想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

33 歲,2018 年4月開始備孕,2018年6 月有左,可惜化學懷孕,之後繼續試但無消息。

上個月去左仁安睇董曉方醫生,驗血 (AMH 4.67, FSH 6.67, LH 8.65, Prolactin 806) 佢話我prolactin 催乳激素過高(上限好似係495 左右)所以有機會因為咁難有bb。另外雖然FSH LH ok, 但係比例唔夠靚(靚應該係FSH:LH 2:1) 輸卵管造影都有做,2邊都通。老公精子大致合格,係型態差小小(3%)

董醫生建議我今個月再去驗催乳激素,睇下係咪都係高,如果高就要食藥。今朝去了抽血,遲啲覆診就知道結果。

大宅

beebee422 發表於 20-1-21 22:43
33 歲,2018 年4月開始備孕,2018年6 月有左,可惜化學懷孕,之後繼續試但無消息。

上個月去左仁安睇董曉 ...

繼續

不過可能我都唔算好後生,董醫生已建議今個周期做IUI (如催乳激素仲係高就食藥,另外要食避孕藥將LH 降低,之後就係做IUI 的procedure)。我知道時間唔等人,但我心理上好似未ready 要去做IUI,因為除了催乳激素,其他指數好似都唔算太差,咁我就諗係咪應該先食藥降低先,再自然試下,唔得先考慮IUI? 各位認為呢?

PS 我覺得自己心理上未ready 係因為覺得自然試都未有好消息我都已經好唔開心,如果選擇IUI 但係都唔得的話(聽講其實IUI 成功率唔係比自然高好多)我會承受唔到果種傷心,咁諗法係咪好無謂呢?

複式洋房

樓主,你好(emoji)
我今年33, 19年6月開始做人,但而家重未成功,之前check過amh得2.3(emoji)(emoji) 約左董醫生3月。
可唔可以講下你初診大概收費
同IUI既收費呀?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

beebee422 發表於 20-1-21 22:49
繼續

不過可能我都唔算好後生,董醫生已建議今個周期做IUI (如催乳激素仲係高就食藥,另外要食避孕藥將LH ...

同你一樣有催乳線高問題。一路食藥調低同時做iui,雖然知iui成功率五高,但時間五等人,有機會就快d試左先,食藥打針覆診到完成iui 大概2萬(未包婦科body check),其實最貴系診金

大宅

建議樓主直接考慮ivf ,你先生嘅丁丁型態只得3% ~ 以我所知都算唔合格

而且ivf 嘅過程會比iui 更清晰,唔駛估估下, 起碼會知放入子宮內的已是受精卵

大宅

dingdings2019 發表於 20-1-22 01:11
同你一樣有催乳線高問題。一路食藥調低同時做iui,雖然知iui成功率五高,但時間五等人,有機會就快d試左先 ...

請問你IUI 要唔要請假做?其實都擔心成日要遲返早退的問題

大宅

bipa 發表於 20-1-22 05:15
建議樓主直接考慮ivf ,你先生嘅丁丁型態只得3% ~ 以我所知都算唔合格

而且ivf 嘅過程會比iui 更清晰,唔 ...

明白,謝謝意見

大宅

小紅帽纓桃 發表於 20-1-21 23:30
樓主,你好(emoji)
我今年33, 19年6月開始做人,但而家重未成功,之前check過amh得2.3(emoji)(emoji) 約左 ...

我而家一共見過董醫生2 次,連埋驗血,驗精,驗輸卵管而家用左大約$12,000. IUI 收費果陣問過姑娘佢話有唔同因素影響,大約$10,000-$16,000

男爵府

beebee422 發表於 20-1-21 22:49
繼續

不過可能我都唔算好後生,董醫生已建議今個周期做IUI (如催乳激素仲係高就食藥,另外要食避孕藥將LH ...

咁你要諗吓你有幾想要BB。老實講,你兩公婆數值都唔係好,應該趁未到高齡快啲試人工(iui or ivf)。人工呢條路的確係要心理質素好強先過到,但如果你真係好想要BB,focus 喺個大獎度既話就會過到。但的確有女生心理係唔ready 接受唔到人工,都冇問題,但你就要預左最壞係真係冇B,咁你又接唔接受到?我有朋友太太真係選擇點都唔做人工,結果拖到4字頭,機會一日比一日渺茫。

複式洋房

beebee422 發表於 20-1-22 07:46
我而家一共見過董醫生2 次,連埋驗血,驗精,驗輸卵管而家用左大約$12,000. IUI 收費果陣問過姑娘佢話有唔 ...

唔該哂,樓主。

複式洋房

beebee422 發表於 20-1-22 07:40
請問你IUI 要唔要請假做?其實都擔心成日要遲返早退的問題

開始左打排卵針,基本要2-3日反去照超聲波check住卵泡成長過程... 所以都幾影響工作時間。你預由打排卵針開始,前後最少要5次覆診。不過因人而異,可能你打兩三次針就有成熟卵子....甘就好快可以安排做iui ....你可以要求醫院開(到診紙)比你證明...

複式洋房

honeybid2 發表於 20-1-22 08:30
咁你要諗吓你有幾想要BB。老實講,你兩公婆數值都唔係好,應該趁未到高齡快啲試人工(iui or ivf)。人工 ...

因當時未有機會問醫生。請問你識五識睇呢份精子報告質素如何?

大宅

其實做iui成功率唔高,所以我係直接做ivf,醫生叫你做iui已經算係最樂觀既做法了。你地想自然真係比較困難。
睇你有幾急想要BB,我開始睇仁安係36,到生B已係38,唔係一時三刻就會中架。你都係好好把握時間比較好。

男爵府

dingdings2019 發表於 20-1-22 13:18
因當時未有機會問醫生。請問你識五識睇呢份精子報告質素如何?

都識既。打星星係唔合格,所以係得形態唔合格,其他都冇問題。但形態得2,都唔好,正常自然懷孕係唔止要合格,要大概10左右會易受孕。如果我係你我會試最多兩次IUI(如果女方完全冇問題)。

複式洋房

honeybid2 發表於 20-1-22 15:46
都識既。打星星係唔合格,所以係得形態唔合格,其他都冇問題。但形態得2,都唔好,正常自然懷孕係唔止要合 ...

非常感激你解答

大宅

dingdings2019 發表於 20-1-22 13:15
開始左打排卵針,基本要2-3日反去照超聲波check住卵泡成長過程... 所以都幾影響工作時間。你預由打排卵針 ...

明白,謝謝你

大宅

stitchbaby19 發表於 20-1-22 14:39
其實做iui成功率唔高,所以我係直接做ivf,醫生叫你做iui已經算係最樂觀既做法了。你地想自然真係比較困難 ...

明白,謝謝你

複式洋房

honeybid2 發表於 20-1-22 08:30
咁你要諗吓你有幾想要BB。老實講,你兩公婆數值都唔係好,應該趁未到高齡快啲試人工(iui or ivf)。人工 ...

選擇唔做係因為想自己試?

男爵府

Sandstar 發表於 20-1-23 00:26
選擇唔做係因為想自己試?

係因為佢實在好怕打針同成個過程,怕到連IUI 都唔敢做。咁冇得迫既呢啲,個女仔未ready 就未ready... 但要接受到最壞可能性。

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

beebee422 發表於 20-1-21 22:43

上個月去左仁安睇董曉 ...

我正準備做 IUI, 在威私做~今年36.5
加油喔~一月尾交驗血報告~希望二月中或三月中開波~

首頁

尾頁

跳至