論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

回覆 bigyanb 的帖子

咁賤,你有無發一次惡罵她,她們欺羨怕惡,對她們客氣就覺得你無她唔得

侯爵府

hunghungb 發表於 20-3-2 21:03
回覆 bigyanb 的帖子

咁賤,你有無發一次惡罵她,她們欺羨怕惡,對她們客氣就覺得你無她唔得 ...

我暫時未,因為兩個半月唔想咁快已經用鬧形式對付佢住,所以試吓試下四

大宅

5R2H 發表於 20-3-2 10:49
如果真有其事,佢親戚旅遊身份平日一樣可以约見,一定要星期日既多数係見同鄉朋友
...

佢話佢親戚係香港做野⋯放星期日,下次我會同佢講不如你叫你親戚放平日

子爵府

Meredith2014 發表於 20-3-15 01:47
佢話佢親戚係香港做野⋯放星期日,下次我會同佢講不如你叫你親戚放平日
...

個個都係咁,請佢時乜都ok, 我只係隔個星期放星期日,另一星期放weekday, okok, 仲話完全唔放假都得,我話唔使唔放假喎,我冇咁多嘢俾你做

嚟到一,两個月後,就話放假,佢自己一個,發脾氣,我唔理佢

之後,發現偷嘢,掃把咗佢

大宅

細姐姐 發表於 20-3-16 11:56
個個都係咁,請佢時乜都ok, 我只係隔個星期放星期日,另一星期放weekday, okok, 仲話完全唔放假都得,我話 ...

請又煩唔請又煩,唔請自己做死,請左又好多野煩。
岩岩佢煮野比我個仔有d問題,我問下佢點解,完全無駡佢,佢就話if you don’t like then don’t eat,跟住走入自己房喊,之前有一次又係無啦啦喊,唔知做乜,問佢點解又唔講。我應該點做?我都好無奈

子爵府

Meredith2014 發表於 20-3-21 14:18
請又煩唔請又煩,唔請自己做死,請左又好多野煩。
岩岩佢煮野比我個仔有d問題,我問下佢點解,完全無駡佢 ...

係呀!有工人就精神疲勞,冇工人就肉體疲勞!

我現在這個印,識英文,普通話,做嘢一般啦,話佢亞爸中風,佢老公本在Jakarta 做嘢,返咗屋企照顧外父,唔like, 要工人辭工返去照顧,又唔似講大話,無耐,要俾佢走,4月中返去
同agent 講咗,叫佢揾人,两星期都冇声氣,我起碼要自己捱4,5 個月,真係有又煩,冇又煩
我煮食,一向自己煮,我懶得教,又唔想食埋工人煮到鬼五馬六d 嘢,嘥晒我d 材料,我煮埋俾工人食㗎,佢剩係做清潔!
佢喊咪由佢喊,當聽唔到,睇唔到

大宅

細姐姐 發表於 20-3-21 14:30

我現在這個印,識英文,普通話,做嘢一般啦,話佢亞爸中風, ...

有工人就精神疲勞,冇工人就肉體疲勞! 你簡直講出我心聲!!!!!!
成日喊好難搞,問下佢點解都喊。已經bb不用她照顧,狗又話驚不用她放,主要清潔同簡單煮野食,係烚野only。
你個識普通話同英文都好一點,我個係唔識,要用google translate 雞同鴨講

大宅

我現在這個印,識英文,普通話,做嘢一般啦,話佢亞爸中風, ...

我湊住兩個細路仔煮唔到,唔係我都會自己煮,唉

子爵府

Meredith2014 發表於 20-3-21 14:38
有工人就精神疲勞,冇工人就肉體疲勞! 你簡直講出我心聲!!!!!!
成日喊好難搞,問下佢點解都喊。已經 ...

係呀!我嗰個英文講同寫好ok,普通話又得,係慢條斯理,同佢去買餸,我行前面,佢係我5,6 個身位後邊,不過,我算㗎喇! 佢都算正正經經咁!
不過,而家又話唔做,要返去,我又要從頭教過,好鬼煩!

大宅

佢做左幾耐呀?不過佢無心做你留佢都無用,但依家咁個時勢可能都好難有工人申請到來香港......

子爵府

Meredith2014 發表於 20-3-21 15:06
佢做左幾耐呀?不過佢無心做你留佢都無用,但依家咁個時勢可能都好難有工人申請到來香港......
...

剛一年
佢話佢自己,以後都未必可以再到海外打工,因父母年老,佢亞爸中咗風,行動唔方便,亞媽又老,要留屋企照顧佢哋

大宅

細姐姐 發表於 20-3-21 15:10
剛一年
佢話佢自己,以後都未必可以再到海外打工,因父母年老,佢亞爸中咗風,行動唔方便,亞媽又老,要留 ...

咁無計佢講到咁,你都要比佢走,但你又要重新教過一個
岩岩我老公返黎,問下工人咩事,叫佢好小事唔好喊。佢話如果你地唔中意我,可以送我走,我老公話唔係唔中意你,太太問下你煮野食d野啫。

子爵府

Meredith2014 發表於 20-3-21 17:53
咁無計佢講到咁,你都要比佢走,但你又要重新教過一個
岩岩我老公返黎,問下工人咩事,叫佢好小事唔好喊。 ...

佢哋最鍾意講,太太唔鍾意我,送我返agency, 由其係海外嚟嗰d, 未打過工嗰d,

而家嚟打工呀!請你返嚟做我個女咩!要日日呵住你?攬住你嚟錫呀?!

我之前話放假隔個weekday 嗰個海外印,又係咁,俾佢睇個spoon 洗唔乾淨,又係話唔鍾意佢,送佢返agency, 俾佢salary 同ticket
我話我同先生都好鍾意佢,想佢係我屋企做10 years 呀!講吓之嘛! 等佢死心,我唔會賠錢炒佢咁笨!

大宅

細姐姐 發表於 20-3-21 18:59
佢哋最鍾意講,太太唔鍾意我,送我返agency, 由其係海外嚟嗰d, 未打過工嗰d,

而家嚟打工呀!請你返嚟做 ...

我個都係海外印,佢都唔係第一次出去做野架la。
咪就係,咁小事就叫我送走佢,威脅我,係咪仲要我氹返佢呀
你好醒啊,我都要學你咁同佢講呀!

複式洋房

回覆 Meredith2014 的帖子

我之前嗰個都係咁,之後仲多多其他要求

大宅

豆太太 發表於 20-3-21 20:16
回覆 Meredith2014 的帖子

我之前嗰個都係咁,之後仲多多其他要求

咁你點解決呀?

珊瑚宮

一哭二餓三上吊
係度扭六任(扭計)
等你怕左佢就晒佢
等你2公婆當女咁溴佢
玩具萬歲!

男爵府

Meredith2014 發表於 20-3-21 14:38
成日喊好難搞,問下佢點解都喊。已經 ...

我件也一樣!仲加埋超為食及大食!咩時候都掛住吃!但不喜歡食啲轉頭掉去垃圾筒

大宅

fitfish 發表於 20-3-21 20:35
一哭二餓三上吊
係度扭六任(扭計)
等你怕左佢就晒佢

想請到一個好工人真係唔係咁易!

大宅

anlywan 發表於 20-3-21 20:54
我件也一樣!仲加埋超為食及大食!咩時候都掛住吃!但不喜歡食啲轉頭掉去垃圾筒
...

好揀飲擇食⋯⋯勁過我地

首頁

尾頁

跳至