時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢排少有係睇完令我嘴角向上翹嘅新聞................haha

Ben2003    發表於 20-3-4 16:59

侯爵府

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

通訊局:本地免費電視台毋須再播放香港電台的節目

通訊事務管理局公布,本地免費電視台毋須再播放香港電台的節目,免費電視台可自行決定是否及何時終止播放港台節目,並指港台沒有異議。

通訊局表示,上月9日接獲無綫電視提出免除播放港台節目的要求,指1990年起要求免費電視台播放港台節目時,當時港台並無本身的電視頻道,而港台於2014年開設了3條數碼地面電視頻道,覆蓋範圍去年已達全港99%人口,亦可透過港台網站及流動應用程式,接收部分港台電視頻道。

通訊局考慮持牌機構要求和商經局的意見後,認同現時沒有充分理據要求商營廣播機構播放港台節目,並可以讓免費電視台更有效運用頻譜和廣播時間,播放其他節目,提供更多元化電視節目及讓商營廣播機構增加廣告或贊助收入,同時不會影響公眾收看港台節目。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

好野!以後睇TVB, 唔洗再迫人睇頭條新聞。

港台咪自己播飽佢,根本唔會有企業係港台落廣告,以免影響北上業務發展。

大宅

leopak 發表於 20-3-4 17:00
好野!以後睇TVB, 唔洗再迫人睇頭條新聞。

港台咪自己播飽佢,根本唔會有企業係港台落廣告,以免影響北上 ...

港台本身沒有廣告的...應該

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

實在太好

tabofans200    發表於 20-3-4 17:34
天朗氣清

子爵府

good news

禁止訪問

琥珀宮

cccman0338 發表於 20-3-4 16:53
呢排少有係睇完令我嘴角向上翹嘅新聞................haha

琥珀宮

melon103 發表於 20-3-4 17:00
港台本身沒有廣告的...應該

有,政府嘅廣告

瑪瑙宮

Let's celebrate ha ha ha ha

水晶宮

2024勳章

複式洋房

港台有幾條數碼電視頻道, 同無線Viu果啲一樣,唔需要再借助其他電視台播佢地啲節目
如果咁, 我唔會再理會佢地啲新聞同節目做到點,唔需要激氣, 因為我只要唔轉台去港台, 就已經唔駛睇到

伯爵府

瑪瑙宮

呢 d 叫與時並進.

正如我認為各大學唔需要設立宿舍比本港學生一樣 (海外生及老師除外), 因為以前兩大要有宿舍係因為果時無港鉄, 學生與老師乘公車返學放學的確非常不便. 而家港鉄咁方便, 重使咩再提供宿位比本地大學生呢?

琥珀宮

Nancy20090615 發表於 20-3-4 17:11
呢 d 叫與時並進.

正如我認為各大學唔需要設立宿舍比本港學生一樣 (海外生及老師除外), 因為以前兩大要 ...

咁又唔一定,有d真係住到山卡拉咁遠

伯爵府

黃屍又開始Facebook 嘈啦,又話政府打壓港台節目。

依家我睇TVB呀!做咩要睇港台節目呀?d 黃屍short 上腦

瑪瑙宮

mandy952 發表於 20-3-4 17:13
咁又唔一定,有d真係住到山卡拉咁遠

大學不是日日有堂, 也不是 7:30 要上堂. 容易安排, 第時番工都係咁喇.

補充內容 (20-3-4 17:18):
難保第日又用黎做兵工廠.

複式洋房

無線已經公布撤銷播港台節目規定後嘅計劃.........就係做足一個鐘頭嘅新聞
唔理點都好, 總之唔好播啲教壞人嘅節目, 就非常支持!!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

回覆 leopak 的帖子

港台自己都有頻道播啦, 做乜係都要霸住人地啲資源, 無線自己比牌照錢

首頁

尾頁

跳至