自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

南韓失守,澳門做得好!夠果斷。香港要快手!

澳門衞生局傳染病防制暨疾病監測部協調員梁亦好宣布,考慮南韓確診數字在數日內出現大幅上升,且出現社區爆發,因此應變協調中心將南韓列為高發地區,從明日凌晨起, 14天內曾到南韓的所有人士抵澳門後均會採取醫學檢查措施。

梁亦好說有關措施針對過去 14天內去過韓國的旅客,而非澳門居民,正如澳門居民即使 14天內去過內地都不須採取醫學檢查。政府會根據疫情發展,不排除會對澳門居民亦採取醫學觀察。

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1207607/即時-香港-澳門宣布午夜起-14天內曾到南韓外籍人士入境需醫學檢查

珍珠宮

香港又滯後

侯爵府

又係澳門搶閘, 真係越做越好

香港唔知幾時有方案, 就算不全拒入境, 也起碼日韓抵港要隔離, 包括香港人, 免得d人怕蝕底去旅行返黎播毒

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

日韓抵港要隔離,起碼等未去旅行既唔敢去住,大佬,咁既時勢大家可唔可以為己為人,唔好去旅行住?

Brown13    發表於 20-2-24 11:21

男爵府

太好了. 澳門做咗香港政府先夠胆做. 我們明天都可公佈LA.
我住種花家

侯爵府

平平常常 發表於 20-2-23 18:36
南韓失守,澳門做得好!夠果斷。香港要快手!

澳門特首 ,希望香港唔識諗,但起碼跟住做

珍珠宮

kayen 發表於 20-2-23 18:52
澳門特首 ,希望香港唔識諗,但起碼跟住做

係呀,照抄就得,咪學日本咁笨,有得抄都唔識抄。南韓大邱已經出現恐慌。最怕南韓人依家開始逃亡去其他國家,如果香港唔擋截,會好危險。

網傳封大邱市 市民恐慌湧超市掃光食物

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1207430/即時-國際-網傳封大邱市-市民恐慌湧超市掃光食物

男爵府

香港幾時跟做?

水晶宮

回覆樓主:

澳門真係好快

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

“醫學檢查”好空泛,定義是甚麼?

如“醫學檢查”只是做快速測試,而不是隔離14天,第一次可能是“假陰性”,就唔洗等14日,俾旅客入境消費?

如遊客去左賭場、景店等,幾日後做第二次測試是中招,咁又係會社區爆發.

對由韓回澳門的當地人, 連檢查都唔洗就入境如常生活?!
自己人就一定不帶病毒的?

仲有,每日由珠海出入境上班的民工,
澳門從來都冇封關或檢疫.
只係黑媒吹到澳門係
“全面封關”的假象!

為何對澳門政府有讚冇彈,
但對香港政府卻有彈冇讚呢?

別有用心的人,
又係用雙重標準作選擇性報導

wcpcelia    發表於 20-2-24 11:37
lky3107    發表於 20-2-24 09:38
liy7239    發表於 20-2-24 00:08

珍珠宮

公爵府

Jasmine-4711 發表於 20-2-23 19:44

如“醫學檢查”只是做快速測試,而不是隔離14天,第一次可能是“假陰性”, ...

可能「把下脈」,睇吓「脷胎」都係醫學檢查。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

趕緊抄作業啦

侯爵府

yuyueng 發表於 20-2-23 18:44
日韓抵港要隔離,起碼等未去旅行既唔敢去住,大佬,咁既時勢大家可唔可以為己為人,唔好去旅行住? ...

廣島一單都冇,大阪得一單,我睇唔到點解入境要隔離?

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

又俾澳門爬頭。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

醫學檢查即係點?
有唔少case檢查時係neg,但後尾先變pos

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 20-2-23 19:44

如“醫學檢查”只是做快速測試,而不是隔離14天,第一次可能是“假陰性”, ...

無需過份敏感。這裡並沒有指責香港當局的意思,而是提醒香港方面要抓緊時間,面對韓國疫情惡化,繼續完善本地防疫措施。目前香港對於來自韓國的旅客,尤其是重災區大邱市和清道郡,是空白的,難道不需要立即提升應對措施嗎?例如入境申報以及加強醫學檢查。

香港醫管局的「加強化驗室監測」計劃就是很好的措施,自2月19日起擴闊至普通科門診及急症室病人。

當局可以把懷疑病例的定義擴展到包括過去14天到過大邱市或清道郡,並出現NCP相關症狀的人士,並且把他們轉介至醫院接受進一步診斷。

當澳門、香港都要對來自疫區的韓國人加強檢疫,他們就會捨難取易,改道去台灣之類。

珍珠宮

平平常常 發表於 20-2-23 22:01
無需過份敏感。這裡並沒有指責香港當局的意思,而是提醒香港方面要抓緊時間,面對韓國疫情惡化,繼續完善 ...

起碼要對韓國禮尚往來。

韓國明日起加強檢疫港澳入境者

【13:47】韓聯社報道,韓國明日(12日)起將港澳劃為疫區,加強檢疫。韓國目前已對來自中國的入境者加強檢疫,包括填寫健康申報表。韓國目前已有28宗新型冠狀病毒確診個案。

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20200211/s00001/1581399711145/【武漢肺炎】韓國將港澳劃疫區-台灣提升旅遊警示

珍珠宮

Edithcsm 發表於 20-2-23 20:08
醫學檢查即係點?
有唔少case檢查時係neg,但後尾先變pos

看看泰國和意大利對待旅客的分別,泰國做得很用心。

泰國把精力放在重點「關照」為來自高危地區的入境人士,為他們設立特別通道,一旦確診立即送去醫院救治。及早篩查、及早發現、及早治療、及早隔離,這就是泰國的控制之道。

珍珠宮

澳門呢位特首真係反應快

首頁

尾頁

跳至