自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sumbaby2011 發表於 20-3-7 00:39
你仔幾歲? 幾度近視?

有無話要幾度近視就開始戴?

一年班學童保健驗眼唔合格,暑假出去配普通眼鏡。二年班暑假再 check,其中一隻加深咗成 100 度,視光師介紹配。而家三年班。我理解係無話實幾多度要開始戴,主要係希望控制住唔好深得快

大宅

CKC27 發表於 20-3-7 00:18
我屋企附近眼鏡舖他自動給我8折, 連框收我齊頭三千 (今年1月配的)

可以俾個地址我嗎?

伯爵府

zitzai 發表於 20-3-7 00:49
一年班學童保健驗眼唔合格,暑假出去配普通眼鏡。二年班暑假再 check,其中一隻加深咗成 100 度,視光師介 ...

這幾個月功課沒上年正常返學時間時的緊張, 眼睛休息得夠有無關係?

想問, 這款dims眼鏡, 需要配合生活作息安排嗎? 例如, 朝早起床要做眼部按摩, 每晚幾點前要睡覺, 等等。

有無規定每天要最少戴多少個小時?

大宅

我女一年加深左100 , 之後換普通鏡算

珍珠宮

回覆樓主:

我囡戴左一年半左右,冇乜深到,過左疫情再約返去檢查下睇下近2年有冇深到
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

sumbaby2011 發表於 20-3-7 01:00
這幾個月功課沒上年正常返學時間時的緊張, 眼睛休息得夠有無關係?

想問, 這款dims眼鏡, 需要配合生活作息 ...

冇架,拎鏡果陣話PE堂除底怕跌底整花,但我囡冇理,照戴住跑跑跳跳,女仔跑極有個譜,所以到而家都係花左一條痕

男爵府

CKC27 發表於 20-3-7 00:18
我屋企附近眼鏡舖他自動給我8折, 連框收我齊頭三千 (今年1月配的)

扺,邊道?

珍珠宮

無,我地當普通眼鏡戴,正常生活。我覺得唔關作息事,佢係遺傳。我兩公婆,爺嫲公婆個個都近視,佢要戴眼鏡我地預咗。初時試戴都係抱住試下嘅心態,因為視光師都話唔係個個 work。成功率印象中都有個幾高嘅 %age,你可以 google 下

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

天天好心情 發表於 20-2-18 12:32
請問效果如何?你哋係邊度配同幾錢?

係88配,三千幾,每三個月去驗一次眼,結果都算理想

大宅

回覆 kellychan1 的帖子

將軍澳

珍珠宮

Pradamiumiu 發表於 20-3-7 03:39
我女一年加深左100 , 之後換普通鏡算

我女都係 。帶 myosmart一年深100,所以換返 普通眼鏡。

但更可怕嘅係...配咗普通鏡半年就加深75
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

小寶貝兒 發表於 20-3-7 08:44
冇架,拎鏡果陣話PE堂除底怕跌底整花,但我囡冇理,照戴住跑跑跳跳,女仔跑極有個譜,所以到而家都係花左 ...

我覺得呢隻鏡片好易花。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

我仔仔係理大配左MyoSmart,話係HOYA鏡,係咪唔同架?

視光師話係控制近視

珍珠宮

貓頭雀 發表於 20-3-8 14:05
我覺得呢隻鏡片好易花。

算係咁,用左成年半先有一條痕,我收貨架啦!

珍珠宮

我老公剛剛提我,我都忘記左,個視光師當時話一定要長期戴住,唔好戴下除下,因為初頭適應要d時間,起初會有d暈暈地,如果戴下除下就習慣唔到冇左個效果

男爵府

無乜用, 同普通概鏡差不多, 我覺得gimmick 多啲

大宅

Mrs9588 發表於 20-3-8 14:34
我仔仔係理大配左MyoSmart,話係HOYA鏡,係咪唔同架?

視光師話係控制近視
係用Hoya鏡

象牙宮

外甥女一出時已用,暫時無加深度數,以前半年已再換眼。

子爵府

CKC27 發表於 20-3-8 18:11
係用Hoya鏡

咁同樓主講嗰隻鏡係咪一樣架?

仔仔副鏡係蜂巢咁架。一定要對正個位先睇得清。

大宅

天天好心情 發表於 20-2-18 12:32
請問效果如何?你哋係邊度配同幾錢?

我仔配咗1年,無深,不過未有鏡片之前佢深得快,用埋控制視力藥水。

首頁

尾頁

跳至