時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

新冠肺炎:專家推斷病毒已在美社區傳播6周
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200302/bkn-20200302060617360-0302_00972_001.html

睇嚟除咗日本,台灣同俄羅斯,依家連美國自己專家都爆美國大鑊喎,真係空穴來風未必無因!

https://youtu.be/NvdCKimJzeQ

joyce121    發表於 20-3-3 15:10
特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-3-3 11:58

珍珠宮

回覆樓主:

美國肺炎

男爵府

回覆樓主:

用戶要求終止服務

回覆 撥亂反正 的帖子

咁點解D人去完美國冇傳染比其他國家既人?

琥珀宮

filicity 發表於 20-3-3 11:04
回覆 撥亂反正 的帖子

全部當係普通肺炎

別墅

回覆 撥亂反正 的帖子

有啦,你無睇伊朗中招嗰啲case嘅新聞咩?!意大利嗰啲都係,好多人係無去過中國反而係去過美國而中招,最重要唔係呢點,最重要係病毒基因圖譜顯示美國中招嘅病人嘅病毒先係祖宗,中國反而係第三代,即係中國先係受害者,明無?!呢啲證據重要過一切,就算美國用盡方法控制媒體帶風向都未必可以隱瞞一世,當然有一班挾洋自重的人係永遠唔會相信他們最愛的美帝原來是所有罪惡源頭,今次仲要係病毒源頭,為咗保住金融市場,用盡手段隱瞞疫情,嫁禍俾中國,令全世界都以為中國輸出病毒,周圍都仇華排華,你話美國幾咁惡毒。

珍珠宮

hellomiki 發表於 20-3-3 10:49
美國肺炎
簡稱美肺

禁止訪問

珍珠宮

撥亂反正 發表於 20-3-3 10:46
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200302/bkn-20200302060 ...

美肺,咪因為嗰癲佬只懂吠囉

ssky125    發表於 20-3-3 12:32

珍珠宮

撥亂反正 發表於 20-3-3 11:25
有啦,你無睇伊朗中招嗰啲case嘅新聞咩?!意大利嗰啲都係,好多人係無去過中國反而係去過美國而中招,最 ...

正人渣

侯爵府

撥亂反正 發表於 20-3-3 10:46
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200302/bkn-20200302060 ...

有政治操作, 大選年當然會有金手指, 但not bad, 真假都有人信就得架啦, 中國又唔驶好似啞子吃黃蓮有苦自己知.

洋房

我都有睇過關於類似既野

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

d 黑暴咁鍾意尾國,唔該快快包機送佢地過去啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

外交部快啲出嚟遣責美國。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

大宅

如果有醫學研究報告,請提供

侯爵府

esmehouse 發表於 20-3-3 11:48
d 黑暴咁鍾意尾國,唔該快快包機送佢地過去啦

但嗰到醫療乜都講錢,驗吓肺炎都幾皮,冇着數肯咩

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 撥亂反正 的帖子

因為之前無人講過呢種係新病毒,當咗普通流感呀!

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

回覆 filicity 的帖子

之前有人話隻肺炎在人體內受體係ACE2,黃種人比例大好多,易受感染..

有證據隻新冠病毒源自蝙蝠,又在華南海鮮市場傳開,所以話係食野味累事..

又用在帛琉食蝙蝠刺身話係中國...

但隻病毒,根據專家話,要有中間宿主,由蝙蝠->中間宿主->人..

在中國就搵唔到呢個中間宿主..

在外國,包括日本,意大利,西班牙,都有人從夏威夷回國後確診..

在中國,武漢在大傳播前曾舉行世界軍人運動會,三百美軍出席,有傳當中有兩美軍曾中發熱症及咳嗽,在中國診治..

會否其實隻冠狀病毒由帛琉蝙蝠->中間宿主(太平洋島國生物)->人(帛琉)->關島(美太平洋主要基地)->(軍人)...

再傳到同係太平洋軍隊既夏威夷及經軍人運動會傳到武漢..

最初傳播因美軍中,白人,黑人多,ACE2受體少,隻新冠病毒傳播力有限,中左都當流感醫治,
加上軍人和社區接觸唔多,所以美國都有"流感"大爆發,但沒有人注意係新病毒引起...

首頁

尾頁

跳至