0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

全奶粉BB,出世大約一星期,最近三日大便情況係先肚咕嚕聲,然後像肚痾甘痾一大pat,有小小水狀,便便為金黃色,軟身。一日約2片屎片。我擔心係有腸病毒,上述情況是否正常?

複式洋房

RainniePoon_FB 發表於 20-3-7 17:03
全奶粉BB,出世大約一星期,最近三日大便情況係先肚咕嚕聲,然後像肚痾甘痾一大pat,有小小水狀,便便為金 ...

我都係新手媽媽,之前都有呢個情況,都係餵奶粉,問過醫生,只要便便係黃色,就OK 㗎啦,唔使擔心

別墅

MamaChang 發表於 20-3-7 19:31
我都係新手媽媽,之前都有呢個情況,都係餵奶粉,問過醫生,只要便便係黃色,就OK 㗎啦,唔使擔心
...

感謝你啊我仲諗緊係未我邊度做得唔好
岩岩去換左第二隻牌子的奶粉試試...
只不過我都會持續觀察住先
因為有時知道佢肚仔唔舒服,睇到心都痛痛地
平時佢地係食飽就瞓,訓飽就食,
放佢落床仔都可以自己係度玩...
做人阿媽真係好憂心,真係驚會有焦慮

別墅

RainniePoon_FB 發表於 20-3-7 19:42
感謝你啊我仲諗緊係未我邊度做得唔好
岩岩去換左第二隻牌子的奶粉試試...
只不過我都會持續觀察住先 ...

點解唔睇下醫生先 轉奶粉太密好似唔係咁好 醫生話轉都要方向同有reason

別墅

arsi_1002 發表於 20-3-7 21:39
點解唔睇下醫生先 轉奶粉太密好似唔係咁好 醫生話轉都要方向同有reason

因為佢每日屎片都係2片範圍,係痾果情況令到我覺得好似誇張小小,所以諗緊係唔係奶粉唔岩

別墅

RainniePoon_FB 發表於 20-3-7 21:48
因為佢每日屎片都係2片範圍,係痾果情況令到我覺得好似誇張小小,所以諗緊係唔係奶粉唔岩
...

但你又懷疑佢腸病毒……我覺得應該排除佐lee個可能先考慮轉奶粉

複式洋房

RainniePoon_FB 發表於 20-3-7 17:03
全奶粉BB,出世大約一星期,最近三日大便情況係先肚咕嚕聲,然後像肚痾甘痾一大pat,有小小水狀,便便為金 ...

阿b頭個個禮拜都係肚有聲 柯水 幾次便便 我冇諗過腸病毒可能性 然後轉左奶粉就冇事啦 一日都有一次便便

禁止訪問

禁止訪問

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

黃色便便係正常的!
你飲邊隻奶粉? 可以留意下BB同隻奶粉夾唔夾,我BB飲美素佳兒2號就好夾!

禁止訪問

大宅

回覆 RainniePoon_FB 的帖子

金黃色便便無問題丫,我仔初生果陣便便都係偏希架。我仔係飲美素力,日日有便便,易吸收。

複式洋房

你可以試下金裝美素 容易消化 我個仔出世到而家都未試過腸胃唔舒服 所以keep住飲佢 便便都正常

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

正常架,初生bb腸度未成熟,而且全奶所以d便便係水d, 你BB本身食開咩奶粉?如果怕腸道問題可以試吓美素金裝,我BB人奶+美素B,便便好正常!

別墅

係黃色都Ok~不過好似肚痾咁就真係令媽媽擔心,我仔出世就飲美素佳兒,So far同我仔都夾,餐餐清,掃風又快一日一次便便,軟身~做媽媽已經好開心

複式洋房

便便金黃色都係正常既,但如果情況再嚴重啲,就要睇吓係咪奶粉唔岩佢?因為我女果時飲美素佳兒金裝,肚無咁樣咕嚕聲同屙得咁水,但就係金黃靚屎,日日都有。所以要睇吓奶粉係咪唔岩佢,但如果轉都唔好一下子轉曬,續啲咁轉,等佢腸胃適應下先

別墅

唔使擔心係正常架! 初生大便會比較水狀, 到大d就會愈來愈杰。金黃色係靚便便, 初生大便會比較多, 一日三四次都唔出奇。不過都要留意住bb會唔會放d好臭既屁同便秘,咁可能係bb消化得唔好。我BB飲皇家美素冇尼方面問題, 腸胃都幾好

大宅

虎到金來勳章

1日2片屎片算正常㗎 我仔初生嗰陣時1日4次都試過 只要唔係4至5日先痾一次就得 仲有金黃色先係靚便便啊 媽媽唔洗咁擔心 我仔出世一星期我都有補美素佳兒奶粉俾佢 佢都係痾黃金色少少水狀既便便 到宜家飲緊2號奶粉都無乜便便問題 仲keep到日日有便便

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

其實金黃色嘅便便應該係正常,如果排除左腸病毒,真係擔心可以試吓轉食美素,我個女由細到大感覺幾好便便暢通,容易吸收。

複式洋房

不是水漾蛋花狀,同埋1日不超過4次,都應該無事。我阿女飲皇家美素,便便都比較軟身,黃金色靚便。

首頁

尾頁

跳至