親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章

回覆 minniemouse131 的帖子

你好, 我是在永安訂左酒店,本是不可退款, 唔知現因疫情, 航班取消去唔到, 會唔會可 refund 比我, 打左好多次電話都無人聽, send 電郵又有回覆, 打算去門市問問 ~ 你訂的酒店是否可退款的?

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

ShannaMaMa 發表於 20-2-26 14:28

你好, 我是在永安訂左酒店,本是不可退款, 唔知現因疫情, 航班取消去唔到, 會 ...
你幾時出發? 出發前兩星期,當時航班未取消,我問永安之前先問酒店,因為知永安好難搵,但酒店話因為我經永安訂,要經番永安申請(酒店冇講退唔退到),之後我喺永安個網度(佢有條link係關於退款),打晒資料,出發前5日左右,永安就有人搵我,問我係咪要取消,會幫我問酒店,話如果可以取消要$150手續費

男爵府

我22/3才出發, 但訂酒店時是註明不可退款的 (因貪平), 所以唔知現在是否不可退款給我 ~
收150元手續費可退回酒店 $ , 都好過一亳子都無~

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

ShannaMaMa 發表於 20-2-26 15:28

我22/3才出發, 但訂酒店時是註明不可退款的 (因貪平), 所以唔知現在是否不可 ...
我同你訂嘅都係一樣(不可退款)嗰種,但結果都可以退到,但要俾$150手續費永安,但你22/3先出發,可能永安未有咁快處理

男爵府

唔知直接去分行可唔可以攪手續 ?

複式洋房

minniemouse131 發表於 20-2-25 09:21
我個case :
HKE : 航班取消,可全退
酒店 : 經永安,可全退,但要俾$150手續費

我的case:

大韓: 13/4航班冇取消,我自己決定吾去,可全退
酒店 : 官網,免費取消
保險 : AXA (経HSBC), 可全數退回保費 或改期

大宅

ShannaMaMa 發表於 20-2-26 15:28

我22/3才出發, 但訂酒店時是註明不可退款的 (因貪平), 所以唔知現在是否不可 ...

我情況都係一樣,24/3出發,經trip訂咗酒店不可取消

珍珠宮

mvshop8888 發表於 20-2-25 09:59
其實點解要早早買保險? 平D?
就算出發前一晚都可網上買

我的親戚就係好似你咁諗,打算出發前一日買,點知出發前三日因病入院,全部已付的費用Total loss

珍珠宮

MissMaMa 發表於 20-2-29 08:00
我的親戚就係好似你咁諗,打算出發前一日買,點知出發前三日因病入院,全部已付的費用Total loss
...

長知識 謝謝
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

瑪瑙宮

大廚勳章

mvshop8888 發表於 20-2-25 09:59
其實點解要早早買保險? 平D?
就算出發前一晚都可網上買

你臨出發前喺機場櫃員機仲有機會買到保險嘅

不過旅遊保險唔係淨係保旅遊期間。。早買早享受遲買又係嗰幾舊。。。。中途可能有自身意外或者細路仔病咗甚至乎直系親屬突發事唔喺度都會受到保障

通常可以出咗機票就即刻買埋旅遊保險。。除非係啲太遠期嘅機票就要等等先出到保險囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

GreenLam 發表於 20-2-24 14:19
各位萬能JM, 我們買了4月9日的機票去韓國, 宜家咁情形, 我們決定取消。
我想請問, 但我買了保險是不是自己 ...

你幾時買保險?有d保險公司講明1月尾買既保險唔包疫情引起既問題

首頁

尾頁

跳至