論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想大家俾下意見,有兩個選擇,唔知揀邊個好,請工人姐姐主要黎緊有個new born baby.
1) 單親媽媽有兩個小朋友11&9歲,無海外經驗。淨係菲律賓做過工人,湊小朋友。工人姐姐父母過左身,無兄弟姊妹。佢兩個小朋友由工人姐姐嘅婆婆照顧。

2)結左婚有兩個小朋友7&1歲,去過中東兩年湊兩個小朋友(一個係new born). 之後佢自己生仔無做兩年。屋企有幾個兄弟姊妹,父母喺度。

兩個年紀差唔多,面試表現差唔多。你地會揀邊個?好難揀!

別墅

Tina.y 發表於 20-1-12 23:50
想大家俾下意見,有兩個選擇,唔知揀邊個好,請工人姐姐主要黎緊有個new born baby.
1) 單親媽媽有兩個小 ...

我會揀(2) 小朋友仲細,負擔會大d,又試過係中東做過,感覺捱得

別墅

回覆 KatieJbb 的帖子

但又驚小朋友太細,homesick. 同埋驚佢返去放假大肚。好難決定

水晶宮

回覆樓主:

第二太細,成日借意翻去
仲有父母仙遊,唔會一時死老母一時死老豆

子爵府

回覆 Tina.y 的帖子

其實兩個都有辣有唔辣

1. 萬一佢阿婆都仙遊埋,咁佢個兩個小朋友點?佢好大機會要返去自己湊返

2. 雖然去過中東,但係中東,通常都係有幾個工人,每人負責一啲,所以唔好expect佢會好multi-tasking,再者煮嘢一定唔得,至於你話怕返去大肚,呢樣嘢就無得驚,我知有啲僱主,要佢返去前打避孕針,睇你會唔會咁做,佢有一個小朋友咁細,homesick機會都大

1的負擔應該會比2重,因為要靠自己養兩個女

如果你係要靠工人湊,而無人可以backup,最好唔好捒1,因為佢一起你飛腳,你就拿手唔成世

會唔會仲有其他選擇?

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

好詳盡,thanks! 暫時冇其他選擇啦,見過其他仲衰過呢兩個....真係好苦惱

子爵府

仲有無其他agent可選擇,多一兩個agent介紹,可能選擇會多啲

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

你有無好介紹?

別墅

我估係沒有選擇下都會要第二個, 不過第二個其實都好高風險, 始終有一個一歲BB, 肯定勁掛住自己個B 啦, 仲要幫人湊B。我以前有個姐姐都係有個1歲多的BB才來香港, 佢真係好心掛掛的, 所以做左幾個月就走了, 我都可以理解。

子爵府

你唔怕我係打手

PM咗你我個agent,可參考吓,當年我都係朋友介紹,工人依家第二張約,不過不失,當然無初初嚟咁好,不過我都唔要求咁多,唔可整親小朋友就得

我自己揀係海外嚟,唔要係香港做過,要有家庭負擔,但唔要成日要返去,因為我無人可以幫我backup

複式洋房

1 幾大, 2幾大?

我自己傾向1. 成家得佢一個揾錢比啲小朋友讀書, 佢為咗小朋友, 一定要做, 唔做唔得, 所以會緊張自己份工。無父母係度, 就無借口話呢個病, 個個又死。BUN BUN主要傾向顧小朋友多過顧兄妹個啲。

大宅

呢種情況唯有夾下8字,睇下邊個夾到

男爵府

Tina.y 發表於 20-1-12 23:50
1) 單親媽媽有兩個小 ...

未去過海外真係唔得。就算中東都好,起碼都感受吓人在異鄉打住家工既感覺,同喺自己國家真係好唔同。2)係有機會掛住自己個細既,但都有機會努力搵錢要養個細既,我覺得2)可以。完美既履歷表搵唔到架喇(搵到都唔湊初生啦)。

大宅

揀2,如果中東完到約,唔係斷約嘅,咁佢應該唔太差,因為嗰邊冇假放,d僱主好mean同會打工人,如果佢可以完到約eq同能力唔會太差
第一個基本上可以當佢係完全冇經驗,因為之前有post話過,佢地幫隔離屋睇下小朋友都話自己有做過工人

首頁

尾頁

跳至