自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教大家,2歲小朋友出席的話,有什麼要注意,要不要配帶一些東西,例如玉之類的東西?我是小孩的姑媽,第一次辦事,請指教,謝謝!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cherrie0215 發表於 20-2-23 14:52
想請教大家,2歲小朋友出席的話,有什麼要注意,要不要配帶一些東西,例如玉之類的東西?我是小孩的姑媽, ...

咁細個唔建議去
我99走時,見師傅無準備幼童孝服俾孫女,師傅講的

伯爵府

唔好去,太細個,呢度成日好多人問小朋友去完後病、發燒、嚇親,小朋友戴嘅野唔足以擋到陰邪物,因本身天靈蓋開了,而且魂魄未穩定。
如硬要帶小朋友,可以買好醜事紙、開光玉器,但一樣會影響運勢。
芭芭拉

子爵府

想請教大家,2歲小朋友出席的話,有什麼要注意,要不要配帶一些東西,例如玉之類的東西?我是小孩的姑媽, ...

冇可以準備一套唔要衫 唔好鮮色
我印像 最細件都係for 4歲 有手105高左右先有。
鞋可以著返自己個對。
再唔係買對100蚊鞋 著完第二日上山扔
扔個套衫著外面,方便係街除衫扔垃圾桶。

子爵府

我女4歲 上個月去大酒店
我都擔心呢個問題,反而咩事都冇
佢見師傅打齋好嘈都冇野,返屋企冇發夢,冇病。
個人諗法
唔係個個小朋友好似女冇野,都睇個小朋友時運 沖唔沖。

子爵府

反而帶空氣清新機,煙都好難頂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

最好唔去,太細個會周圍走唔適合去呢D地方

如果道教的話做D儀式會嚇親佢,通常咁細個嚇親就會發燒,呢個時候發燒入院家長唔可以陪,攪到細嘅辛苦大嘅擔心,我相信先人都唔願意見到咁既情況

水晶宮

回覆樓主:

我有帶當年兩歲半的女去佢太婆喪禮,我細佬都有帶佢當年半歲的仔去。
我哋無儀式,無煙,無聲響,所以唔會嚇親。
我哋只係去坐咗大半個鐘。

大宅

我老爺走時,我個女未夠兩歲,都無岀席,先唔講會見到撞到野,佢咁細個要長時間係呢個地方,唔會安靜到,而且我地都會做好多儀式,帶住佢會唔方便,我老爺守夜同岀殯,對面堂都就有個目測歲幾兩歲既bb ,兩日都不停聽到佢喊

男爵府

首先樓主請節哀順變!

依家疫情關係,仲帶咁細小朋友去「大酒店」呢啲人多聚集高危地方,唔係嘛?

爺爺在天之靈,亦知兒孫有孝心,未必想孫仔咁細冒險。

子爵府

竇漪房 發表於 20-2-23 15:18
最好唔去,太細個會周圍走唔適合去呢D地方

如果道教的話做D儀式會嚇親佢,通常咁細個嚇親就會發燒,呢個時 ...

樓主是姑媽
應該由親父母決定

wcpcelia    發表於 20-2-23 17:31

水晶宮

回覆樓主:

其實唔駛去,搵人湊,好難好難解釋人點解死左,去邊,係會問足你幾個月,發惡夢,因佢唔理解所見到的

Bb麻麻走時,帶埋佢去醫院,麻麻在隔離房,而bb對住1面冇人的牆做bye bye的動作好耐,太難解釋佢所見

複式洋房

婆婆走時,我仔4個月,姪仔姪女分別歲半,兩歲,小朋友全部都冇去,堂倌叫爸爸/媽媽戴埋小朋友嘅孝,裝埋香。始終儀式都會嘈,又會有燒香化寶嘅煙,所以長輩叫小朋友唔好去

公爵府

不用去。

珍珠宮

回覆樓主:

當年我的姑媽走, 我是主動對我爸爸說, 姪仔得一兩歲, 太細個, 如果可以的話, 最好不出席, 我的姪仔當年還是家族唯一的第三代, 我爸爸和我們都很尊敬我姑媽的, 因為她在我們幼小時湊大我們, 我印象中爸爸聽到之後沉默不語, 既沒反對也沒讚成, 最後沒有人帶姪仔去, 這些年來, 各人包括爸爸和親戚們也沒說我什麽

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-2-23 14:57
咁細個唔建議去
我99走時,見師傅無準備幼童孝服俾孫女,師傅講的
其實2歲真系好細個,我仔八個月時有出席嫲嫲喪禮但冇送上山,當時天氣好凍,但南嚒佬問點解個孫唔送,因為佢咁講搞到卑啲長輩親戚話
簡簡單單,開開心心!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

tingtingalex 發表於 20-2-23 15:41

樓主是姑媽

無錯!但如果由姑媽提出叫小朋友唔好去會更好

子爵府

spikenard 發表於 20-2-23 15:45
其實唔駛去,搵人湊,好難好難解釋人點解死左,去邊,係會問足你幾個月,發惡夢,因佢唔理解所見到的

Bb麻 ...

我太婆走個時,有人係我背面我件衫;我返到屋企先敢同c6講。
成個屋冇風,件衫又重,大件,冇理由我件衫有比人拉住感覺。
我知道係太婆.....所以我感恩。

珍珠宮

王國教室勳章

當年我小朋友都係兩歲,我哋打算帶佢去,問咗長輩同攪葬禮啲人都話得。但我有個朋友話我同老公都易見嗰啲最好小朋友唔好去。
到要去當日,出門口前我小朋友突然發燒所以冇去。

男爵府

上年10月我婆婆走,我仔未夠4歲,我照帶佢出席太婆最後一程, 因為我覺得係自己親人,同埋最後一程我會帶我個仔去, 幸好當時我個仔 冇大吵大鬧, 只係打齋嘅時候啲聲音好嘈,爸爸抱住佢撳住佢隻耳仔, 至於咁細個小朋友出席,到時南無師傅會教你綁啲乜嘢喺小朋友個身度,就可以趨吉避凶, 時至今日雖然過咗半年,但係我個仔都成日問我太婆去咗邊度, 我就會答佢,太婆去咗天堂搵太公重聚

首頁

尾頁

跳至