時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

你們將會成為千古罪人

侯爵府

For sure...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

醫護罷工,美其名,就係迫政府
但實質就拖累埋佢地嘅醫護同事,要頂埋佢地嘅更,可恥

珍珠宮

BK Milk勳章

政府講咗仍然有人返內地,係工作原因?如果封關咁呢班人點?

伯爵府

大家喺度買大細...
肺炎大爆發==>醫護嬴, 日後更多類似情況會如此要脅政府..
無爆發==>林鄭嬴, 以後都唔會怕你...

輸嘅就係用公共醫療嘅市民..

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

昨日我同仔講,我尊重佢地的勞工權益,各在其位,我感受不到佢地的擔憂,佢地覺得要用罷工黎迫政府,呢d是玩政治,你迫政府封關,封左關又會有一班人出黎鬧點解要封關

點做都是錯,佢地要罷,去罷了,集體請sick leave, 我看不起佢地

昨日我們一家人先講,呢個時刻還玩政治是低能兼無腦,病毒不識分黃藍人去入侵,呢個時刻應該團結一致對抗疫情,而不是互罵玩罷工

珍珠宮

貪生怕死係人之常情,我體諒。佢地選擇呢份職業之前,可能無諗過自己會遇上當前疫症,以為可以安穩做到退休,既然今次遇上,黎緊嘅未來都仲有機會遇上,以而家氣候變化,有可能 陸續有來,撫心自問,係咪每次都以此為藉口逃避職責,而安然每月都出份豐厚薪金,今次罷工嘅醫護,請好好考慮自己是否仍可適合嚮呢個行業工作!

emilypyhui    發表於 20-2-1 19:51

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

siujanjan 發表於 20-2-1 10:32
政府講咗仍然有人返內地,係工作原因?如果封關咁呢班人點?

我昨日先同一個人嘈,我就是甘問佢,我問佢如果你親人長期住在深圳退休,定期返黎香港拿藥,依家封關佢拿不到藥,你會不會鬧政府?佢答我,到時未比佢入境囉,我答佢,甘就不是叫封關

侯爵府

要封關就封美國先!

呢單先大鑊,美國流感完全失控,全美陷入大恐慌~~~

強烈要求美國將流感病大爆發的城市"封城" - 時政擂台 - Baby Kingdom
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23032785

美國爆發很不尋常的流感病,美國沒有封城,對全世界人民構成嚴重的威脅,將引致數以萬計,十萬計,百萬計,甚至千萬計人民死亡。

強烈要求美國將流感病大爆發的城市”封城”,做一個負責任的國家。

香港政府應禁止美國航班降落,向美國發出黑色旅遊警示,停辦所有來往港美的旅行團,禁止美國旅客入境,強制由美國入境的在港旅客接受隔離觀察。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

任何人用抗疫做政治鬥爭手段,必然最終被香港人唾棄,成為千古罪人!

所有醫護人員「不想死就立即罷工」 - 時政擂台 - Baby Kingdom
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23034669&extra=page%3D1

2020-1-29 全港三罷 - 時政擂台 - Baby Kingdom
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23036400

伯爵府

呢班人自私自利,應該炒哂佢,要求解放軍醫療隊幫手,再引入外來醫護,成機換走班瘀血

侯爵府

佢地封關係完全唔俾內地人入,香港人可以出入。

現在很多措施控制內地人流,如想再加強的話,可以理解,一刀切完全唔俾內地人入....

有腦的人都知,擺明....

攬炒之最

政治抗疫

政治抗疫必錯 - 時政擂台 - Baby Kingdom
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23034615&extra=&page=1

侯爵府

武漢肺炎 - 封關阻肺炎進港?袁國勇:已沒很大作用、戴口罩最有效 - 20200126
https://www.youtube.com/watch?v=A4OBEw-D5wA

子爵府

一般市民話驚病毒、怕死,我體諒。但身為醫護人員就已比一般人有專業醫療知識,亦是自己選擇嘅職業,點解一有事就逃避同要脅別人就範來達到目的!

仲有,呢d罷工嘅所謂醫護人員,其實好多都無經歷過沙士!

珍珠宮

BK Milk勳章

Ben2003 發表於 20-2-1 11:14
佢地封關係完全唔俾內地人入,香港人可以出入。

現在很多措施控制內地人流,如想再加強的話,可以理解,一 ...

香港人可以出入,我哋都確保唔到佢哋去完內地返來會唔會受感染架喎

子爵府

佢地做事,從來都係綁架無辜嘅市民,高成本低效能

珍珠宮

回覆樓主:

班黑醫護,不知所謂!
全世界都冇D咁冇責任感既醫護!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

袁國勇話有 [ 積怨 ] , 咁即係唔關疫情事, 只係政治立場問題, 擺病人上枱,可恥到極!

大宅

醫護別把自己看得那麼高
人一黃, 便脑殘, 人一藍, 便脑叻!

珍珠宮

畀面勳章

CrabPincers 發表於 20-2-1 10:39
我昨日先同一個人嘈,我就是甘問佢,我問佢如果你親人長期住在深圳退休,定期返黎香港拿藥,依家封關佢拿 ...

好明顯係政治凌駕疫情

首頁

尾頁

跳至