自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

最近要選購全屋家電
請大家分享一下邊隻牌子耐用/好用,
可否講下點耐用/好用法,謝謝!

- 電視
- 冷氣 (窗口及分體)
- 洗衣機
- 電飯煲
- 蒸焗爐
- 雪櫃
- 煮食爐 (媒氣或電)
- 沖涼熱水爐
- 抽油煙機

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

NGASZE626 發表於 20-1-8 22:16
最近要選購全屋家電

雪櫃……Hitachi
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

水晶宮

有好有唔好的經驗:

- 電視 (Philips LCD 6年壞, Sony 5年未壞 / LG 3 年未壞, 電視唔使太耐用 5年轉下款..)
- 冷氣 (窗口及分體)格力/珍寶 都有10年以上冇壞過, 大金/惠而浦 都是不好的經驗
- 洗衣機 惠而浦 有人話唔好, 但我住過三個地方, 用過4部都冇乜問題.
- 電飯煲 national/Panasonic/Rasonic/Philips/小米 都用過, 只有用殘, 未試過用壞
- 蒸焗爐 東芝2年 壞蒸氣
- 雪櫃 日立 10幾年都未壞, 惠而浦/三星 2-3年壞過要整.
- 煮食爐 (媒氣或電) 媒氣Panasonic 11年未試過用壞
- 沖涼熱水爐 柏林儲水式 8年左右漏水
- 抽油煙機 用過兩部惠而浦未試過用壞

男爵府

- 電視 LG 7年半
- 冷氣 (窗口及分體)三菱重工冷暖變頻 2年
- 洗衣機 panasonic 7年半
- 電飯煲 Panasonic over 10年
- 蒸焗爐 Panasonic
- 雪櫃 Panasonic 7年半 made in japan
- 煮食爐 (媒氣或電)德國寶 7年半
- 沖涼熱水爐 Rinnai 17年 made in japan
- 抽油煙機 伊萊克斯

珍珠宮

BK Milk勳章

雪櫃聲寶

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

日立焗爐 25年仲用緊

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

National 電飯煲、Sharp微波爐、Hitachi雪櫃,全部由結婚用到而家,22年

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

最近要選購全屋家電

全部係用左超過10年, 仲未壞.

- 電飯煲 (Panasonic)

- 沖涼熱水爐 (德國寶)
- 電視 (LG)

(外國買既, 講牌子名當參考下~)

- 電視 (都係LG. 東芝用左5年都仲好好, 細個屋企用東芝火箭炮電視都係用左超過10年)
- 洗衣機 (金章大眼雞, 我係超級勞役部機...)

- 雪櫃 (Bosch)
- 煮食爐 (西門子煤氣爐連焗爐)

大宅

yan_yan_mummy 發表於 20-1-9 00:47
National 電飯煲、Sharp微波爐、Hitachi雪櫃,全部由結婚用到而家,22年

當年的Hitachi 真係好襟
我當初部雪櫃都係用Hitachi,用左好似差唔多廿年, 後嚟係嫌佢太嘈所以就換咗, 不過换咗新雪櫃後張電費單即刻平咗好多

wcpcelia    發表於 20-1-9 10:08

公爵府

老家大金分體 卅一年
自己屋企 惠而普微波爐 廿年

我覺得以前d電器襟用d
而家過5年已經叫好

公爵府

回覆樓主:

娘家豐澤牌3層雪櫃,20年冇壞過,仲用緊 豐澤冷氣都用左10年多先壞,期間都冇整過
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍寶冷氣, 我屋企用左最耐未換過既電器

大宅

2018復活節勳章

以前啲家電真係好襟用

傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

大宅

- 電視 三星 用左10年都未壞
- 冷氣 (窗口及分體)Panasonic
- 洗衣機 惠而浦 用左三個月就成日洗洗下衫停左唔旭
- 電飯煲 Panasonic
- 雪櫃 惠而浦 用左一個月就壞, 製冷有問題保養唔包要自己比錢整
煮食爐 (媒氣):TGC,10幾年都未壞
- 沖涼熱水爐:TGC,10幾年都未壞

侯爵府

回覆樓主:

煤氣爐35年, 攪拌機23年, 風筒20年
扭掣微波爐10幾年, 按鍵唔襟用

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最近要選購全屋家電

抽濕機用左十幾年,差不多日日用

別墅

回覆樓主:

雪櫃 Panasonic 12年
電飯煲 又係panasonic 15年
抽濕機 都係 panasonic 17年
以上用極都唔肯壞

洗衣機 西門子 用咗9年 ok
電視 Lg 最差 幾年就壞

大宅

2018復活節勳章

good_pig 發表於 20-1-9 09:14
抽濕機用左十幾年,差不多日日用

係咪三菱?
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

大宅

2018復活節勳章

agee 發表於 20-1-9 09:13
煤氣爐35年, 攪拌機23年, 風筒20年
扭掣微波爐10幾年, 按鍵唔襟用

攪拌機都可以用到23年,好勁呀!
我成日覺得攪拌機好易壞

首頁

尾頁

跳至