1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會易湊d, 例如喊少d, 戒夜奶等等,等我自己1個湊都可以分身去做家務,同埋幾大個帶出街方便d, 自己1個帶都得, 唔使帶咁多野?

別墅

chichi730 發表於 20-3-11 22:54
bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會 ...

我個女宜家20個月,我覺得3個月既bb係最唔困身,因為佢仲未識周圍走,到佢活動能力越高就會越困身,直至返學

水晶宮

回覆樓主:

Agree 樓上講bb時最易,放佢落床或圍欄內就得,佢唔會走來走去爬來爬去。之後識行識走時,真係要每分鐘睇住佢,去廁所都要快,涼都要一齊沖(唔可以由得佢自己一個喺出面,一來怕有意外二來怕佢整爛嘢)。我女而家差唔多4歲,出街仲係好多嘢帶:spare 衫褲底褲外套,水樽,零食,玩具,刀叉筷子。而家先叫可以乖乖的拖住行可以去行下街,之前係一放手會逅你唔為意跑咗去。。。

大宅

bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會 ...

我對孖而家15個月,出世開始由我自己一個湊到8個月。我覺得初生真係超好湊,我對女而家識行識走真係攪攪陣,看小眼都驚。
我唔知你平時有無做開野/有左工人幾耐。
我湊到8個月頂唔順出返去返工因為ftm太悶啦。

民房

回覆 chichi730 的帖子

由BB到6個月都可以自己湊,但BB開始要食固體食物(買餸煮飯)要真正姐姐幫手
BB起碼3歲入K1先比較好,獨力湊不容易,個人體力好重要.見議有媽媽或奶奶幫忙先考慮唔要姐姐

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我又吾係覺得甘困難。我一湊二,大女5歲,細仔2歲,兩個由出世到依家都係我湊,除左細仔出世,大女係比人湊左十幾日,之後都係我一個搞曬。出街滿月就出,又吾係特別多野帶,奶粉尿片衫之類,一個袋都裝得曬。細仔係百厭,但又吾覺辛苦窩。我一個湊二都無好辛苦,你一個就吾怕拉。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

四、五個月時最蜜月期,bb 瞓覺時間長同次數多,有多啲時間做家務。

五個月後加固又多咗功夫要做,材料洗洗切切,攪碎/壓蓉。之後仲開始煲粥仔。出街除咗奶粉奶樽熱水尿片替換衫,仲要拎多個煮好嘢食嘅保溫壺,零食,碗,餐具。

大d識得認人就痴身,要陪玩陪睇書,只會更加少時間剛識行時怕佢行唔穩跌親,到行得穩陣時又跑來跑去,周圍擒上擒落,仲危險睇少陣都唔得。識叫媽咪後,無時無刻都聽到媽咪媽咪,但當氣氛變得寧靜時,實有唔好野發生。

侯爵府

愈大愈分身唔到,bb愈大愈訓得少
再大d要陪玩 真係抖唔到

有姐姐幫手執頭執尾輕鬆好多
再大d加固你覺得好煩

男爵府

同意樓上所講。Bb 愈大愈多demand,愈難湊。大啲唔止「養」,仲要「教」。一歲佢曉行曉走你追雞仔你仲懷念佢食瞓痾既日子。

男爵府

個個BB 唔同.
我個訓覺好差, 好難入睡, 半夜又好易紮醒. 兩個月同兩歲無乜分別, 一樣咁辛苦, 一個人湊唔掂.
係返左全日N 班至鬆口氣. 可以休息一陣.

親戚個女食飽就訓, 好易湊. 一個人都搞掂

男爵府

913189396 發表於 20-3-12 08:47
我又吾係覺得甘困難。我一湊二,大女5歲,細仔2歲,兩個由出世到依家都係我湊,除左細仔出世,大女係比人湊 ...
你有兩個, 係初生辛苦啲, 再少少佢地可以自己玩. 無咁黐身

大宅

出世到宜家都係我自己獨立湊,會辛苦d,但係都克服到。

大宅

我本身冇請開姐姐,係一生完BB姐姐先黎,但慢慢發覺好多問題︰
1. 佢唔識英文和廣東話,要同佢body language, 但返左工就冇得溝通,叫佢幫阿B蓋張被都唔得
2. 佢唔識煮食,我要餐餐返阿媽到食,阿媽要煮,就冇時間成日黎睇住個工人湊B,我唔放心俾工人自己湊
3. 覺得BB的教育和互動遊戲都係父母自己做好D,所以想返半日工(我未生B前全職),但返半日就人工少左,所以諗緊不如阿媽幫我湊朝早,自己獨力湊下午

男爵府

chichi730 發表於 20-3-12 17:18
我本身冇請開姐姐,係一生完BB姐姐先黎,但慢慢發覺好多問題︰
1. 佢唔識英文和廣東話,要同佢body languag ...

你請個聽落幫你唔到手嘅工人,一係你訓練佢教佢廣東話/英文,一係換工人, 好快bb就會周圍爬, 家居環境嘅清潔,安全保護,仲要分身清潔同煮飯, 要兼顧都幾辛苦,一歲bb 要學講嘢學唔同嘅嘢, 你唔使旨意工人會認真陪bb玩
經濟許可而你又唔想錯過bb成長嘅返半日工都幾好㗎,有自己收入又可以陪伴bb, 其實你唔使擔心自己一個湊唔掂bb㗎, 為母則強,你湊湊下就會慢慢搵到方法
我產假後就辭職賠代通知金自己湊bb, 阿仔而家兩歲喇,我覺得自己湊b唔難,係會好悶無朋友咁....

大宅

回覆 kissapplegirl 的帖子

想問你當時點解決定辭職而唔係請工人?同埋湊住個仔,買餸、自己買衫都唔得,定係等BB大個D下下帶埋出街?

男爵府

chichi730 發表於 20-3-12 22:03

想問你當時點解決定辭職而唔係請工人?同埋湊住個仔,買餸、自己買衫都唔得, ...

因為由懷孕時經歷過幾次差d失去佢,到辛苦順產,自已幾攰幾辛苦都唔想比其他人湊,原本係奶奶湊,佢反口唔湊,咁我就諗左好耐後決定辭職,帶住bb一樣可以買餸去街,開頭bb食奶好密,我會一個星期去2日街買幾日既餸,重既野就訂hktvmall,我屋企十分鐘步程內有一田百貨有百佳惠康同濕貨街市好方便,星期日老公放假就一齊去街可以去遠d既大商場行,買衫shopping 都得,如果有親戚肯假日幫你湊半日,仲可以交bb比佢地睇住,同老公2人世界
最緊要你平時要放手比老公湊b,咁佢上手你就可以係老公放假時交個bb比佢 如果你有媽媽做backup,我覺得做ftm或半職唔難呀!

大宅

chichi730 發表於 20-3-12 22:03

想問你當時點解決定辭職而唔係請工人?同埋湊住個仔,買餸、自己買衫都唔得, ...

一開始就自己湊,滿月開始日日都出街,揹住/推bb車都買到餸架喎⋯到依家23months再陀多個bb都問題不大⋯自己湊真係學野學得好d同有禮貌同識自理,仲會幫手做家務⋯

複式洋房

我有買圍欄係房度,平時如果要去廁所或者煮野就放佢係入邊玩。當然如果你可以將圍欄放係廳度更加好,bb睇到你,就唔會太扭計。另外我有買監控器連接手機,就算bb不在我視線範圍內,我都可以係手機睇到佢情況,超方便。至於一啲家務,你可以等bb訓著左先黎做。

男爵府

我仔而家2歲幾,仲困身,成日要睇實佢,周圍走,周圍爬,又驚佢跌親,24小時要陪瞓陪玩陪食,又要教佢其他野,教刷牙教執玩具教講野等。。。一個人湊好辛苦,好彩有工人,長老分擔一下。工人請得到,盡量請,家務上至少可幫輕自己。

大宅

qq6a 發表於 20-3-12 23:08
我仔而家2歲幾,仲困身,成日要睇實佢,周圍走,周圍爬,又驚佢跌親,24小時要陪瞓陪玩陪食,又要教佢其他 ...

我個都係2歲幾⋯都係一個人湊⋯一個做曬家務⋯老公又唔係點幫手⋯佢成日整親,周圍爬跑跳冇時停,又唔肯點食飯⋯去booboo vv都跟住你⋯又要教佢好多嘢執好佢d行為⋯佢又訓得少⋯又不停咁玩⋯一日訓得10個鐘

首頁

尾頁

跳至