自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

snoopyiu 發表於 20-2-3 18:42
其實不如咁,布口罩外面再加個口罩,外面既口罩可以幾日都唔需要換,除時要好小心放好,但布口罩最好日日換 ...

我今日係街見到有人咁戴,唉,無辦法之中的辦法,我明天都買定布口罩

男爵府

其實一定好過唔帶!買唔到無計!

珍珠宮

小肥奶 發表於 20-2-3 18:29
擋唔到架

加塊保鮮紙應該可以擋到飛沫,但驚呼吸困難

伯爵府

angelfan07 發表於 20-2-3 18:24
好過無得用

係,好過無。同埋依家口罩天價咁,日日咁用破產都唔掂啦,呢啲緊急時期政府都唔肯出手控制,仲攞自由市場嚟講,離譜!

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

bigc 發表於 20-2-4 01:44
其實一定好過唔帶!買唔到無計!

古代無口罩都是用毛巾包住 擋下都好過無

水晶宮

回覆 hellomiki 的帖子

焗死都似。

大宅

回覆樓主:

我會學人布口罩面加塊女士用的薄護墊,防水又防菌,加强布口罩的保護力,宜且袁國勇話其實布口罩有70%保護能力,佢都見意如買不到外科E用口罩,用布口罩是好選擇

珍珠宮

heilylaw 發表於 20-2-4 01:49
我會布口罩面加塊女士用的薄護墊,防水又防菌,加强布口罩的保護力,宜且袁國勇話其實布口罩有70%保護能 ...

我之前淘的,可惜而家唔比淘口罩了 ,好平,十蚊鬆d,用完再洗,學你話加護墊

伯爵府

回覆樓主:

我果款布口罩係咁,中間可以換濾芯,不過濾芯唔知邊度可以補給

子爵府

我會用布加護墊。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bobomia 發表於 20-2-3 18:38
用冷氣機嘅3M過濾紙,加在口罩得唔得?

我都有唸過,但唔知有無d物質唔適合近距離貼面

男爵府

bbsonyy 發表於 20-2-3 18:37
加塊保鮮紙??
即係空氣過唔到, 如果仲能呼吸, 即是有氣從旁邊縫隙直接入口鼻, 連塊布都冇隔過, 甘帶 ...

帶口罩你都呼吸到啦人地都話買唔到口罩,你估佢屋企有十盒八盒會咁得閑攞自己條命黎玩咩

男爵府

我會學人布口罩面加塊女士用的薄護墊,防水又防菌,加强布口罩的保護力,宜且袁國勇話其實布口罩有70%保 ...

其實依家啲人搶既口罩,好多都冇VFE,VFE先隔到病毒

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

https://www.facebook.com/yeungcheukna/videos/480346222842144/
教做口罩套

大宅

回覆 heilylaw 的帖子

袁國勇:毋須過度恐慌 市民無口罩應勤洗手避外出

若市民無口罩,袁國勇重申兩點,一是要做足手部衛生,常用酒精搓手液潔手,「其實戴口罩(保護)都是一半半,有專家說手部衛生才是最重要」;二是要與人保持距離,最好不要外出,否則要與人保持一至兩米距離。

部分人會以布口罩代替外科口罩,袁國勇說,「棉都可減一點(病毒),當然不及外科口罩可減九成(病毒),但(布口罩)都約有70%作用,所以不用去搶(外科口罩),等供應來吧。」他強調,真正需要口罩的是長者及長期病人,「長者不用搶完後留給年輕人,其實年輕人感染一般生病兩三周,但長者死亡風險較大」。

https://news.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20200131/s00001/1580448501803/%e3%80%90%e6%ad%a6%e6%bc%a2%e8%82%ba%e7%82%8e%e3%80%91%e8%a2%81%e5%9c%8b%e5%8b%87-%e5%80%98%e7%84%a1%e5%8f%a3%e7%bd%a9%e8%a6%81%e7%a2%ba%e4%bf%9d%e6%89%8b%e9%83%a8%e8%a1%9b%e7%94%9f%e9%81%bf%e5%a4%96%e5%87%ba-%e9%98%b2%e7%96%ab%e9%a0%88%e4%bf%9d%e6%9a%96%e7%9d%a1%e7%9c%a0%e5%85%85%e8%b6%b3

水晶宮

angelfan07 發表於 20-2-3 18:20
與其唔夠口罩用又買唔到,兩三日先換一個,我不如用布口罩每日洗重乾淨。今午荃灣南豐中心見到60元一個(以 ...

其實真係好過冇,不過最好加張保鮮紙同紙巾

如果真係買唔到口罩就要自制,睇片教人用廚房紙摺風琴型兩邊加象根針住咁就變咗口罩,我覺得再加保鮮紙同紙巾zip係入面仲保護得好啲

呢條片教人用布加保鮮紙自制口罩
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=azlyTjVngAA

伯爵府

我會學人布口罩面加塊女士用的薄護墊,防水又防菌,加强布口罩的保護力,宜且袁國勇話其實布口罩有70%保 ...
小心D除,唔比人知, 我覺得可行, 好過用保鮮紙.

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

angelfan07 發表於 20-2-3 18:20
與其唔夠口罩用又買唔到,兩三日先換一個,我不如用布口罩每日洗重乾淨。今午荃灣南豐中心見到60元一個(以 ...

有朋友自制
但係……好似隔唔到飛沫同病菌

男爵府

咁樣頂一陣唔知得唔得?!

首頁
12345...6

尾頁

跳至