自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

唔係第一份約, 相方關係都算好. 本來暑假期間完死約, 而家業主想我復活節交吉. 佢有offer俾我, 亦有俾左幾個同類型單位既放盤我參考. 不過我未必租返同類型因小孩漸大要多D空間.

想知如我應承佢提早完約, 其實我得到最基本既賠償係咩? 請問租客有咩權利?
最衰既做法係米我唔提早走點都住到完死約?

謝謝!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chun703 發表於 20-3-12 08:58
唔係第一份約, 相方關係都算好. 本來暑假期間完死約, 而家業主想我復活節交吉. 佢有offer俾我, 亦有俾左幾 ...

如果你死約內被提前完約, 業主要根據租約內的條款賠償比租客, 一般係要賠償死約剩餘既租期, 但實際你要睇下你份租約點寫~~

你業主係賣左樓, 所以要交吉? 定係想收樓自用? 如果係前者, 可以請佢問下新業主可唔可以繼續租到完約嗎?

男爵府

華華子 發表於 20-3-12 09:04
如果你死約內被提前完約, 業主要根據租約內的條款賠償比租客, 一般係要賠償死約剩餘既租期, 但實際你要睇 ...

唔該晒~ 租約現不在手, 要返去睇下.
早前佢通知我會連租約出售單位, 所以唔知係賣左定放唔到盤要吉左先. 我未有詳細問佢. 想盤算好先俾回應

男爵府

唔係第一份約, 相方關係都算好. 本來暑假期間完死約, 而家業主想我復活節交吉. 佢有offer俾我, 亦有俾左幾 ...

1. 最簡單,要求餘下死約既租金金額作賠償..

2. 真正計法,因為提早完死約,租客既相關損失,包括,新租金和現有租金呢數個月既差額..經紀佣金,搬遷費用等等..

3. 你可以等佢出信正式收樓,唔知佢用乜野理由,同埋會否依足法律程序去收,但慢慢拖,都應該攪到暑假都未攪得完...

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

你有權企硬唔搬,直至死約完結。或者要求業主作出賠償,例如佢賠兩個月租金給你,請你早走。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chun703 發表於 20-3-12 09:07
唔該晒~ 租約現不在手, 要返去睇下.
早前佢通知我會連租約出售單位, 所以唔知係賣左定放唔到盤要吉左先. ...

甘可能你業主已經賣左樓, 要交吉~~

甘我覺得你業主只比得一個月時間, 你又要搵樓又要搬, 甘好趕, 佢好應該要賠償比你ga~~

不過佢依家應該心急過你, 如果佢答應左新業主復活節交吉, 甘佢一定想辦法希望你快D搬, 甘佢會主動提出賠償方案比你~~

子爵府

至少賠返餘下死約嘅租金

男爵府

tweety_joey 發表於 20-3-12 09:07
1. 最簡單,要求餘下死約既租金金額作賠償..

2. 真正計法,因為提早完死約,租客既相關損失,包括,新租金和現 ...

好清楚, 唔該晒~

我未必會拖到夠日子先搬但希望賠償部份唔好俾少左我.
當然佢一開始俾offer係想我合作, 問題係佢既offer而家睇落好似唔多貼近餘下死約既租金金額

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

做到絕嘅,你有權要求佢賠(賠到死約完果一日)

但如果關係好,你咪盡快搵地方搬(事實係你自己都想搵大d),酌量傾下點賠(如一個月instead of賠到暑假),大家好黎好去

tester5    發表於 20-3-12 11:18

男爵府

華華子 發表於 20-3-12 09:12
甘可能你業主已經賣左樓, 要交吉~~

甘我覺得你業主只比得一個月時間, 你又要搵樓又要搬, 甘好趕, 佢好應 ...

佢有俾offer我, 但唔係餘下租金錢.

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-3-12 09:25
做到絕嘅,你有權要求佢賠(賠到死約完果一日)

但如果關係好,你咪盡快搵地方搬(事實係你自己都想搵大d ...

我唔會做到絕, 只係唔想俾人貼便宜, 所以要請教左大家先作決定.
單睇佢俾我既offer好似OK, 但而家睇完大家既資料就知仲有好多空間.

伯爵府

如果業主係賣左樓要交吉,恭喜你中奬,不妨獅子開大口(例如叫佢賠夠半年以上),唔使同佢客氣。

子爵府

TinyTomato 發表於 20-3-12 09:44
如果業主係賣左樓要交吉,恭喜你中奬,不妨獅子開大口(例如叫佢賠夠半年以上),唔使同佢客氣。
...

同意, 佢急過樓主, 同埋係佢自己毀約在先, 點都應該要賠到完約為止的租金

男爵府

TinyTomato 發表於 20-3-12 09:44
...

哈哈!
唔知係米未賣出要吉左再放盤.

男爵府

最基本已經係要佢賠死約餘下既租金。

男爵府

chun703 發表於 20-3-12 09:40
我唔會做到絕, 只係唔想俾人貼便宜, 所以要請教左大家先作決定.
單睇佢俾我既offer好似OK, 但而家睇完大家 ...

其實你餘下租期(復活節至暑假)都只係3個多月..
如果以你搵新地方,經紀佣金個月租,
搬屋大概要半個月去搵人搬..
新屋,舊屋租約重叠期,當大概星期..
加埋你請假搬屋,
要求2個月租金賠償應該合理..

不過,情況係佢急你唔急,同埋佢賣樓應該賺錢離場,最好係照多數情況公價,
賠償剩番死約期既租金就最簡單...

男爵府

連租約賣個價會低過正常價,佢要你走明顯唔係連租約價。直接同佢講賠錢,唔賠唔走

伯爵府

其實最好一切跟合約做法去做
簽得約就要守合約精神
老實講如果係你毁約
你個業主都要你賠足
而家佢毀做法亦一樣
咁當然如果相方以往關係ok的話
收平少少都可以傾

珍珠宮

回覆樓主:

賠錢,仲有幾多個月,賠返來先

珍珠宮

chun703 發表於 20-3-12 09:40
單睇佢俾我既offer好似OK, 但而家睇完大家 ...

不是絕,是合約精神 係佢當你們合約冇到在先 最少賠返兩個月不過份。 係你應有嘅權利

首頁

尾頁

跳至