時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

KTKTKT5 發表於 20-2-2 17:45

好簡單問你一句, 公立醫院咁多阿婆阿伯上面落嚟嘅新移民去睇 ...

簡單一句問咗一大抽

如果你驚語言問題,不如你問下啲會員,點解堅持只可以請英美醫護?

簡單答, 如果你驚語言問題 ,大中華地區好多人識中文。
如果你講到咁多大陸新移民公公婆婆,好多直頭唔識廣東話㖭啦。

如果你仍然執著語言問題,你識唔識印尼同菲律賓話?

辦法可以有好多, 只要班黑醫護會唔好再阻撓就得啦。

hungng    發表於 20-2-3 00:22

大宅

dssb 發表於 20-2-2 14:52
回覆 超級特務 的帖子

點都好過班黑醫護

同意

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-2-2 15:48
將引入海外醫護等同樣入大陸醫護已經好冇常識, 再加埋一堆朋友講呀什麼,算吧啦。
...

咁你又會話, 竹星妹竹星仔總有d本身多多少少係識中文嘅, 係嘅不過唔可忘記上一層, 人地係外國都高人工.

下一步, 外國浸過咸水嘅內地人, 第一, 係內地供得起出國留學移民嘅家境絕對唔係一般, 官子女生意人, 人地大把好出路, 使乜同你賺三四萬一個月?

引入海外醫護係表面係做比人睇嘅啫, 因為直接引入大陸醫護一定有人有嘢講, 美其名引入海外醫護, d人未必有意見, 佢想心裡所想嘅事, 點會畫公仔畫出腸比你知吖, 一通過, 哦! 唔關我事㗎! 我係全球歡迎㗎, 點知冇外國人apply, 就算有, oh sorry, 中文唔過關, 一係做教授, HA一樣唔夠人.

有d嘢唔洗畫公仔畫出腸嘅, 年薪一球起唔洗好醒, 醒過市民就ok

子爵府

長琦良美 發表於 20-2-2 14:54
你請個外僱返嚟,大便完唔洗手整壽司你食好無?

hungng    發表於 20-2-3 00:23

珍珠宮

畀面勳章

KTKTKT5 發表於 20-2-2 18:12

咁你又會話, 竹星妹竹星仔總有d本身多多少少係識中文嘅, 係嘅不過唔可忘記上一層, 人地係外國都高人工 ...

呢位會員可唔可以放下偏見?

人哋肯唔肯嚟,同你有冇出盡全身力,再出埋小學雞招去阻人嚟係兩回事。

我舉出的不合理處,連報個考試都難人就係正正好例子。 如果唔驚有人嚟爭,使乜出埋啲小學雞招?

珍珠宮

issacissac 發表於 20-2-2 17:58
回覆 KTKTKT5 的帖子

外國醫護唔來香港做 除咗語言溝通外 工作環境亦係一個因素。如你知道 海外醫護對病人 ...

根本就係, 係d人不停講引入海外醫護=/=內地醫護, 我好想解釋比呢班人知, 佢哋唔明白通過之後, 外國醫護唔會嚟, 一直要求引入嗰班一直都知, 亦都係想咁, HA都係唔夠人, 如佢地所願引入海外醫護通過左, 佢哋係係引入咩人, 大家心照

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

d黑醫護去罷工,無人手,為病人着想,必須請外援。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大方向都係要外援
專業認證我唔識

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

wong903 發表於 20-2-2 18:36
d黑醫護去罷工,無人手,為病人着想,必須請外援。

啱! 支持政府由新加坡,澳洲,英國,加拿大引入高質素海外醫護!

海外醫護人工無香港咁高,俾d 福利佢地就如香港既外國飛機師都係薪金福利吸引就會黎。

大宅

asusual 發表於 20-2-2 14:58
唔係咁樣 班新移民點落嚟一家團聚呀

你永遠無法叫醒裝睡的人

有清醒嘅人
係Bk好難得出現
現時情況仲有人盲撐77 盲撐政府硬講乜c乜c
睇Bk唔係因為口罩都唔想再睇

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-2-2 18:15
呢位會員可唔可以放下偏見?

人哋肯唔肯嚟,同你有冇出盡全身力,再出埋小學雞招去阻人嚟係兩回事。

不如你聽吓我立場先, 我只係想講我係藍嘅, 我唔同意人破壞香港! 班仔破壞香港我係唔同意嘅. 我以前都有話過, 阿爺見到唔乖嘅孫, 唔乖嘅孫只會唔幫, 幫都係幫乖嗰d. 想阿爺照顧吓嘅, 不如乖乖哋.

我本身唔係醫護界嘅, 我唔係介意有人爭飯碗, 我存在嘅係利益問題, 醫療唔係超市買一件產品, 係超市, 我比廿五蚊, 我可以係個架上揀遍曬, 揀個罐完好嘅, 有效日期最長嘅先買. 但醫療唔係, 我比唔起私家醫院嘅醫療, 我入公立係冇得揀醫生嘅.

醫療唔係一個機械人, 我唔係只係要求佢達標 (考試合格), ethic方面呢?我諗你冇睇過一篇報道, 有醫護因為冇收到利是, 醫護接生後將孕婦陰道囗完全縫合

珍珠宮

readymama 發表於 20-2-2 18:43
又要叫你無知既jm, 死出香港! 你問你老豆老母以前佢香港睇醫生係鬼佬定中國人! 話你知香港開埠初期至90 ...

你有病㗎

我唔係幫黑醫護㗎! 我只係唔想降低醫療質素咋! 呢個係我權益嚟㗎喎! 自己權益都唔關心得㗎! 你有病呀!鬼唔知可以招攬海外醫生, 人哋嚟都係睇錢份上, 外國好人工, 吸引人哋嚟唔洗錢呀?HA d錢又係邊度嚟? 又要馬兒好又要馬兒不吃草

你都識講啦! 或私人執業吖嘛! 我老嚟有錢去養和揀醫生, 我得閒同你係度討論公立?

珍珠宮

readymama 發表於 20-2-2 18:32
死開啦呢位JM!

睇立法會官方網業講有關既引入海外醫護政策講緊係引入用英聯邦制度既醫護如新加坡同澳洲 ...

你躁狂就睇醫生啦! 咩死開! 死出香港!

我邊個字係幫黑醫護, 邊個字反對引入外國醫護呀?!

我只係擔心醫生護士係譚仔三哥嗰d咋喎!

大宅

一間公司如果人手不夠,當然要放低要求,這不是很正常嗎?
天也空,地也空,人生渺渺在其中;
日也空,月也空,東昇西墜為誰功?
金也空,銀也空,死後何曾在手中!
妻也空,子也空,黃泉路上不相逢!
權也空,名也空,轉眼荒郊土一封!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

換左班黑醫護係好事

大宅

跟歐美認可資歷無問題,香港啲醫生收費太高了。

超級版主

超級版主

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

子爵府

是但啦,攬炒呀,我唔要黑醫護,還掂都係,我點解要比班黑醫護醫先,係米都搵人命教飛,傭醫都係咁,咁無分別架,但傭醫起碼唔會郁d罷工威脅人

首頁

尾頁

跳至