自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

https://www.mytvsuper.com/tc/freezone/lib_freezonechannel/cat_jade/bigcityshop_118508/513871
除了粉絲,豆板醬........還有什麼不可吃???

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

carrieylaa 發表於 20-2-21 00:11
唔可以食粉絲,豆板醬?

是19號的(流行都市)內的醫生講!
我都有D奇怪,粉絲是綠豆做?或者蠶豆製作的!?

子爵府

YolandaTam 發表於 20-2-20 22:58
唔食得以下中藥: 金銀花、黃蓮、臘梅花、熊膽、珍珠
唔食得以下食物:蠶豆、苦瓜、咖喱 (試過有患者食咖喱 ...

謝謝大家回覆!
真係長知識!

子爵府

lailaiha 發表於 20-2-21 00:29
我仔同老公都係G6PD
醫院派果張卡仔上面嘅野都係避免接觸或食
咖哩有食

係啦!原來有唔同的!真係長知識!

因為有家長話「蠶豆症」有好多野都唔食得!咁真係好小心食嘢先得!
真係有時請人食野,孌成害咗人都唔知!

首頁

尾頁

跳至