自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好嬲,一路寫預計到港2/10 ,到今日 update 咗做喺美國等緊上機 ~ 正於美國安克拉治等待機位回港

好趕等住用,以為今星期到。後過買嘅都到咗香港,真係唔知點攪。send email 又唔覆

水晶宮

綠荳媽媽 發表於 20-2-17 17:27
好嬲,一路寫預計到港2/10 ,到今日 update 咗做喺美國等緊上機 ~ 正於美國安克拉治等待機位回港

好趕等住 ...

我泰國1月底入庫,依家仲係泰國箱口罩,正垃圾呢間公司。

大宅

好趕等住 ...

我咪一樣!有2箱貨原先預計2月8號到港,今日都18號了,變左係韓國仁川等上機!最奇係。。。本來果2箱貨係日本買同出庫的!點解會無端端會去左首爾?!

侯爵府

Kittymummy 發表於 20-2-18 01:29
我泰國1月底入庫,依家仲係泰國箱口罩,正垃圾呢間公司。

妳平時好斯文,突然咁樣鬧好好笑

水晶宮

ope 發表於 20-2-18 02:14
妳平時好斯文,突然咁樣鬧好好笑

真係燥呀嘛,1月底入倉係口罩黎。竟然仲係泰國。

wcpcelia    發表於 20-2-18 09:28

男爵府

Kittymummy 發表於 20-2-18 02:15
真係燥呀嘛,1月底入倉係口罩黎。竟然仲係泰國。

泰國禁左口罩出口。相信係禁運前佢趕唔切走,而家暫時無得走

大宅

桑梓 發表於 20-2-18 01:54
我咪一樣!有2箱貨原先預計2月8號到港,今日都18號了,變左係韓國仁川等上機!最奇係。。。本來果2箱貨係 ...

我又係甘喎,本身我前面有幾盒諗住等埋一齊集運返港,好彩運左返黎先,但佢所謂集運只可以三盒甘運,四盒就話超重.....

水晶宮

康寶琦 發表於 20-2-18 02:25
泰國禁左口罩出口。相信係禁運前佢趕唔切走,而家暫時無得走

禁咩鬼,人地泰國係限制出口。我另外寄緊幾箱口罩走ems都係咁啦。

男爵府

好趕等住 ...

美國各個收貨的集運倉都有大量貨等緊寄嚟香港。而最近有大貨的醫療物資從世界各地轉口。

男爵府

間間都係咁,我用gobuyship又係一肚氣,buyandship最小每日有更新情況,比較有交帶

男爵府

Kittymummy 發表於 20-2-18 02:27
禁咩鬼,人地泰國係限制出口。我另外寄緊幾箱口罩走ems都係咁啦。

我用shipbao係咁講,亦都叫左人唔好係泰國買。你覺得唔係就再等等吧。

水晶宮

康寶琦 發表於 20-2-18 02:29
我用shipbao係咁講,亦都叫左人唔好係泰國買。你覺得唔係就再等等吧。

我1月底買同入庫架。
EMS都係限購令下寄出。所以我咪話叫佢地唔好賴落泰國海關度。唔係禁運囉。

男爵府

熊貓小姐 發表於 20-2-18 02:28
間間都係咁,我用gobuyship又係一肚氣,buyandship最小每日有更新情況,比較有交帶
...

我唔係shipbao打手亦唔係晒命。我月頭訂的韓國及日本的口罩,韓國賣家送到貨入佢倉,三日就到香港自提點取貨。日本佢爆倉爆得勁賣家送出後到香港大約7-10日。你再有需要買就試試佢地。有問題要問就用App內的問題反饋。係一日內有人覆的(我問過三次,都覆到我要既野)

男爵府

Kittymummy 發表於 20-2-18 02:32
我1月底買同入庫架。
EMS都係限購令下寄出。所以我咪話叫佢地唔好賴落泰國海關度。唔係禁運囉。

其實ems係國際郵政,政府野,同普通公司要寄的condition係有些小唔同。你集運公司係限購令前無走,唔代表限購令下佢走到。而走唔到只可以等到放寬先走到。

水晶宮

康寶琦 發表於 20-2-18 02:37
其實ems係國際郵政,政府野,同普通公司要寄的condition係有些小唔同。你集運公司係限購令前無走,唔代表 ...

EMS我都一樣要process 清關。
集運一定走到,只係睇佢肯唔肯做多步。佢一早走船根本冇事。佢而家個bottleneck 係用平contract, 人地airline唔比位佢。泰國係限出口,佢肯比錢拆hawb已經係清到關。佢做得貨代,根本係MD對佢地黎講做慣做熟。我只想講,唔好儘信集運講既野,人地泰國根本唔係禁運。你明唔明個分別?

珍珠宮

回覆樓主:

我等到天荒地老了

珍珠宮

桑梓 發表於 20-2-18 01:54
我咪一樣!有2箱貨原先預計2月8號到港,今日都18號了,變左係韓國仁川等上機!最奇係。。。本來果2箱貨係 ...

我一樣變左仁川,痴線

大宅

回覆樓主:

其實e+集運真係睇彩數
好多遲來先上岸
我新年開始訂已開始講爆倉
所以我分散幾間唔同

ems sal日本口罩已收到
ems等10日左右
sal最快3,4日

bns有一批上左船
另一批仲"暫存"係日本速遞末簽收

shipbao
有係支搓手液係美國倉等上機

除左上fb睇下inbox問下真係衹有等

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 20-2-18 02:27

佢地啲轉運公司係成批貨運返香港,而你地個個一張單就上百個口罩,一批貨就可能過萬個口罩,泰國限制口罩出口數量,而家啲轉運公司根本無可能運返嚟

水晶宮

happywindy 發表於 20-2-18 03:32
佢地啲轉運公司係成批貨運返香港,而你地個個一張單就上百個口罩,一批貨就可能過萬個口罩,泰國限制口罩出口 ...

咪拆hawb囉,總好過抽出黎寄SF DHL EMS. 我都係每10盒為一箱,寄幾箱=幾個awb 返黎的。遊戲係咁玩,睇佢識唔識轉彎。我亦唔介意比多d錢。我只想要返d貨(口罩)。同埋佢做貨運,MD係常識,睇下佢有冇心去攪。但唔係一句,收晒貨(係1月尾入倉既貨),之後一句彈出黎話買家要承受風險。再唔係佢係泰國比返d貨我,但佢地又唔肯。好彩買左5箱,只有一箱係寄集運。依家佢地係亳無solution, 只係叫人等。

首頁

尾頁

跳至