論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

唔借錢,但服從性低,唔同意佢做法我語氣好好指出來,就即黑面眼神充滿不滿。

菲姐,40,做了年半,你會續約嗎?我唔打算續...但菲傭好多都係咁。

傾又傾過,爆又爆過(佢肯認錯),但好快又黑面。

你們有試過工人續完會越來越好嗎?

大宅

OKC 發表於 20-2-17 17:50
唔借錢,但服從性低,唔同意佢做法我語氣好好指出來,就即黑面眼神充滿不滿。

菲姐,40,做了年半,你會續 ...

除咗唔借錢有冇其他好處?如果好處多於唔好處都可以嘗試諗諗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

佢嘅做法最後可以完成到工作,達到你要求嗎?黑面次數多嗎?

公爵府

竇漪房 發表於 20-2-17 19:02
佢嘅做法最後可以完成到工作,達到你要求嗎?黑面次數多嗎?

做野0k,郁D黑面,佢做乜最好要接受,問佢即challenge 佢就黑面。
我心想係公司受完氣返屋企又睇佢面色真係好難頂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Old bun, 通常陳衰寸。 你有無本事惡過佢? 要好惡, 因佢地欺善怕惡。 如你唔夠惡, 咁算啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

OKC 發表於 20-2-17 19:09
做野0k,郁D黑面,佢做乜最好要接受,問佢即challenge 佢就黑面。
我心想係公司受完氣返屋企又睇佢面色真 ...

間中黑面我覺得可接受,係人都有情緒,好似M前有D小脾氣我覺得OK,但你呢個成日郁下就黑唔得囉!

你請個新嘅再教啦!

公爵府

lily-of-valley 發表於 20-2-17 19:15
Old bun, 通常陳衰寸。 你有無本事惡過佢? 要好惡, 因佢地欺善怕惡。 如你唔夠惡, 咁算啦。 ...

試過一次勁剷佢,叫佢唔開心就俾一個月通知,佢喊哂求原諒,咁有點,過一排有黑面過,但無之前係咁啤我甚至唔睬我。

公爵府

竇漪房 發表於 20-2-17 19:23
間中黑面我覺得可接受,係人都有情緒,好似M前有D小脾氣我覺得OK,但你呢個成日郁下就黑唔得囉! :igiveup ...

同意,等疫情過後開始搵過

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

OKC 發表於 20-2-17 20:04
試過一次勁剷佢,叫佢唔開心就俾一個月通知,佢喊哂求原諒,咁有點,過一排有黑面過,但無之前係咁啤我甚 ...
咁唔好續啦, 當你無到。 因唔偷唔借補唔到當你無到。

子爵府

好影響家庭氣氛同心情!如果你自己唔在乎就ok,如果自己心情好容易受影響就唔值得keep了。

公爵府

PonyMom 發表於 20-2-17 20:58
好影響家庭氣氛同心情!如果你自己唔在乎就ok,如果自己心情好容易受影響就唔值得keep了。 ...

好影響心情,心想要頂多兩年唔係兩個月;自問我對佢算好合理公平又好聲好氣,點解要受佢面色,唔keep 啦!

大宅

唔續,續佢只會更得戚
老菲唔話得,話完又唔聽人講照自己嗰套做,話呢都嘥氣

公爵府

Deutsche 發表於 20-2-18 00:20
唔續,續佢只會更得戚
老菲唔話得,話完又唔聽人講照自己嗰套做,話呢都嘥氣
...

工人完全係你形容情況,好好語氣同佢講都覺得你話佢,好少check 佢做野,一check 又唔鐘意.

呢排抗疫成日買好多餸係雪櫃,叫佢星期五洗洗fridge ,佢又唔鐘意,我火都黎埋,我同佢講我唔問得唔check 得㗎?佢語帶諷刺話”yes, you are the boss”我話咁呢個係事實,我差點講,你咁介意同人打工咁委屈,不如返工啦!

同佢講乜都嘥氣,忍多你幾個月

大宅

OKC 發表於 20-2-18 11:20
工人完全係你形容情況,好好語氣同佢講都覺得你話佢,好少check 佢做野,一check 又唔鐘意.

呢排抗疫成日 ...

我嗰個老菲都係成日講呢句,you are the boss you must be right. 串串貢咁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好續啦

公爵府

Deutsche 發表於 20-2-18 15:46
我嗰個老菲都係成日講呢句,you are the boss you must be right. 串串貢咁

咁呢個係事實,佢哋就係唔憤氣囉,但無人用槍指著佢個頭來港打工,唔鐘意咪辭職囉,點解係要俾面色説話我地話,完全荘閒唔分。

我用多兩年工人就可甩難,我受左十幾年,乜都夠咯

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

平時返工做嘢已經好多時要睇人面色,返到屋企仲要睇工人面色?唔係啩!

公爵府

makm 發表於 20-2-18 18:54
平時返工做嘢已經好多時要睇人面色,返到屋企仲要睇工人面色?唔係啩!

係呀!佢做成點我要接受,問句check 下佢就黑面啤我甚至駁咀,我唔可以出聲,如果佢有野做唔足,一定要讃佢一輪先入正題,否則佢黑面架。

我唔頂啦,祝佢下個雇主好運。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

之前我有個印姐,做嘢馬馬虎虎,不過又係成日心情唔好玩變臉,我都諗住算數,點之佢第一個約仲有半年,有次佢又變臉時我話鬼佢,佢竟然大力關房門發我皮氣,我當時火都嚟,鬧到佢pk,並即時打去agent投訴,跟住過幾日上agent搵定新印姐作好準備。賓主一場我無炒佢,費時佢玩嘢,不過我同agent講明如要求ref.letter我會照講,送佢一程。

公爵府

makm 發表於 20-2-18 21:32
之前我有個印姐,做嘢馬馬虎虎,不過又係成日心情唔好玩變臉,我都諗住算數,點之佢第一個約仲有半年,有次佢又 ...

依家好多工人態度好差,完全想同雇主平氣平坐,不知所謂。

首頁

尾頁

跳至