想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日BB已3個月大,突然想回顧下自己依5年的經歷,給努力中的大家一點鼓勵! 加油!

生BB對於一個女人來講好似係一件好容易嘅事,但這件事並無發生在我身上,我發覺自己無避孕了很耐都未能成功,以為自己尚年青,又有朋友在家計會成功,所以一開始先在家計會試下生育輔助。在一年時間的家計會療程,量體溫,照輸卵管,食排卵藥3次,IUI 2次都無成功。之後開始我去台灣ivf之旅。。。

待續

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-21 00:36
今日BB已3個月大,突然想回顧下自己依5年的經歷,給努力中的大家一點鼓勵! 加油!

生BB對於一個女人來講好 ...

上網研究後,知道做ivf前驗血了解下自己卵子量同質素,所以去左一間應該都多jm去嘅診所驗AMH等等項目,結果竟然話我AMH得0.96,簡直係晴天霹靂! 其實之前開始想生bb一路都有睇中醫、做運動,依家見AMH咁低,所以去埋針灸、食埋DHEA。

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-21 12:22
上網研究後,知道做ivf前驗血了解下自己卵子量同質素,所以去左一間應該都多jm去嘅診所驗AMH等等項目,結 ...

因為知道養卵起碼要3個月,所以在去台灣前,去了一個有得照卵嘅中醫調理。因為果時中醫幫我照卵時話覺得我唔似AMH得0.96咁少,所以中醫話可以用1個月配合佢嘅療程再試下自然懷孕。 講真我覺得個中醫真係真心貴,一個月療程預起碼4千,不過我諗住中醫調埋對ivf一定有幫助,不防一試。。。

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-21 14:06
因為知道養卵起碼要3個月,所以在去台灣前,去了一個有得照卵嘅中醫調理。因為果時中醫幫我照卵時話覺得我 ...

我諗大家都預計到,我又點會咁好彩用一個月中醫療程就成功呢…結果緊係準備去台灣啦! 但其間都一路有睇中醫同針灸、做運動、食supplement....

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-21 17:13
我諗大家都預計到,我又點會咁好彩用一個月中醫療程就成功呢…結果緊係準備去台灣啦! 但其間都一路有睇中 ...

第一次去ivf台灣真係好刺激,因為事前已同診所講好可以一M到第二日飛過去初診(依家應該唔俾了,要上網掛號呢),所以果排特別留意自己幾時M到。 其實我覺得運動真係好重要,我起碼1星期跑2次10K, 所以M都幾準。 某日下午5點發現M到了(經血要有5蚊咁大先當Day 1,仲要day2或3開針), 我即要msg台灣診所,同埋用skyscanner 搵機票Day 2飛過去台灣。記得果時買來回機票都係1100HKD左右,算平! 之後都買唔到咁平。 順利買了機票後,第二日朝早便坐0700機飛去台灣,我人生第一次自己坐飛機出國呢!

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-21 17:13
第一次去ivf台灣真係好刺激,因為事前已同診所講好可以一M到第二日飛過去初診(依家應該唔俾了,要上網掛號 ...

第一次台灣ivf初診

M到 Day2 的朝早0700機, 大約9點就到台灣。一落機買下電話卡、㩒下錢(我每次都係ATM㩒錢,費事煩),搞掂就去坐捷運去聯合驗血。因為果時無留意有藍色車同紫色車(特快)分別,我一見到有車就上,結果坐左藍色,要成粒鐘先去到台北車站,再去埋聯合驗血,最後下午2點先去到診所報到。。。。

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-21 18:15
第一次台灣ivf初診

M到 Day2 的朝早0700機, 大約9點就到台灣。一落機買下電話卡、㩒下錢(我每次都係ATM ...

一入到診所用我唔咸唔淡嘅普通話報到,姑娘竟然話無我記錄,我即刻show同姑娘之前的電話msg, 好彩姑娘都俾我初診。
在等待見醫生時,聯合的報告亦到email, 奇怪的事情出現了,我AMH竟然有3.23,直到見醫生幫我照基礎卵泡時都唔似得0.96。果一刻我即刻覺得之前在HK驗血肯定有錯,白白食了4個月DHEA..........

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-21 18:15
第一次台灣ivf初診

M到 Day2 的朝早0700機, 大約9點就到台灣。一落機買下電話卡、㩒下錢(我每次都係ATM ...

請問最後你 ivf 用左幾耐?

複式洋房

doldolguin 發表於 20-2-21 21:40
請問最後你 ivf 用左幾耐?

第3年

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-21 21:40
一入到診所用我唔咸唔淡嘅普通話報到,姑娘竟然話無我記錄,我即刻show同姑娘之前的電話msg, 好彩姑娘都俾 ...

初診完順利開針,台灣啲醫生同姑娘都好好,知道我普通話好普通都特登講慢啲,教打針亦好細心,最後下午6點走人,即刻坐捷運去機場返香港,開始自己打針谷卵。
一星期後再返台灣,醫生話後日可以抽卵,我即刻改機票,叫老公第二日飛過來。
終於到了抽卵日,台灣醫生嘅手勢堅好,麻醉後瞓醒一覺,係食左一次止痛藥,之後只係覺得谷M咁唔係太痛,抽完卵亦即時知道抽了20粒,果一刻覺得人生充滿希望。

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-21 23:50
初診完順利開針,台灣啲醫生同姑娘都好好,知道我普通話好普通都特登講慢啲,教打針亦好細心,最後下午6點 ...

抽卵3日後打去台灣問受精情況,只有10粒受精,5日後打去confirm得6粒 (2粒day5, 4粒day3 ~grade 3),心情直插入谷底。
因為抽卵多,所以我接住果個月先放雪胎。由於當時未到35歲,又第一次植入,醫生建意先植入2粒 G3。
植入後我就即時回酒店瞓,因為太緊張,瞓了2個鐘後條腰勁冤痛,第二日回港瞓返自己牀都無改善,痛左幾日,dd去抽血驗,結果hcg係0

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-22 12:57
抽卵3日後打去台灣問受精情況,只有10粒受精,5日後打去confirm得6粒 (2粒day5, 4粒day3 ~grade 3),心情 ...

失敗後檢討有咩做得唔夠呢…隔了一個月再植入,植入前我問醫生點解會失敗,醫生話可能胚胎質素唔好。
第二次植入,今次放 2粒day 5 (其中有粒係BB grade) ,植入後都係留一晚台灣,不過今次好啲,我只係酒店瞓多1個鐘,又可能放鬆了,所以條腰無冤。 之後都出去行下街。第二日便坐飛機回港,第三至五日去針灸(第一次植入後唔敢)。
DD抽血, 結果一樣係 0.......

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-22 13:08
失敗後檢討有咩做得唔夠呢…隔了一個月再植入,植入前我問醫生點解會失敗,醫生話可能胚胎質素唔好。
第二 ...

失敗過後又係諗自己有咩做得唔夠,由於醫生覺得我胚胎質素唔好,加上我覺得自己唔應該食DHEA,令到我卵子量多但質量差,所以我決定唔植入餘下果2粒,再次抽多次卵。
台灣ivf的第2年,再次去聯合驗血,AMH得返2.06,真係跌得快。今次抽卵時做埋搔刮,所以又無植入鮮胎。最後成續係抽14得5粒G3.....無奈

男爵府

回覆 Goodpigb 的帖子

amh係個浮動得好勁既數。。我覺得要配合afc先準

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-22 13:25
失敗過後又係諗自己有咩做得唔夠,由於醫生覺得我胚胎質素唔好,加上我覺得自己唔應該食DHEA,令到我卵子 ...

雖然第2次抽卵得5粒胚胎,但今次醫生用了icsi,解凍後質素好似好啲啲咁。。。第3次植入簡直係搏,我放3粒! 但最後都係0著床.....唉....

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-22 18:22
雖然第2次抽卵得5粒胚胎,但今次醫生用了icsi,解凍後質素好似好啲啲咁。。。第3次植入簡直係搏,我放3粒! ...

一次又一次hcg 0,講真,真係好累。第4次植入雪胎(植入返第1批淨返果2粒) ,雖然都係失敗,但今次hcg有5.........

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-22 22:29
一次又一次hcg 0,講真,真係好累。第4次植入雪胎(植入返第1批淨返果2粒) ,雖然都係失敗,但今次hcg有5.. ...

第5次植入,我問台灣醫生hcg 5是否代表曾著床,但佢話無! 我問台灣醫生我仲可以做啲咩!佢都係話胚胎質素唔好,下次做pgs囉…
台灣做pgs起碼5千HKd一粒,都係果句,真心貴呢…
第5次植入在灰灰的心情下,hcg又係0.....

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-22 22:31
第5次植入,我問台灣醫生hcg 5是否代表曾著床,但佢話無! 我問台灣醫生我仲可以做啲咩!佢都係話胚胎質素 ...

講真,中醫調理加針灸(轉過起碼5個中醫)、運動、浸腳、蒸身、早啲瞓、食Q10、維D、維E、波蘿純.....都做過食過但都唔成功,身體感覺比之前亦無咁好。 越來越覺得自己嘅人生好似重重覆覆,去台灣飛來飛去都無去過其他地方旅行見識下,人生好似停滯不前。開始覺得自己不如用下自己嘅生命燃亮下其他有需要幫助嘅人仲好啦…
因此開始研究下做義工,助養埋兒童....

突然某日收政府醫院電話打來問我仲需唔需要在政府醫院做ivf(排左好多年),由於政府一定平,又唔洗飛來飛去,加上都排到了,不防一試啦!

大宅

留名 好緊張

複式洋房

Goodpigb 發表於 20-2-22 22:35
講真,中醫調理加針灸(轉過起碼5個中醫)、運動、浸腳、蒸身、早啲瞓、食Q10、維D、維E、波蘿純.....都做過 ...

請問公家排咗幾耐?

首頁

尾頁

跳至