自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

2003年sars, 我出來工作不久。那時有手機,是nokia ericson年代,無寬頻和4G5G, 無iphone, facebook, whatsapp, we chat. 電腦可以上網, 只是有線的和用modem,手提電腦像大牛龜. 電視不是高清,沒有24小時免費新聞台,那時佈係電視前等下午1時,晚上6:30和11時新聞,看CcTvb報導每天新感染和死亡的新聞。

那時戴口罩不普遍,我記得未到3月高峰期時,已有人戴口罩自保,但怕人誤會,在口罩上寫上“自保” 2個字。

子爵府

回覆樓主:

1-2月時,我有位常穿梭中港工作的朋友,有天過關後在上水火車站倒下,住了1個月醫院,高大健壯的他一去便不回,那時連sars都未命名。去他的喪禮,見到白頭人送黑頭人,陪感悲涼。

另外,我有一外國同事那時來港開會,回去後病足半年,是他成世人最大病的一次,那時還未叫sars.

3月sars已傳到其他地方,香港醫護為救病人留守,看到台灣新聞有醫護中招避隔離借旅行溜走。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

回覆樓主:

那時有批港人要隔離,包括旺角某酒店(現改了新名)和淘大的居民,去了政府的渡假村如麥理浩,有人想溜走。

香港現在的人口比2003的人口更多,人口老化更多,中港來往更密切,且關口都比很多地區寬鬆。一幕幕的片段湧出,不是要嚇人,只希望今次能防範於未然。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

大宅

點控制一班自私自利的人?仲有人話返大陸玩

水晶宮

2003年香港人上了一課很痛的教訓,但慶幸衛生意識都高了。

但病菌基因變化太大,對任何傳染病,也不掉以輕心。

男爵府

蝦米豬 發表於 20-1-9 20:49
那時有批港人要隔離,包括旺角某酒店(現改了新名)和淘大的居民,去了政府的渡假村如麥理浩,有人想溜走。 ...

謝謝你的分享
這篇文章實在應該給那些未經歷過2003年的人
現在在任何交通工具上
你只會看到一些自私的人
病也不會戴上口罩
有些人見到你戴口罩
竟然問你
為什麼你要戴口罩

其實是否未經歷才會有這樣的反應

珍珠宮

那時有批港人要隔離,包括旺角某酒店(現改了新名)和淘大的居民,去了政府的渡假村如麥理浩,有人想溜走。 ...

那時無home office,BCP也未流行。個個硬住頭皮戴口罩返工。有同事怕被傳染見人如見鬼般,公司茶水阿姐唔比同事入茶水房洗杯洗手。怕死的同時另一希望係千其唔好做公司第一個染上的人成眾矢之的,不單個人會被其他人嫌棄,整個部門都會被隔離。回想那段日子真係⋯

感慨係現在的人可能有些未經歷過,或忘記了。今時今日我見大部份情況係,有病的唔戴口罩,無病的反而怕了有病的去戴。如果有病的自發做好,大家會安心些。

水晶宮

蝦米豬 發表於 20-1-9 20:47
2003年sars, 我出來工作不久。那時有手機,是nokia ericson年代,無寬頻45G, 無iphone, facebook, whatsapp ...

暴露年齡
但上網唔係56G咩?我最記得會斷線
最記得淘大、最記得人會問你住邊、03前無咩口罩賣、果陣要買都唔易、同埋貴
而家環境好左、口罩易買、衞生意識提高、好多媽媽都酒精跟身、時刻洗手、希望香港會冇事

水晶宮

所以呢....話人好彩係沙士買樓係好反感既、果陣普通人根本唔會諗到呢d野
無野比健康同生命更重要
香港和平多年、點諗到會死咁多人
最記得1/4、又話變疫埠哥哥又自殺埋....好黑暗既一日

小詠    發表於 20-1-10 10:08

子爵府

luckybaby2011 發表於 20-1-9 22:59
暴露年齡
但上網唔係56G咩?我最記得會斷線
最記得淘大、最記得人會問你住邊、03前無咩口罩賣、果陣要買都 ...

那年代上網是56 kbps, 現在是4g, 5g

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

黑仔僱主 發表於 20-1-9 21:21
點控制一班自私自利的人?仲有人話返大陸玩

唔信大陸得武漢有
People are going everywhere

水晶宮

回覆樓主:

你唔講我都唔記得,嗰陣時上網用電話線,一拎起個電話會斷線 仲有嗰時無 iPhone 無WhatsApp 電話無得上網...
原來已經咁耐之前,呢十幾年真係發展得快...
SARS 我係好記得嘅

大宅

蝦米豬 發表於 20-1-9 20:47
2003年sars, 我出來工作不久。那時有手機,是nokia ericson年代,無寬頻45G, 無iphone, facebook, whatsapp ...

仲有當年返學嘅我 每日都要係學校門口量體溫 體溫稍高就要返屋企隔離 嗰年我Alevel miss咗好多堂
2003年大事回顧其中一節 有個太太中咗 同老公講電話 話自己好驚唔知自己咩病 好辛苦 醫生話而家冇得醫 個個醫護都著晒保護衣 好怕自己會死 真係諗返都想喊出嚟
當年仲有一個屯門醫院嘅醫生因病過身 叫謝婉雯

唔係佢哋走去食果子狸 係有人食咗 染病 落嚟香港 中央封鎖消息 令我哋無防備 而被傳染!

男爵府

謝謝你分享。
睇完非常感慨
03‘年我都有朋友因為沙士走了、另一位有幸離開醫院嘅,而家要伴隨好多後遺症過埋下半世,除咗係人所共知嘅骨枯、仲有肺纖化,同心理上嘅陰影。

今次嘅新病毒雖然感覺上無沙士咁嚴重,但係....
就算輕微又如何?唔代表我哋香港人要去接收呢啲病毒

大宅

luckybaby2011 發表於 20-1-9 23:03
所以呢....話人好彩係沙士買樓係好反感既、果陣普通人根本唔會諗到呢d野
無野比健康同生命更重 ...

仲有梅艶芳同年病逝

男爵府

Nbs 發表於 20-1-9 23:09
你唔講我都唔記得,嗰陣時上網用電話線,一拎起個電話會斷線 仲有嗰時無 iPhone 無WhatsApp 電話無 ...

果時用sms、messenger

大宅

cherron416 發表於 20-1-9 23:13
果時用sms、messenger

ICQ!

男爵府

asusual 發表於 20-1-9 23:10
仲有當年返學嘅我 每日都要係學校門口量體溫 體溫稍高就要返屋企隔離 嗰年我Alevel miss咗好多堂
2003年大 ...

你講呢幾樣我仲歷歷在目。

男爵府

asusual 發表於 20-1-9 23:14
ICQ!

我97、98 已經玩icq,03’ 我已經出身好幾年,出街多數用sms

首頁
12345...14

尾頁

跳至