夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我大表姐同佢老公拍拖連結婚43年,一直係家庭主婦,家用都係使晒喺頭家度,後生同佢捱木屋仲要受奶奶氣,唔係同奶奶一齊住,但定時定候就要上去煮飯俾佢成家,仲要受氣俾人單單打打,夜d返到自己屋企仲要做家務,之後搬上公屋,直到依家,一直打理到頭家井井有條。
直至上年2月佢老公開始日頭喺公園聽大媽唱歌,夜晚再去中環碼頭搵隻大媽,識咗廿幾日就使成幾萬蚊歌錢,仲成日喺whatsapp同隻大媽傾計同視像,係表姐個細女查個老豆,先發現佢想搞女人,表姐老公仲死口唔認,證據出晒嚟,都唔認錯,之後仲要話表姐成日攞返嚟講,到近日,又去返公園搵隻大媽,死性不改,咁因何個賤男填好離婚申請書落到法庭樓下仲喊呀,又唔認錯係想搞女人,仲要話係人哋對佢有意思。
表姐上年11月同佢去家事法庭即時填咗共同申請書辦離婚,決定離婚時,男方口頭承諾話離婚後會如常支付家用 (一直經支票 / 支票戶口過數,每月一次,每次同一數目) ,但填寫共同申請書當日,表格中只供填雙方職業、分開日期及子女安排,並無其他離婚協議喺表格度。事後表姐聽人講,話口頭承諾無法律效力,但申請書交咗,擔心個C6到正式離婚後,就反悔不履行口頭承諾,而失去離婚後的生活保障,依家唔知點算好。希望各位可以幫幫忙,俾d意見,萬分謝謝。

珍珠宮

VenusA 發表於 20-3-8 01:26
我大表姐同佢老公拍拖連結婚43年,一直係家庭主婦,家用都係使晒喺頭家度,後生同佢捱木屋仲要受奶奶氣,唔 ...
唯有你哋嚇你前度表姐夫唔識法律,等佢因恐懼坐監來畀生活費啦。
一係你哋夾錢請律師同你表姐補鍋。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

翡翠宮

回覆樓主:

揾律師啦

大宅

43年仔女都大啦。
講個情況俾大家知,在日本婚姻更似一種商業模式,男人搵錢女人理家,到退休之後雙方覺得過不下去,協議離婚,財產房產各分一半。有男的攞住筆錢去東南亞搵第二春退休,有女的同仔女在日本過住天倫樂。
離婚搵律師,只係點解當初唔直接將所有財產搵出來計直接分一半呢。
膳養費呢家野判左,之後話經濟狀況唔同左,或其他原因唔俾或一直拖,法律上都吹佢唔脹,完全無符

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我大表姐同佢老公拍拖連結婚43年,一直係家庭主婦,家用都係使晒喺頭家度,後生同佢捱木屋仲要受奶奶氣,唔 ...

呢件事我好似喺其他網見過
又係口頭承諾跟住反悔
搵律師查詢,不過只係某啲工作/公司先有機會追得返。
對方是否走數都好,都要為自己打算一下
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

【不喜勿插/觀點角度】
傳媒曾經報導過公園大媽向異性呃錢搵食,無論唱歌跳舞目的吸引男人埋身。

看來大表姊夫喺“逢場作興”遇上貪錢黨,
定力唔夠容易招惹大媽,唔喺有心好色。
就算WP溝通都唔喺一種真感情 !
紅顏禍水唔一定破壞家庭,只要有錢大媽自然放電,一旦無錢就會冷淡閃人。

如果有心出軌43年前就可以,唔須要接近晚年自我毀滅家庭。
種種因素是否值得離婚???
擔心失去生活保障就要三思,
如果有上床證據就要認真處理 !
否則回頭是岸可以原諒 !

858D    發表於 20-3-12 04:10

男爵府

回覆樓主:

好老實講就算寫左都可以賴皮唔比,追又追得幾多,唔通唔比就告佢,結婚都43年仔女都大,最多都係同仔女講睇下點安排

男爵府

回覆樓主:

如果你前表姐夫得係多資產相信你表姐都會揾律師搞

侯爵府

回覆樓主:

聽完這故事覺得我有對長輩講得好啱....我叫執番身彩 後生有得重新洗牌一次

樓主妳俾我知道大部分男人都喺死性不改,冇責任心 到咩年紀都喺冇....

男爵府

回覆樓主:

都無嘅男嘅佢玩果時當然無想過後果,到佢老啦有病痛無人理時就知死,佢唔比佢d仔女知咪睇下佢幾時有報應

瑪瑙宮

樓主表姐仔女都大, 可以養呀媽.

別墅

cedarcone 發表於 20-3-10 15:25
【不喜勿插/觀點角度】
傳媒曾經報導過公園大媽向異性呃錢搵食,無論唱歌跳舞目的吸引男人埋身。

聽表姐講前表姐夫一直都性慾強,十幾年前已經喺住嘅嗰度附近昅女,啱啱2月不單又搵返個公園大媽,仲要同d損友每個禮拜打麻雀。

伯爵府

到正式上庭果日個官應該都會再問一次,因為我同前夫申請離婚時都係無寫,上庭時個官迫我前夫多少都要寫清楚。
大b駿逸細b駿晞

別墅

Yee_ng 發表於 20-3-10 16:23
都無嘅男嘅佢玩果時當然無想過後果,到佢老啦有病痛無人理時就知死,佢唔比佢d仔女知咪睇下佢幾時有報應
...

表姐不嬲錫個大女,佢個女嫁咗19年,因為唔想對住個奶奶,頭個5年仲每個月有一半返娘家食同住,之後咁多年禮拜日都帶埋個老公返嚟黐食 ,後尾個女為咗個老豆會多d錢就出賣我表姐,表姐識穿個女兩頭蛇,已俾機會佢改過,但之後,個大女明知個老豆去公園都唔勸同阻止 (因為佢老豆不嬲最寵佢) ,仲要之後駁個阿媽,話點知咁多,以為個老豆剩係昅女,咁無人性嘅嘢都講得出,依家仲要罵個阿媽,罵佢都搞緊離婚,仲想點呀 !

所以表姐個C6更加老定,死性不改。

別墅

回覆 藍藍 的帖子

好嘅 謝謝你

伯爵府

VenusA 發表於 20-3-11 01:17
回覆 藍藍 的帖子

好嘅 謝謝你

唔洗客氣,因為申請表只係填寫雙方意願安排,上到庭其實個官會將表上既野全部講一次再問,例如因何離婚,子女日後安排,最後就問贍養費,當時我同前夫都係諗住我地自己雙方夾好就得,所以無特別寫,但個官見到3個仔係跟我,所以佢要前夫寫明每月供養3子既錢係幾多,之後亦問我自己既贍養費要幾多,我話一蚊都唔要,佢都再三咁問我。所以唔洗擔心,上庭之後由官判決果份先為真,當然對方亦可在庭上反口,咁就要睇下係咪要同佢拖落去囉。

別墅

藍藍 發表於 20-3-11 01:27

唔洗客氣,因為申請表只係填寫雙方意願安排,上到庭其實個官會 ...

你真好人,我代表姐謝謝妳,謝謝咁詳細解釋俾我聽,好心有好報呀!

伯爵府

VenusA 發表於 20-3-11 03:33
你真好人,我代表姐謝謝妳,謝謝咁詳細解釋俾我聽,好心有好報呀!
...

希望你表姐,離婚後都會過得更好~(emoji)
大b駿逸細b駿晞

男爵府

回覆樓主:

心都淡啦,個女咁對自己,照顧到咁大只睇錢睇利益,不過個女都唔睇之前點對佢好,咁到個老豆無果時咪一樣唔理佢,如果真係唔比家用咪攞綜援囉

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-3-10 16:02
好老實講就算寫左都可以賴皮唔比,追又追得幾多,唔通唔比就告佢,結婚都43年仔女都大,最多都係同仔女講睇 ...

寫明唔比搵執達主任啦,上網打有關字眼大把同路人

首頁

尾頁

跳至