跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇自己一個人湊bb,原來帶大小朋友真係好辛苦,就 lai 頂唔順,又唔想請工人多個人係屋企,平時你哋會點買餸?我會用揹帶

別墅

我都係自己湊BB, 不過好彩住近我媽, 有時會上佢屋企, 有時佢上我屋企幫我煮飯, 所以我冇咁辛苦, 不過單係湊BB都已經勞心勞力啦!

原帖由 elaine2_0 於 09-5-24 16:39 發表
有冇自己一個人湊bb,原來帶大小朋友真係好辛苦,就 lai 頂唔順,又唔想請工人多個人係屋企,平時你哋會點買餸?我會用揹帶

男爵府

我都係自己湊BB架,好彩我同媽咪住得近,每日我都返媽咪到,食埋飯先走...
宜家BB冇時停,真係好攰呀

洋房

你哋就好啦有媽媽幫手,我未有bb之前我媽媽已經話唔會幫我湊

複式洋房

我大女都係我一手湊大,依家8歲,係西瓜仔出世後先請姐姐幫手.各位自己湊b的媽媽要努力呀!!當你見到佢地成長你就有講唔出的快樂!!一定要做好呢份工呀!!!努力!!!加油!!

大宅

環保接龍勳章

原帖由 elaine2_0 於 09-5-24 16:39 發表

我同你差不多,但我煮得較少,多數出去食。因為,煮野麻麻地好食。

別墅

我e家係全職媽咪, 有請工人幫手, 但都覺得湊仔原來一d都唔易..hahaa

男爵府

我係全職媽咪,請鐘點幫手煮飯清潔,一星期2次,幫輕唔小,bb見到鐘點來好開心,又多個人同佢玩,大家不妨考慮下

大宅

環保接龍勳章

原帖由 anteater 於 09-6-1 17:57 發表
我係全職媽咪,請鐘點幫手煮飯清潔,一星期2次,幫輕唔小,bb見到鐘點來好開心,又多個人同佢玩,大家不妨考慮下

請問你用緊的鐘點幾錢一個鐘?我之前用鐘點感覺人很好,但好像做起來慢慢的。3個鐘180元/一星期一次好像不夠。

男爵府

$50, 不過用得好就加到$55,如果唔係佢會走,4個鐘220元,我用個幾個,有d好慢,而家呢個好快手,煮飯,拖地,仲有時間同bb玩,有時清潔下d窗,如果想煮飯,一星期要2次,唔煮就一星期要1次ok,有用拖把日日自己拖地,唔洗10分鐘,其他時間可以同bb玩了

洋房

原帖由 小草媽媽 於 09-5-30 01:25 發表

我同你差不多,但我煮得較少,多數出去食。因為,煮野麻麻地好食。

咁到佢可以食大人野時點算?

大宅

環保接龍勳章

原帖由 elaine2_0 於 09-6-2 16:54 發表

咁到佢可以食大人野時點算?

嘻嘻,依家都可以,菜用滾水碌,碎肉同雞蛋,番茄同烏冬簡單的我都ok,bb都ok吃的不多。以後真係有點頭痛。我肉類不太會煮,剩係豬扒最拿手,菜瓜類都ok嘎。

真係要去學啦。。。

洋房

原帖由 小草媽媽 於 09-6-3 00:08 發表

嘻嘻,依家都可以,菜用滾水碌,碎肉同雞蛋,番茄同烏冬簡單的我都ok,bb都ok吃的不多。以後真係有點頭痛。我肉類不太會煮,剩係豬扒最拿手,菜瓜類都ok嘎。

真係要去學啦。。。 ...

我煮野都唔得,第時都唔知點算

大宅

環保接龍勳章

原帖由 elaine2_0 於 09-5-29 21:29 發表
你哋就好啦有媽媽幫手,我未有bb之前我媽媽已經話唔會幫我湊

你媽點解不幫你?她要返工?我父母想幫都不能幫,他們在內地。

別墅

我之前都有請鐘點, 果時新工人姐姐未到, 一個星期做足5日, 每日3個鐘, 55蚊一個鐘, 因為屋企洗手間要每日清潔, 所以做足5日, 請鐘點同工人一樣, 要碰運氣, 我一個月換左3個鐘點-__-

原帖由 anteater 於 09-6-2 12:50 發表
$50, 不過用得好就加到$55,如果唔係佢會走,4個鐘220元,我用個幾個,有d好慢,而家呢個好快手,煮飯,拖地,仲有時間同bb玩,有時清潔下d窗,如果想煮飯,一星期要2次,唔煮就一星期要1次ok,有用拖把日日自己拖地,唔洗10分鐘, ...

複式洋房

我都係全職主婦及請鐘點幫手,唔請搞唔掂,奶奶想湊,但我唔想比佢湊,我亞媽唔多鐘意湊孫的,佢話好大壓力同搞佢唔掂.......有時迫不得已才叫她幫手...因為要看她面色.

洋房

原帖由 小草媽媽 於 09-6-4 04:56 發表

你媽點解不幫你?她要返工?我父母想幫都不能幫,他們在內地。

一來佢要返工,二來我覺得佢唔鍾意小朋友

洋房

原帖由 rurumandy 於 09-6-5 09:33 發表
我都係全職主婦及請鐘點幫手,唔請搞唔掂,奶奶想湊,但我唔想比佢湊,我亞媽唔多鐘意湊孫的,佢話好大壓力同搞佢唔掂.......有時迫不得已才叫她幫手...因為要看她面色. ...

點解唔比奶奶湊?我奶奶就幫我姑拉湊bb,所以無辦法靠自己

大宅

環保接龍勳章

原帖由 elaine2_0 於 09-6-5 22:51 發表

一來佢要返工,二來我覺得佢唔鍾意小朋友

喔,係呀,唔係個個都喜歡小朋友。我奶奶都係可以幫我一兩天,bb未介母乳sofar未有讓她幫,但是盡可能我都要自己湊,雖然辛苦。

複式洋房

我都係自己湊, 無請工人 (但都想請鐘點)
早上食完奶就同佢去飲茶, 跟住去下公園..再買菜。回到家佢就LUNCH了!
下午佢都係自己睇VCD或玩具多,佢玩時,我咪又玩電腦囉!佢SLEEP我就做家務,跟住佢訓醒再幫佢沖涼..食晚餐,我老公就回來了..佢睇住BB,我再COOK比我地自已食。我地食完飯, 我老公同佢玩一陣, BB就訓了。
如果仲話要同佢玩咩FLASH CARD, 就真係要我好有心力時才做了。

首頁

尾頁

跳至