自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

babytt2 發表於 20-3-2 11:53
其實公道一d 講,一開始未知咁大鑊,又未知會人傳人,當有證據時,病毒都擴散了

每做一樣事情,總有step, ...

認同,一開始根本沒人敢肯定甘大件事,傳染性甘強,沒可能一開始就封城鎖國。
有中國的前車之鑑,韓國日本意大利都發展成咁,就不要成日拿李文亮出來講啦,李文亮或其它醫生護士的死,或者所有人的死,大家都是不想看見佢發生,但看到死亡數字的時候,也要看看中國努力與付出,公平d睇成件事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wannabe118 發表於 20-3-2 12:11
哦 我無留意到呢點。。

雖然中央的事後補救功夫非常好,但如果有好的制度, 好的官員,就唔會攪到今日既 ...

無既, 好既制度, 好既官員?
美國咪一樣搵無專業知識既彭斯去統籌肺炎
祝美國人好運....
天朗氣清

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

redhot 發表於 20-3-2 13:39
或者太早期,沒有足夠資料,又好難發布咩資訊嘅

對,我正正係此意思。未掌握實況,官方好難發布唔確定嘅資訊,唔同在私人群組中以朋友身份說話。

珍珠宮

cody1025 發表於 20-3-2 13:27
食蝙蝠一定係唔關事
可能係運動會,一係加拿大華女盒野有問題
比美國佬攪過! ...

加拿大華女合野有問題 <-- 請問係咩事?
之前無留意

天朗氣清

男爵府

馬後炮好多人都識, 香港人表面上係咩都做齊, 如搶購口罩 消毒藥水 米 厠紙;
但睇戲食飯外遊卻又樣樣做齊; 覺得有口罩就天下無菌, 加多件雨衣就百毒不侵;

合家平安    發表於 20-3-2 17:19

子爵府

回覆 厚多士 的帖子

對這些永遠不聽人講的,永遠眼中只有顏色人,而不理會當中問題,只會以讀不回。無謂花時間在他們身上,他們只會認為你什麼都不講就是愛國愛港,你講事實就是造,今天不是香港人唔理他們自己帶口罩一早就爆,到現在他們都無變仍然什麼事都要拉上頻顏色人到,如果一早限制人流動,中國就不會爆發,所以就是這些假愛國人仕做成。

珍珠宮

thankyou201020 發表於 20-3-2 14:40
回覆 厚多士 的帖子

對這些永遠不聽人講的,永遠眼中只有顏色人,而不理會當中問題,只會以讀不回。無謂花 ...

多餘, 其他國家夠一早知道隻病毒有幾惡啦
佢地一早知咪又係一樣爆

你地真係咁驚美肺咩?
我又唔覺喎
星期六, 日咪又係一大堆人四圍去
夜晚咪又係一大堆人去攪事

不如話佢地驚條鐵..... 欄多D仲好啦
天朗氣清

男爵府

厚多士 發表於 20-3-2 13:38
我有個藍絲朋友當時仲係FB話帶口罩的人多餘,又話佢武漢的朋友個個都生活如常唔洗帶口罩,叫D香港人咪製造 ...

之前係bk都有人見自己朋友帶口罩,因為自己以政治為着眼點,罵自己朋友好帶口罩。點知無幾多日疫情就開始爆,唔知個位jm而家有無帶口罩?

伯爵府

thankyou201020 發表於 20-3-2 14:40
回覆 厚多士 的帖子

對這些永遠不聽人講的,永遠眼中只有顏色人,而不理會當中問題,只會以讀不回。無謂花 ...
我當時睇到當得啖笑完全冇回應,當然亦有D朋友有留言然後俾藍絲朋友串返轉頭。
無錯,李文亮那些就真係愛國愛中國人了,無奈這些人都冇好下場,那些指鹿為馬本末倒置的人就升官發財。

大宅

回覆 厚多士 的帖子

最初出現時.. 講緊12月/1月.. 對呢隻病毒認識有幾多??
馬後炮係好容易....
發展到今日... 世界各地應該都知個病毒傳染性有幾高啦... 你睇下美日韓既處理態度?

珍珠宮

tester5 發表於 20-3-2 09:49
李醫生救左好多人,但救唔到自己同佢父母。祝願佢妻子平安。

內地更多知識份子因為今次事件認知到「資訊 ...

如民主,
就唔會做到中國一黨咁果斷能封關封城強制要人民隔離、迫人民帶口罩、唔比聚集、連打牌都唔得! 乜都話民主好
依家係一黨下大力控制疫情擴散,仲講民主?!
民主廢架!

珍珠宮

cattz288 發表於 20-3-2 10:13
國內仲係欠缺傳染病通報機制, 鍾院士好似都講過, 所以要改革!
相對其他國家, 國內醫護真係盡心盡力!幾多 ...

依家原來其他先進大國都係隱瞞式面對!

根本傻正常不過嘅手法、只係對人民唔好啫,依家中國有錯就改過及大力度對抗, 何必再提完又提舊有事!

珍珠宮

rickswim 發表於 20-3-2 10:22
無錯,所以前車可鑑,其他國家應該提早提高警覺,但好像連外國政府也有相同情況,為何不以中國例子為借鏡: ...

不是不想,而是不敢
我自己住國內一線城市,可以講感覺在國內比在香港安全。大家嘅防疫意識很好,而且居委會管理嚴格。大陸是完完整整的停止所有活動,係完全不出去,直到今天才真正返工。
但,這些背後都是錢,北京、上海停一個禮拜就冇咗千幾億,還只是桌面上看的,何況停一個月?完全停產還有很多後遺症,也影響整個經濟、外匯體系,所以其他國家根本想都不敢想。

禁止訪問

大宅

joyce121 發表於 20-3-2 15:47
大陸係咁,唔好野冚埋就當無事,可惜疫情唔係話冚住就自動消失,而家下一煲應該係經濟崩潰。
...

但事實係中國的確無冚埋... 仲反應迅速全國投入抗疫...
不如你睇下其他國家點處理先講啦..

公爵府

mizuho 發表於 20-3-2 15:44
不是不想,而是不敢
我自己住國內一線城市,可以講感覺在國內比在香港安全。大家嘅防疫意識很好,而且居委 ...

唔好講其他國家,講近d
澳門做到咪好快已經零確診
香港都做唔到停工,唔出街啦
一街都係人

禁止訪問

珍珠宮

cheng100818 發表於 20-3-2 13:56
認同,一開始根本沒人敢肯定甘大件事,傳染性甘強,沒可能一開始就封城鎖國。
有中國的前車之鑑,韓國日本 ...

即係大家都只要正面,只報喜不報優。
聽落好似好好喎!

珍珠宮

wannabe118 發表於 20-3-2 12:11
哦 我無留意到呢點。。

雖然中央的事後補救功夫非常好,但如果有好的制度, 好的官員,就唔會攪到今日既 ...

咁南韓、意大利、美國、日本有無好嘅官員? 明知中國爆發左咁耐,但都仲係用保守隱瞞處理,搞到爆發!

其實根本傳染性好高, 仲要無病徵,中國一開始乜詳情都唔知,你覺得能夠防到疫情爆發?
根本已爆左只係無病徵人人都以為係普通咳傷風感冒!傳染性咁高,點防都防唔到!當時又無試紙,單單為左十幾單病徵又未知係乜病毒而封城? 會唔會太痴線

中國爆左幾萬人,其後其他國家嘅處理手法仲離譜啦,唔好只一味批評中國喇! 佢處理得好又唔見你讚?

大宅

mizuho 發表於 20-3-2 15:44
不是不想,而是不敢
我自己住國內一線城市,可以講感覺在國內比在香港安全。大家嘅防疫意識很好,而且居委 ...

係BK 講呢 d 係死罪...
之前有個講跨境學童既 post..
我話其內地好多城市已經好多日零新增.. 唔需要過分擔心...
結果比人圍住來鬧... 話大陸咁安全就叫班學童唔好落來..
又攞李文亮件事來無限抽水.. 上崗上線...

首頁

尾頁

跳至