自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我真系忍吾住要系babykingdom度講下。我有個老死,成日系我去旅行時叫我幫佢買野。例如我去蜜月旅行叫我幫佢買化妝品,去美國旅行買手袋,巨型小朋友玩具,衣服。我每次都應承,但吾系次次都買到。其實佢要既野香港都有,只系平過外國少少。點解要我特登去揾比佢。最重要系又重又佔篋空間。
當佢去旅行時,我就叫翻佢幫我買野,佢一定話無時間買,吾得閒之類既藉口。
幾日前佢話我知佢叫朋友去旅行時幫佢買口罩。我心諗香港而家買口罩都容易左,價錢又平左少少,點解要人地買口罩?
世界上應該有好多尼d人。吾該你地吾好成日叫人幫手買野拉,除非香港買吾到或平過香港多多聲。更加吾好加句"有見到先買拉,吾洗特登去買"。
因為無勇氣同尼個朋友講,所以借bk發洩下。

伯爵府

回覆樓主:

咁你下次去旅行唔好公告天下囉。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

乜你去旅行,週圍話畀人聽㗎咩, 佢係咁嘅人,就算知你去旅行,你唔好覆佢咪得囉, 去完返嚟過咗海就神仙啦 , 自己唔夠決絕,有乜好呻
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

rainbow2016 發表於 20-3-7 15:31
我真系忍吾住要系babykingdom度講下。我有個老死,成日系我去旅行時叫我幫佢買野。例如我去蜜月旅行叫我幫 ...

唔好話比人聽你去旅行
又或者對呢個朋友唔好再幫佢手,只有你單方面付出我唔覺得係朋友

不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

你唔講,鬼知你去旅行

男爵府

回覆 ilovebb2019 的帖子

我無公布天下,因為成日同佢連繫,所以講聲黎緊個幾日吾系香港。

伯爵府

我覺得要有來有往,你幫佢買,佢幫返你買,我就ok,但佢一口拒絕,咁我都唔會幫返佢買

大宅

我新年前去日本大把人叫我買口罩,有d好冇禮貌既我唔會理

大宅

回覆 rainbow2016 的帖子

你唔使講晒俾人知你去旅行㗎,仲有,幫佢買係人情,唔幫係道理,你自願又唔同講法。

水晶宮

你搭佢買嘢,佢都講得出唔得閒無時間,你都可以咁講,怕乜呢?你話佢好夠義氣,你就話唔好意思啫。

珊瑚宮

巨型玩具?係咪痴線
玩具萬歲!

珊瑚宮

答:吾好意思 今次純觀光 不會購物
玩具萬歲!

大宅

回覆 rainbow2016 的帖子

你叫他老死,都不是好朋友,你有d差。你有咩不滿可以直接d同他講,不幫買就不幫,買完又嘈。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果真係老死,點會開唔到口

如果只係一廂情願,就唔會係老死

男爵府

回覆樓主:

初入社會時都以為幫人買嘢是舉手之勞,但原來不是的。朋友叫幫忙買的不是樓下便找到,往往可能要用大半天去找尋,在行程上每到一个地方也不忘要幫朋友買嘢,我可能太上心吧,我也唔太接呢d 任務了。「己所不欲 勿施於人」,所以我自己去旅行,都不廣告天下。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢唔識做時你就要識拒絕

禁止訪問

伯爵府

rainbow2016 發表於 20-3-7 15:31
我真系忍吾住要系babykingdom度講下。我有個老死,成日系我去旅行時叫我幫佢買野。例如我去蜜月旅行叫我幫 ...

我從來都唔會托人去旅行幫我幫嘢,除非佢主動問。
朋友托我時,我都只會答佢順路見到先會幫佢買。

人去旅行唔係代購,無謂為咗幫自己買嘢而嘥旅行嘅時間。

珍珠宮

回覆樓主:

碰到呢啲人 我會話經過就幫你買啦 你次次都買唔到 佢自然唔會再問你

公爵府

其實去旅行都已經普遍左咁多啦,除非香港買唔到,否則點解仲會叫人幫手買嘢㗎,只係覺得你朋友好老土

首頁

尾頁

跳至