自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

而唔係將個8個人捉去認罪,湖北省同武漢係咪唔會有咁多人病左死左?唔理病毒邊度黎,提早提高警覺我估唔會有咁多人中招。我就因為信李醫生所以一早買定足夠口罩同防疫用品,呢段時間唔洗擔心。
我明bk邏輯啦,我話中國做得唔好就等於話美國日本歐洲做得好。咁我講返,我覺得北韓做得最好,一野殺左個確診既唔好煩

大宅

mickey2013 發表於 20-3-2 09:06
而唔係將個8個人捉去認罪,湖北省同武漢係咪唔會有咁多人病左死左?唔理病毒邊度黎,提早提高警覺我估唔會 ...

未收到中央指示,無人敢咩!所以李醫生係洩露國家機密......

珍珠宮

而唔係將個8個人捉去認罪,湖北省同武漢係咪唔會有咁多人病左死左?唔理病毒邊度黎,提早提高警覺我估唔會 ...

武漢當時好多年輕人已知,都帶口罩了

但當時無人知個病毒係點傳,又唔知傳播咁高,就算中央一早公閇都應壓治唔到傳播,又未有試紙,又唔清楚隻病毒,中央又好難大標題報導引起恐慌

大宅

我覺得就算當時好快面對疫情,都必定有好多中招入院,當李醫生知道時,他本人也中招了,估計一下,當時可能已經有大多數人中招連自己也不知道,同時已經散播緊病毒。當一個城市一下子接收超出人數患者,醫療負荷太大,當時還未確定是不是沙士同一類。人的劣根性就是不自律,好多醫者都說了大家不要外遊,要留家,係新年前已經有講,有幾多會聽?

公爵府

回覆樓主:

我個人認為,處理果8個人係湖北既官,唔係中央,但中央掉以輕心,沒有認真檢視問題,到鍾南山開口時,已經大爆發,先知道事件嚴重性。(以上純屬個人推測

今次中央已經係比以前透明同有進步,救人力度既大同快狠準,應該無其他國家可以做到。如果早d面對問題,一定好好多,但可惜沒如果,只剩下結果。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

李醫生救左好多人,但救唔到自己同佢父母。祝願佢妻子平安。

內地更多知識份子因為今次事件認知到「資訊流通」的重要,己開始「醒覺」不可以再被黨控制資訊發布。

中國人要團結,我們值得一個民主、更開明的政權。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wannabe118 發表於 20-3-2 09:45
我個人認為,處理果8個人係湖北既官,唔係中央,但中央掉以輕心,沒有認真檢視問題,到鍾南山開口時,已經 ...

同意己經透明過13年前sars,當時香港是完全沒有預早被通報過內地的疫情。今次己好得多。

但人命是寶貴的,中國人值得一個更開明的政權。

大宅

我個人認為,處理果8個人係湖北既官,唔係中央,但中央掉以輕心,沒有認真檢視問題,到鍾南山開口時,已經 ...
我認同你的睇法。

子爵府

放心,那時這裡的JM一樣鬧到他死,又鬧香港人多餘,結果就因為他們有好人為他們而死,他們應該好開心。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tester5 發表於 20-3-2 09:49

內地更多知識份子因為今次事件認知到「資訊 ...

你係咪搞錯左呀~佢父母健在架
放下自在

男爵府

你講的中肯。
做人,5好難为自己

大宅

tester5 發表於 20-3-2 09:49

內地更多知識份子因為今次事件認知到「資訊 ...

係咪即係好似而家美國咁

子爵府

成日貢出來擁護政權, 仲以為佢好熟大陸, 原來無睇CCTV, 李醫生父親的聲明,
連香港新聞都有報 !

cattz288 發表於 20-3-2 09:56
你係咪搞錯左呀~佢父母健在架

珍珠宮

相比之下,其他國家恐怖1000000倍

中國,沒有如果,只有結果;結果以驚人的力度去抗疫,

但其他國家,例如美國日本,眼見中國的嚴陣以待,都可以如此失敗

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

財新有篇文章好似有講事件始末。基本上由上到下嘅衛健委都有問題,最衰仲係專業性咁強嘅部門好多一把手喺傳統官僚,完全冇醫療衛生知識,唯權利至上,地方官員為咗仕途,佢哋有共同利益,會選擇隱瞞,過去經驗十次有八次成功。而大陸講真話喺要付出代價嘅,唔好講鐘南山,佢都係上面授權才會講,相反袁國勇教授嘅說話才喺中立嘅,有公信力嘅,值得尊敬嘅,因為佢有咁嘅條件只對自己專業負責。所以發生疫情大規模爆發係必然而非偶然。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

國內仲係欠缺傳染病通報機制, 鍾院士好似都講過, 所以要改革!
相對其他國家, 國內醫護真係盡心盡力!幾多逆行者不眠不休, 壯烈犧牲了
放下自在

象牙宮

hightable 發表於 20-3-2 10:06
成日貢出來擁護政權, 仲以為佢好熟大陸, 原來無睇CCTV, 李醫生父親的聲明,
連香港新聞都有 ...

最憎人加鹽加醋, 李醫生死後, 佢太太post左最後一篇遺言都係喇! 明明早兩日見過, 忽然加左一段! 唯恐天下不亂
放下自在

子爵府

唔單只,呢個post 都係呢個作用, 要轉移一下疫情視線番中國大陸.

cattz288 發表於 20-3-2 10:17
最憎人加鹽加醋, 李醫生死後, 佢太太post左最後一篇遺言都係喇! 明明早兩日見過, 忽然加左一段! 唯恐天下 ...

伯爵府

無錯,所以前車可鑑,其他國家應該提早提高警覺,但好像連外國政府也有相同情況,為何不以中國例子為借鏡

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

在李文亮醫生向同學群組發消息前三日,另一位張繼先醫生發現幾個病人病情有可疑,已經向院方匯報。不過仲未有實質資料,相信院方唔會就咁公開發布,李醫生亦只係向同學群組發布。

首頁
12345...6

尾頁

跳至