懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有左三個月 我26歲同男友同年 一齊左好幾年 求左婚 之前一直大洗無草錢 諗住草錢結婚bb就黎左 大家都有共識如果有左就生 拍拖咁耐一直住係未來99度 關係一開始完全唔好會嘈交推撞 依家就平平淡淡無特別兩句 有左都承諾之後會比多啲家用繼續一家三口住住先 努力草錢 bb3歲就搬 因為無四大長老湊 未來老公都話我湊 佢搵錢盡慳 大家一齊努力啲 屋企人上星期知我有左 覺得我地無錢唔好生 唔好害左個bb咁自私 一己私欲又犧牲唔起 又無能力建立提供好環境比小朋友 唔好影響佢一生 我就駁咀話未來大家都唔知 點解要睇死我地 就話我地想得太美好 思想幼稚 無能力唔好累下一代 好煩惱 真係唔要?

大宅

Tungtungqq 發表於 20-2-7 01:46
有左三個月 我26歲同男友同年 一齊左好幾年 求左婚 之前一直大洗無草錢 諗住草錢結婚bb就黎左 大家都有共識 ...

同年齡冇關,你地都26歲,又唔係16歲。
真係要睇下你兩個有幾大決心,錢係考慮,但唔係最大考慮,唔夠錢最多繼續同99住,租已經慳好多,不過當然你要忍讓,因為係你喺人地度住仲要生多個b,你要抱住99就你係人情,唔就你係道理嘅心態。而其他地方都盡量要慳,自己冇得再大洗。

大宅

tovibb 發表於 20-2-7 02:59
同年齡冇關,你地都26歲,又唔係16歲。
真係要睇下你兩個有幾大決心,錢係考慮,但唔係最大考慮,唔夠錢最 ...

最重要係湊大一個bb要好多心力,好多個冇得瞓嘅夜晚,多左家務要做,仲要好多心機陪玩、教小朋友,身教都好重要,你要問下你自己同另一半,係咪真係ready,因為生左出嚟就冇得後悔,點都要頂硬上,冇得埋怨,冇得互相指責。
我估你屋企人說話可能難聽,但擔心未必冇道理,例如你話一直儲唔到錢同冇好好計劃就有左,都係唔成熟嘅表現,不過生bb始終係你兩個嘅事,最重要你地兩個諗清諗楚

男爵府

Tungtungqq 發表於 20-2-7 01:46
有左三個月 我26歲同男友同年 一齊左好幾年 求左婚 之前一直大洗無草錢 諗住草錢結婚bb就黎左 大家都有共識 ...

其實你屋企人咁講的確係事實,生bb唔係痾出泥咁簡單,要照顧一生要教育嫁
一直無草錢習慣好難突然變得慳家,同埋買bb用品產前檢查通通都係錢,除非你全部bb野用2手,只去政府檢查,唔請陪月唔坐月唔補身,順利喂人奶+用環保尿片
而且你寄人籬下仲要關係唔好,無儲蓄+大洗開+做全職媽媽,我都唔睇好,因為你兩邊長輩都唔支持,你會捱得好辛苦....
到小朋友讀書洗既錢仲多,好難搬出去住,排公屋等8年
我唔係勸你唔要bb,係覺得你未計劃好,一切諗得太簡單,同屋企人再好好傾下啦,最好你做多幾年野比bb屋企人湊,儲多d錢先,無儲蓄生bb做ftm萬一老公失業你地食咩?叫99養? 要諗多d諗長遠d

已刪除用户

已刪除用户

大宅

回覆 Tungtungqq 的帖子

其實冇錢真係唔好生,你父母冇錯。調返轉諗,如果你父母冇錢,佢哋自己都係寄人籬下,居住環境狹窄,所有嘢都冇選擇,一定要用二手,生病只可以睇公立,讀書只可以揀乜都爭一餐、填鴨教育式嘅公立學校,讀書追唔上又冇錢搵個好少少嘅老師補習,媽媽成日會同嫲嫲鬧交,媽媽情緒唔好,你成日要睇住媽媽喊同發脾氣,家嘈屋閉,你覺得咁樣成長對你有冇影響?你想喺個咁嘅環境成長?

所以答案係:改變唔到佢哋嘅諗法,因為雙方父母講嘅係事實。

大宅

不過既然有咗,你唯一嘅選擇就係,一定要做嘢,仲要做一份收入高嘅工作,千祈唔好做全職媽,你要證明俾你父母睇,你係有計劃,有能力去慢慢改變現有嘅生活。咁佢哋就會改觀。加油!

大宅

gunpowder 發表於 20-2-7 03:25

你同我背景好相似

非常同意,事在人為。窮有窮養,富有富養。唔通生仔係有錢人中產專利咩?!
如果孕期冇唔舒服,要繼續做野,可以搵育嬰園照顧初生bb,可以聯絡明愛有兼職比媽媽做,綠色小腳板大把年青媽媽帶住小朋友返工。
重點同呢個媽媽一樣,你兩公婆決心同真係準備好未?為左bb,要忍讓奶奶同自己父母,身邊總有人睇唔起你,你兩個點樣互相支持行過呢段對bb成長都有影響。
共勉之。

洋房

sabsab122 發表於 20-2-7 07:51

不過既然有咗,你唯一嘅選擇就係,一定要做嘢,仲要做一份收入高嘅工作,千祈唔好 ...
我同意,路要繼續行落去,比以前努力做野,希望將來佢地會改觀啦,生人唔係有錢人專利

水晶宮

你介唔介意講下, 你老公穩幾錢?
有無計過俾幾多家用奶奶, 你自己有幾多家用?
租樓定供樓,
奶粉尿片每月要千幾蚊,

洋房

李露眉 發表於 20-2-7 09:08
你介唔介意講下, 你老公穩幾錢?
有無計過俾幾多家用奶奶, 你自己有幾多家用?
租樓定供樓,

6299呢度一早供斷 而家都係比緊2500家用 但因為遲啲BB出世傾好咗會比5千 老公搵兩萬中 OT會再多啲 嚟緊過多一兩個月應該仲會加啲人工 我好想返工 但係無奈地搵唔到人湊 我依家份人工萬尾 問過保姆 如果搵保母支出萬四五蚊 咁倒不如我自己湊 到時湊BB都冇時間出街都用唔到萬四五咁多 99講到明唔會湊 我屋企嗰邊都係 咁我又覺得唔應該依賴長輩 自己生自己湊係天經地義 都唔會去賴四大長老唔幫手

水晶宮

Tungtungqq 發表於 20-2-7 09:13
6299呢度一早供斷 而家都係比緊2500家用 但因為遲啲BB出世傾好咗會比5千 老公搵兩萬中 OT會再多啲 嚟緊過 ...

好窄呀.. 穩2萬幾, 但好彩唔洗供樓
做ftm 仲要俾奶奶5千.

可唔可以俾1萬奶奶,叫佢湊,
你就出黎做野?
做part time? 奶奶湊半日,你自己睇番半日.

水晶宮

好坦白講,你地本身關係唔好,
生左bb 一定會有磨擦,
佢肯湊同唔肯湊都一樣..

兩個人已有磨擦,可否整多個b
好多人結婚未有小朋友前都同奶奶相處好,
一生左,就住唔埋.

你老公會企邊面架?

大宅

Tungtungqq 發表於 20-2-7 09:13
6299呢度一早供斷 而家都係比緊2500家用 但因為遲啲BB出世傾好咗會比5千 老公搵兩萬中 OT會再多啲 嚟緊過 ...

揾保姆梗係貴,一對一,有心繼續做野就揾育嬰院啦,窮有窮養你都要揾啱方法計掂數先得

大宅

老人家醜話講在前,其實有喜佢心裡面係好開心的,放鬆,有小朋友之後係真正考驗夫妻及家人關係的時候,好好相處,逐漸成熟

水晶宮

回覆樓主:

仲有得諗咩?
3個月,都好難揾到人同你落喇,除非返大陸
窮有窮養啦。你預咗唔會儲到錢,唔會搬得走,有排同奶奶嘈。
但你無選擇,都係要忍。

大宅

ys1122 發表於 20-2-7 08:55
我同意,路要繼續行落去,比以前努力做野,希望將來佢地會改觀啦,生人唔係有錢人專利

...

生仔當然唔係有錢人/中產嘅專利,
只不過窮人生仔,大人同小朋友都會辛苦,而且「窮」呢個問題亦都好大機會延續落去。

e+樓主個case唯一可以做嘅,就係要爭氣啲,搵多啲錢,千其唔可以做全職媽。

男爵府

奶奶唔幫手湊仲加多家用? 如果奶粉尿片BB用品都係你地自己買而你又係FTM(已經冇收入),奶奶唔會幫手嘅話我睇唔到點解仲要加家用? 最多過時過節先封大利是比佢囉,你地留番D錢比BB仲好啦
如果你地都決定生,咁就辛苦D都可以捱得到,你老公二萬中唔使供樓,大家慳D洗,總有辦法

香港唔少都係男人普通收入,女人做FTM湊小朋友,有D仲要兩個小朋友, 都係咁過日子,不過你要預左唔可以好似以前咁大洗/冇得去旅行,但總有出路,加油!

大宅

BB係天使! 係上天送俾你哋嘅禮物! 有好多人求好多年都無
我唔覺得窮唔可以生小朋友 你哋有動力要改善生活就會可以做到! 更何況聽落去你哋都未去到下一餐有無得食都有困難
物質只係其中一部份 俾小朋友係愛中長大亦很重要!
最重要係你自己同先生點諗 能唔能夠為小朋友盡心盡力

首頁

尾頁

跳至