家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想生BB熱投

如果每月被動收入大概係正常收入的一半,大概都可以有5位數,你們會退休嗎?
1)自己4字頭子女已經上中學,不用我陪。
2)已經供完樓。
3)本身係做細公司,冇乜特別前途不過我又冇乜所謂,係有時好多麻煩野,不過又响呢度做左6年,已經冇乜上進心😂

男爵府

好媽媽勳章

My-jade 發表於 20-2-18 21:08
如果每月被動收入大概係正常收入的一半,大概都可以有5位數,你們會退休嗎?
1)自己4字頭子女已經上中學, ...

被動收入有99,999都不会退休
人不犯我, 我不犯人.

男爵府

要睇被動收入是否穩定。

男爵府

hw1115 發表於 20-2-18 21:42
被動收入有99,999都不会退休

咁你幾時先退?我就好猶疑,又想趁仲有氣有力去旅行,但又想賺多d錢。

男爵府

好媽媽勳章

green_flower 發表於 20-2-18 21:53
咁你幾時先退?我就好猶疑,又想趁仲有氣有力去旅行,但又想賺多d錢。
...

我呀!做到冇得做止。
人不犯我, 我不犯人.

伯爵府

2024勳章

繼續做到仔女畢業先., 就算被動收入穩定, 少了一半收入, 加埋通脹會愈來愈唔見洗

大宅

我要做到75!返工都有得去旅行架,會放大假架嘛,人要keep住工作,唔會同社會脫節,仔女亦會尊敬你

LLK    發表於 20-2-19 15:38
Mochachoi    發表於 20-2-19 11:02

珍珠宮

好媽媽勳章

我會等細路畢業先

我舊年的被動收入平均都有5位數,有時諗下都開心,但又未至於想退休。

男爵府

YanYan0116 發表於 20-2-19 00:23

我會等細路畢業先

大家可以分享一下被動收入來源嗎?我只係定期多

禁止訪問

男爵府

想生BB熱投

我被動收入係收租,大概兩萬幾,不過間唔中有啲空租期所以就計兩萬穩陣啲

子爵府

green_flower 發表於 20-2-19 01:11
大家可以分享一下被動收入來源嗎?我只係定期多

我買股票 , 賺價賺息 , 好過定期好多 , 定期係追唔到通漲

子爵府

虎到金來勳章

我會。固定被動收入夠日常開支,無野心, 返工隨緣, 純為錢要做好辛苦既工唔啱我。

每人心態不同, 有人無份工無固定出糧會無安全感, 要做到死個一日。

識人有幾棟樓收租,一把年紀依然去做執紙皮, 係棟, 唔係幾個單位。只收租都夠佢生活, 但佢仍然做野。

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hebesiu 發表於 20-2-19 08:22
我買股票 , 賺價賺息 , 好過定期好多 , 定期係追唔到通漲
有無邊隻股票介紹?

我只放定期, 有排追唔到通漲!

男爵府

你地買乜股票收息?
就算阿女大左 返工我都想繼續做,到時賺錢買自己洗。
而且吾番工 留喺屋企 好易有磨擦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

每個月得個萬零蚊、子女啱啱上中學、除非你老公仲做緊、每個月四、五萬、否則唔使諗~

做多十年、50歲退休吧~

到時穩陣好多、因為子女已經長大了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我被動收入、每月有五/六萬、老婆一早退休、我仲搵緊錢~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 20-2-19 12:35
我被動收入、每月有五/六萬、老婆一早退休、我仲搵緊錢~

大力,可以分享一下你被動收入有d咩投資嗎?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你4字頭, 都仲好年輕呀!
如果份工唔好做, 可以考慮轉工。
但都應該KEEP住做。
我覺得大約50歲鬆退休, 會比較穩妥。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

green_flower 發表於 20-2-19 13:14
大力,可以分享一下你被動收入有d咩投資嗎?

收租為主~

物業買落很久了~

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至