0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Myhow 發表於 20-10-30 19:37
回覆 bujulo 的帖子

我個B得果幾日大咋,但飲奶餵得好辛苦,食成個鐘都食得果好少,成日訓訓訓 ...

有機會bb黃疸亦會影響的

別墅

回覆 ihui 的帖子

可以點解決啊?健康院醫生話佢太輕了,飲奶不足啊,正常到宜家應該要重回岩岩出世果陣體重,但BB就吾肯飲奶,飲下訓下,定時叫佢起身飲,佢又嘔奶,真系驚養吾到

子爵府

Myhow 發表於 20-10-31 02:50
回覆 uckukuku 的帖子

奶咀孔已再針大了,吾知是否啜得太辛苦,成日扭喊同成日訓,但奶就飲好少 ...

我bb之前都試過唔係好飲奶, 輕磅到被醫生叫入院。最後我買唔同奶瓶, 睇下邊款佢飲得容易d。我bb又真係用其他奶瓶就飲得好d, 但只是用某一奶瓶幾日又要轉, 經過轉來轉去既奶瓶, 到2個月大就穩定d, 用返我原本買俾佢既奶瓶。
所以我家有幾款不同既奶瓶

別墅

回覆 ihui 的帖子

我個BB宜家就系輕磅,健康院醫生話再睇,吾達標就每個星期都返去睇。但你果時BB入院,醫生做D咩?檢查定搞其他?!

子爵府

Myhow 發表於 20-11-1 22:36
回覆 ihui 的帖子

我個BB宜家就系輕磅,健康院醫生話再睇,吾達標就每個星期都返去睇。但你果時BB入院,醫 ...

那時入院幫手餵bb奶粉(因我是全人奶), 以及抽血檢查佢輕磅或食得唔好, 會否有其他身體不適問題。

大宅

要慢慢試好多不同方法,例如等佢喊餓,就餓耐少少,同佢玩 傾偈15-30分鐘先開始餵,等佢會唔會食多少少奶。掃風後立正坐耐少少,減少嘔奶。

換唔同的奶瓶、轉奶粉,屋企環境通風燈光問題,樣樣慢慢改變改善下。

複式洋房

回覆 Hannahbaby18 的帖子

我同你情況相似,我個囡兩個半月大。
有時唔洗見奶樽,一擺餵奶姿勢已喊定,諗住掃下風先,明明未餵奶都硬晒軚,只能埋身,等佢飲完人奶tum佢瞓再餵迷糊奶先得,晚上第一轉奶尤其難餵。有時搞完場大龍鳳先飲兩安,凑得好痛苦

首頁

尾頁

跳至