自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Yee_ng 發表於 20-1-8 20:19
最近係朋友堆中聽到好幾個相同嘅故事,有感而發覺得可惜,都係一d高學歷係自己行業到考晒專業資格,本來大 ...
我有同事成日話自己懷才不遇,又話自己仲未嫁得出,又話自己未買到樓...佢好多負能量。先不說婚姻,呢樣野夾雜緣份。但買樓啊,轉工(再轉好點),其實自己努力點都可以。日日同佢拍檔坐附近,我已經不是點出聲,也不會主動同她談話,她都可以話題拖我下水,扯到我身上面。
一時話叫我老公賺多點錢,等我不用出來做。我心想慣你差事?我就算財務自由,我都想工作下。一時又話咩咩區有升職位又叫我去調。我話我沒想過升職啦。我只想做好呢份工。總之句句都要拉人下水,呆人幾腳,以掩飾她好想有老公養又好想升職的想法。

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ml6331 發表於 20-1-8 22:02
只要記住,呢個世界係無懷才不遇,你就會努力工作。
係容祖兒演唱會上,張敬軒講過,佢話佢地個行一命二運 ...

張敬軒紅到梗係咁講,娛樂圈有好多人好努力但紅唔起。

男爵府

BOLOOIL 發表於 20-1-8 23:43
我都有一個朋友,成日覺得自己好叻,幫助公司好多,可以有更好嘅人工同職位。但事與願違,我覺得係佢太自 ...

係會成日想野都好負面

男爵府

Astra00 發表於 20-1-9 07:52
我有同事成日話自己懷才不遇,又話自己仲未嫁得出,又話自己未買到樓...佢好多負能量。先不說婚姻,呢樣野 ...

聽落都幾計較

男爵府

granja 發表於 20-1-9 08:57

如果真係有才華就欠人緣,點解會欠呢會唔會性格古怪唔識同同事相處

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Yee_ng 發表於 20-1-8 20:19
最近係朋友堆中聽到好幾個相同嘅故事,有感而發覺得可惜,都係一d高學歷係自己行業到考晒專業資格,本來大 ...

佢表面咁同你講啫,又未必係事實。好多原因搵唔到工,未必係因為佢只搵大公司。事實係點只有佢自己知。

大宅

可能是性格問題或本身問題

珍珠宮

高學歷就要同返高學歷果班人爭,專業又同返自己果行爭。當人人都有嘅時候,你嘅學歷同專業資格都只係入場券,無優勢。優勢係要自己製造比老闆睇嘅。

呢個世界大把高分低能,又有唔專業嘅專業,唔認清自己長短處,只會不斷認為自己「懷才不遇」

子爵府

回覆樓主:

最可惡的,是這種人迫你間接養埋佢! 成日唔比家用,透過長老,迫你同佢地共產!!
仲要四圍同人講話屋企唔洗佢養! 其實係佢地懶返工,唔比家用,要你比埋佢地嗰份!!!

男爵府

granja 發表於 20-1-9 08:57

佢係講容祖兒嘅努力,佢唔係講自己呀,同埋佢意思係唔係靠運氣就可以大紅大紫,一樣係要付出努力,唔好睇人前面風光,背後人地做左好多野你係唔會知。當然佢哋個行真係要有好多野配合。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

性格影響一生

男爵府

唔好煩我 發表於 20-1-9 09:31
高學歷就要同返高學歷果班人爭,專業又同返自己果行爭。當人人都有嘅時候,你嘅學歷同專業資格都只係入場券 ...

學同做都會有分別,行業資訊都會轉變,所以學歷只係有時限嘅入場券

男爵府

萍pig 發表於 20-1-9 09:37
最可惡的,是這種人迫你間接養埋佢! 成日唔比家用,透過長老,迫你同佢地共產!!
仲要四圍同人講話屋企唔洗 ...

自大又自私就係呢種

男爵府

ml6331 發表於 20-1-9 09:48
佢係講容祖兒嘅努力,佢唔係講自己呀,同埋佢意思係唔係靠運氣就可以大紅大紫,一樣係要付出努力,唔好睇 ...

佢出道時都唔係好順利,人際網係要儲返黎,事業成功係要包埋應酬

男爵府

Lemon7831 發表於 20-1-9 10:40
性格影響一生

唔只影響佢,連家人都影響

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

chanhayee 發表於 20-1-8 20:44
同三高(或自認為三高)女仔,嫁唔出一樣道理

我都係第1時間呢樣.....

呢類case 就好似有些美女, 自認為條件好, 樣好教育好地位高, 唔想降低身價, 所以好挑釁揀男友, 要樣靚有財有地位。
最後年紀大, 都冇人問津。

當然, 我唔贊成為了嫁得出, 就求其嫁。
不過有些女士的確把選男友既門檻set 太高。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

王國教室勳章

我有個朋友就係咁,佢係_BC自小運動讀書都好叻。佢女朋友係香港人,讀大學佢成日幫佢女朋友補習。大家一齊讀master degree,朋友成績全校最好。兩個返香港工作,佢女朋友入到最top公司,佢就完全無offer,後來佢哋結婚,佢老婆已升到勁高層,人工多佢好多,佢就怨足咁多年。之後屋企人俾錢佢創業,佢做咗幾年又衰咗,再繼續怨

子爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章

有IQ之外, 都要培養AQ, EQ....

男爵府

Ashleycorina 發表於 20-1-9 12:15
我有個朋友就係咁,佢係_BC自小運動讀書都好叻。佢女朋友係香港人,讀大學佢成日幫佢女朋友補習。大家一齊 ...

無offer總有原因點解間間公司都認為你唔得呢,做老闆要睇數評估都要睇得好準唔係好快玩完

首頁

尾頁

跳至