婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

感謝大家意見,我心裡面終於有答案。

男爵府

畀面勳章

可以分開住嗎,始終相見好同住難,有距離後關係可能會好啲!

水晶宮

papermonkey 發表於 20-1-20 13:22
我一家三口係同我父母一齊住,自問我爸媽算就得人,佢地知道我老婆係個有要求嘅人,家中大事例如買家電、去 ...
如果有能力,搬走。同住好多煩惱。你選擇忽視你父母做錯及不公平的地方,你的想法令太太受委屈。
我都贊成不去拜年(老爺奶奶我會去拜年;毒姑那堆不用,說明不歡迎)。

男爵府

大家稳日坐系度摊開講,我覺得甘樣大家都會知自己好與壞,總好過不知邊日爆大鍋。我同我奶奶都係甘,開始見面總會有D面阻阻,但過段時間會好好多,起碼會从别人角度想下。

公爵府

我一家三口係同我父母一齊住,自問我爸媽算就得人,佢地知道我老婆係個有要求嘅人,家中大事例如買家電、去 ...

如果你們小家庭不搬開住的話?問題只會愈來愈嚴重、

民房

回覆 aptcan 的帖子

呢個係似理想嘅方法,但仍需要努力儲錢

民房

回覆 Astra00 的帖子

明白,我都想搬出去,但目前經濟能力未許可。
我冇忽視我父母嘅唔公平,我其實都有反映各樣嘅不協調,但可能方法唔好,每次都治標唔治本,好一排但之前又同樣發生。

但團拜係上嚟我地屋企,我地自己走咗出去唔參加好似冇禮貌咁...

民房

ELSA_LI 發表於 20-1-20 13:46
大家稳日坐系度摊開講,我覺得甘樣大家都會知自己好與壞,總好過不知邊日爆大鍋。我同我奶奶都係甘,開始見 ...

呢個方法都好正面,我有嘗試過一家人食飯帶出呢啲話題

民房

美之選468 發表於 20-1-20 14:41
如果你們小家庭不搬開住的話?問題只會愈來愈嚴重、
我好認同,但現階段我一個人做嘢,要搬出去住暫時有啲吃力。
而老婆就覺得唔係特別逼切要搬出去,佢心態係想面對和解決多於搬走逃避

大宅

盡可能搬出去,其實婆媳問題好複雜,與上一代住好多問題。

其實我也不想去去團拜,一年一次就忍下。

但我理解她,不要勉強。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

你兩公婆咁巴之閉咪自立門戶囉!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

papermonkey 發表於 20-1-20 15:14
呢個方法都好正面,我有嘗試過一家人食飯帶出呢啲話題,但我父母好似只係睇到我老婆不滿嘅一面,多於佢地可 ...

我父母好似只係睇到我老婆不滿嘅一面,多於佢地可以做好啲嘅地方,我嘅性格又可能表達得唔夠強硬。
你父母打你工架?!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

papermonkey 發表於 20-1-20 15:17
我好認同,但現階段我一個人做嘢,要搬出去住暫時有啲吃力。
而老婆就覺得唔係特別逼切要搬出去,佢心態係 ...

又不滿但又唔想搬!你老婆所謂嘅解決咪係要兩老去改變嚟令佢自己滿意舒服!你老婆都幾輸打贏要㗎喎! 叫你老婆快啲出去返工賺錢然後搬啦!

大宅

你小朋友幾多歲?搬出去最好..
老婆對住既 唔係自己父母, 好多野都好唔方便, 又唔方便講咁..

男爵府

你老婆應該調節自己心態,人地錫唔錫個孫邊有得控制,叫你老婆比心機賺錢搬出去住就最好方法表達不滿。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

屋企有無劃分那些地方係由你老婆負責返整理執拾咪可以減少唔知擺邊唔見嘅情況,唔夠食咪自己加外賣加餸,你媽當自己人日日見你妹返黎齊人咪好餸d唔其,有時真係兩面睇你都講未結婚前比一半糧你媽,而家一家三口同父母住又話要儲蓄咁家用會唔會比唔夠你媽呢,人相處無可以完全合心意,你老婆又有無做d野氹你媽呢,要大家氹對方關係先長久,唔好只想對方不是

公爵府

"團拜係上嚟我地屋企" 你太太唔想做妹仔, 俾人點來點去, 所以想出去.
你太太是否要上班, 如果係難得有幾日假, 想休息下都是正常的.
如果留在家中, 當有一大班親友來, 你太太就要坐定定招待人, 一陣要煎糕, 一陣又要洗野, 又要煮水, 針茶, 真係辛苦過返工的.
我可以理解你太太點解這些一子出左去, 或者去旅行的.

珍珠宮

Wkcbcb 發表於 20-1-20 18:19
做男人做到你咁,學乜人娶老婆,唔係事事盲餐老婆就係好,係要根據件事邊個啱就撐,邊個錯就話,偏幫一邊你 ...

講得好
無本事又要全世界圍住佢轉
小事化大、一唔順心就玩嘢,個老公仲要盲撐

子爵府

回覆 papermonkey 的帖子

其實你都講咗一啲問題,例如家用,錫唔錫小朋友,生活模式等等

我會咁睇,第一你結婚生小朋友前,父母係咪要依靠你俾家用先生活到,如果係,咁即你原本所俾的家用係維持你原本三人的生活,依家又多咗個小朋友,又帶個老婆返嚟住,我唔知你有無再減,但試問又點可能生活到呢?

愛唔愛錫個孫,comment唔到,因為你講唔到點唔愛錫,因為有啲嘢無得同人比

至於團拜,我覺得你控制唔到你老婆,你可以控制自己,你可以自己參加

長遠而言,你哋經濟基礎根本負擔唔到你老婆做FTM,咁應該要搵嘢做,然後搬走,先可以解決你的問題

首頁

尾頁

跳至