法定有薪假,正如一般打工仔咁,你請大假你老闆可以話唔比放架咩?
...

係完約先有得放,中間比你放係人情

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ihui 發表於 20-1-2 08:53
我姐姐每年都取大假返菲律賓, 因佢來港工作時, 佢仔仔先1歲多, 作為媽媽, 知道佢好掛住家人, 所以我好鼓勵 ...

有次同工人傾計,講開佢細仔,佢話生完細仔就開始打我工,真係無咩點見過佢,之前兩年至見一次
其實聽到都有d心酸,做菲律賓女人,出門打住家工,湊大人地個仔,自己個仔就自生自滅咁
所以我姐姐放假,我都盡力幫下佢,例如掉前後公眾假期等佢放多一兩日,出發果日俾佢搭黃昏機唔當佢果日放假。咁佢都好識做嘅會攪掂晒工作先
我識做時我識做,所以唔怕俾人撬走(佢話有人問過佢架!香港好多人係咁,見工人肯做/有心機湊就會出錢撬人)

珍珠宮

2024年龍年勳章

做滿一年只有7日有薪年假, 其餘3日佢願意NO PAY而你又安排到人手頂佢, 咪放囉~
但一定雙方簽名白紙黑字寫明3日係NO PAY, 千萬唔好放ADVANCE AL(即係預放第二年個7日)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fukuoka_saga 發表於 20-1-2 09:35
係完約先有得放,中間比你放係人情

再貼多次
政府外傭合約第6條,大假係跟勞工法例
而根據勞工法例「在受僱滿12個月後,僱員須於隨後12月之內放取應得的有薪年假」
唔俾員工放年假,已係犯法

翡翠宮

牛年勳章

焦糖媽 發表於 20-1-1 21:19
其實邊有得唔放?你唔放佢心裡不服,咪又唔忿氣黑面要你日日受佢氣。。。

agree,無得唔俾佢放,一陣對住阿sir喊苦喊忽仲煩
佢肯提早三個月講算好,惟有自己安排吓人手

大宅

呢 d 好難一概而論... 不過既然你問得即係唔想佢放? 唔想放就跟規舉做...

我個姐姐好好.. 我好滿意佢...
佢做左一年係我主動提出放佢7日假回鄉.. (我仲額外送多日比佢..)
我每年都送一張機票比佢..

珍珠宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 20-1-2 10:02
再貼多次
政府外傭合約第6條,大假係跟勞工法例
而根據勞工法例「在受僱滿12個月後,僱員須於隨後12月之內 ...
係囉~其實傭工堅持要第一個約完先放7日僱主無得SAY NO~~只係大部份傭工都係儲夠兩年先一起放14日, 但唔知點解會有人覺得咁先係法例

其實外傭條款大部份同香港打工仔相同, 掉轉自己做滿一年同老闆請假點會唔批???

大宅

如果工人做得好, 自己又就到,甘就比佢放,來回機票佢自己買,走前寫定信話如果唔返來就當自動辭職, 甘對你有d保障。

大宅

我有俾呀
因為我都唔想佢一次放17-19日咁耐
我情願俾多次機票 (唔貴$2000)
分兩年放 因為我本身拎唔到咁多假接返手 所以佢好我好 同埋 哎 咁辛苦離鄉背井 都係為家人仔女 算啦

我都係將心比己 但呃人另計

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

seaheart88 發表於 20-1-2 08:58
我屋企人嗰個工人仲衰。。。明知個雇主都係雙職。。。根本冇可能放咁多日假回家湊仔。。小朋友學校都未放 ...

如果小朋友返全日班, 工人喺返學日子請假仲好, 僱主只需請半日接放學. 如果遇著學校假期先冇工人, 僱主要請足全日仲頭痕.

首頁

尾頁

跳至