論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請印姐姐照顧媽媽,嚟咗幾個月,大部份事情做D唔做D,因為工作做一半就跳去做第二樣,跟住就唔記得咗第一樣未做完。叫佢做嘅佢唔做,叫佢唔需要做嘅佢就去做。叫佢唔好用百潔布省易潔鑊,下1秒佢就攞百潔布省易潔鑊,天氣凍叫佢俾多啲衫媽媽着又唔記得,叫佢開暖爐,佢插咗插蘇但係就冇開制,豆漿壞咗比我媽媽飲,用攝氏50度熱水同阿媽浸腳,佢話以為係40度,提咗N次生熟食物要分開,但都唔記得。家人話我要求太多、太高,叫我忍,各位點睇?

複式洋房

Bergamot1 發表於 20-1-8 00:57
請印姐姐照顧媽媽,嚟咗幾個月,大部份事情做D唔做D,因為工作做一半就跳去做第二樣,跟住就唔記得咗第一樣 ...

同我新請既印傭有d似,佢系扮蠢想做少d野,教左好多次既野都仲可以做錯,就算一d好簡單既野,例如開浴室寶個暖氣教左幾次都唔記得,同埋d野呢頭同佢講完叫佢點做,佢轉頭就唔跟你講既做,唔聽話,仲每日搏嘴黑面,我覺得你個印傭似系搏炒、扮蠢

Bergamot1    發表於 20-1-8 21:33

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

教極唔掂, 無得忍, 換人。 蠢仲可以當馬騮咁教, 但蠢加懶, 無得忍。

子爵府

請印姐姐照顧媽媽,嚟咗幾個月,大部份事情做D唔做D,因為工作做一半就跳去做第二樣,跟住就唔記得咗第一樣 ...

換人!唔知佢真傻假傻,溝通唔到/達唔到要求分分鐘出事。搵到新人就炒啦

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

別墅

一個幾蠢既人 又特登早一個月申請佢嚟 比舊工人帶佢一個月 現在做咗十個月 日日做住果d刻板工作 點操都熟la我基乎日日教緊呢十個月佢日日做既家頭細務 今日又教點用洗衣機 :
佢會將d衫分深淺色入機洗
不過唔會睇有無污積or袋有無嘢就咁放入機洗 乾咗 熨完放埋入櫃 攞返出嚟着 污積仲喺度 着唔到 要洗多次 好la 買佢怕 直情話埋 指埋比佢睇邊度污糟 做埋比佢睇用噴潔麗噴 講埋等幾耐先入機 結果都係一樣!
無論d深淺色衫有多少都好 都係深色一機 淺色一機 如果衫多要分兩機洗的話 佢都係一機過 雙人被袋雙人床單枕頭袋加黑色衫一機過 唔會分兩機洗 一係迫爆洗衣機 一係加埋韈只係得十件衫

別墅

如果唔係今日放假 聽到洗衣機有怪聲 都唔知原來佢又失憶!唔怪得之d媽媽話佢地會連洗衣機都玩壞 原來係真

別墅

我哋做僱主都好陰公 依家只求請個正正常常 有common sense 都好難咁 !如果你炒佢有冇人可照顧住媽媽? 好似我依家咁 新工人未到 炒佢又無人湊仔 忍到新工人到先炒得

大宅

lily-of-valley 發表於 20-1-8 08:24
教極唔掂, 無得忍, 換人。 蠢仲可以當馬騮咁教, 但蠢加懶, 無得忍。

但佢又唔係懶(起碼响我面前)。最弊係以為自己好醒,做得好好,但其實係蠢到不得了。

大宅

Siusukfan 發表於 20-1-8 10:58
一個幾蠢既人 又特登早一個月申請佢嚟 比舊工人帶佢一個月 現在做咗十個月 日日做住果d刻板工作 點操都熟la ...

😱 所以我到而家都冇俾個姐姐攪洗衣機,寧願自己辛苦D放工或週未自己開機洗,但佢居然可以試過幾次架機洗到一半幫我熄咗架機!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bergamot1 發表於 20-1-8 21:40
但佢又唔係懶(起碼响我面前)。最弊係以為自己好醒,做得好好,但其實係蠢到不得了。
在你面前梗係要扮吓做野啦, 如連扮做野都費事, 你已經炒咗了, 所以你而家至十五十六。
Good Luck.

大宅

Bergamot1 發表於 20-1-8 21:40

不如你試下寫啲instruction出黎,google translate埋印尼文俾佢,例如:貼係洗衣機度,等佢咪無藉口做錯 每個月出糧前要佢自我反省一下先,自己總結下過去一個月做得好同唔好既地方,然後你再提點佢不足之處

大宅

Siusukfan 發表於 20-1-8 11:21
我哋做僱主都好陰公 依家只求請個正正常常 有common sense 都好難咁 !如果你炒佢有冇人可照顧住媽媽? 好 ...

Common sense 原來對好多嘅佢地嚟講唔係咁 common. 我真係唔知點先可以揾到個正常,記得吓嘢,唔好日日重複又重複嘅工作做咗幾個月之後都仲要問點做

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

你講中曬!我其實頂唔順佢,因我需要一個可以獨立照顧我媽媽嘅人,唔係好似佢咁失魂失憶冇sense嘅。但而家揾人請人需時亦冇保證,所以家人叫我忍吓,唔好咁高/多要求。

大宅

anperbaby 發表於 20-1-8 22:19
不如你試下寫啲instruction出黎,google translate埋印尼文俾佢,例如:貼係洗衣機度,等佢咪無藉口做錯:h ...

已經每件事我親自示範佢睇一至兩次,我再示範時叫佢用印尼文寫低每一個步驟,叫佢影埋相/畫圖,但都可以做錯,提佢但佢就好迷失話我冇講過,叫佢睇番D notes 先知原來係自己唔記得。

象牙宮

Bergamot1 發表於 20-1-8 22:38

你講中曬!我其實頂唔順佢,因我需要一個可以獨立照顧我媽媽嘅人,唔係好似佢 ...

鞋, 想揾個有sense, 自動波工人, 真係無。 唯有人叮人看實。 有乜甩漏, 即刻要做番。 揾到個唔偷嘅, 已經謝天謝地。

祝福你媽媽。

大宅

回覆 anperbaby 的帖子

反省?最弊佢仲覺得自己做得好好,我每次更正/話佢嘅時候,佢居然同我講佢之前嘅雇主從來冇投訴過佢。吹漲。

大宅

多謝你!

象牙宮

Bergamot1 發表於 20-1-8 23:25
回覆 anperbaby 的帖子

反省?最弊佢仲覺得自己做得好好,我每次更正/話佢嘅時候,佢居然同我講佢之前嘅雇 ...
最憎D人, 以前個份點好法, 咁好人地咪又踢佢走? 掂嘅唔使揾第二份啦。 佢講親實比我鏟鑊, 你又唔番去做? 做乜來我度? 我度有我耍求, 唔鍾意就走啦。

別墅

Bergamot1 發表於 20-1-8 21:44
😱 所以我到而家都冇俾個姐姐攪洗衣機,寧願自己辛苦D放工或週未自己開機洗,但佢居然可以試過幾次 ...

唔係呀嘛 都唔使佢做la 熄機前係咪要問聲吖! 仲有吖

別墅

Bergamot1 發表於 20-1-8 23:21
已經每件事我親自示範佢睇一至兩次,我再示範時叫佢用印尼文寫低每一個步驟,叫佢影埋相/畫圖,但都可以做 ...

同我依家呢件差不多 take notes唔會睇 做錯咗 就會賴落之前個工人度 話係佢教 好la重覆再教 叫佢自己用印尼文一邊寫落memo紙 一邊重複返比我聽點做 佢重複到 啱哂的 再叫佢親手貼在大門外 或雪櫃 或洗衣機度 都係無用!呢十個月 我不停無間道教返memo紙既嘢 真係好嘔血!佢又唔係年紀大 成日唔記得嘢 根本就係無心做

首頁

尾頁

跳至